Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: RäddförDamien skrivet 02 sep-11 kl 17:02

Titel: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: RäddförDamien skrivet 02 sep-11 kl 17:02
Hej,
Är ni fler som reagerar på lukten av de köttbitar som är packade i skyddande atmosfär? De är ju effektivt packade i gas vilket gör det nästan omöjligt att lita på sin egen näsa när man öppnar förpackningen. Datum har inte gått ut men köttet stinker illa när man sticker hål i förpackningen. För oss "moderna urbaniserade" människor - hur ska vi kunna återerövra luktsinnet och lära oss själva bedöma om maten fortfarande är Ok? Vad tycker ni andra?
Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: Birgit skrivet 02 sep-11 kl 21:35
Köp "riktigt kött" som är närproducerat, där du kan följa processen.

Har man eget kött, kan man ju bara testa sig fram.

Även välhängt kött luktar trevligt. Möjligen en mer "smörig" lukt!
Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: Trollmor skrivet 02 sep-11 kl 21:42
Nej, det har jag inte lagt märke till.  Men, jag köper ytterst sällan kött i butik.
Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: RäddförDamien skrivet 02 sep-11 kl 21:50
Från Livsmedelsverket:
"Till konservering av färdigförpackade livsmedel kan man också använda förpackningsgaser. (Se även Övriga tillsatser, förpackningsgaser.) Vanligtvis används kväve och koldioxid, som blandas i olika koncentrationer beroende på vilket livsmedel som ska förpackas i så kallad skyddande atmosfär. Att ersätta vanlig luft med en sådan gasblandning gör att näringsämnena bevaras bättre och att flera livsmedelsförstörande mikroorganismer hämmas i sin tillväxt. Metoden är dock inte utan problem, eftersom vissa sjukdomsframkallande bakterier fortfarande kan växa i sådan skyddande atmosfär. Det är därför viktigt att alla sådana förpackningar förvaras i obruten kylkedja från producent till konsument."

Skulle förstås helst alltid köpa nörproducerat men det går tyvärr inte. Håller med om den goda smöriga doften... men det är inte den som kommer ur dessa paket från matbutiken som är packade med gas...!  :-X

Det som oroar mig är just detta att vissa bakterier ändå kan frodas och samtidigt har jag tvingats "sätta min näsa ur spel" eftersom jag förväntar mig att gasen luktar illa....

 

Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: Trollmor skrivet 02 sep-11 kl 22:00
Men om det är själva gasen som luktar, borde det ju gå att vädra maten en stund före sniffande och sedan tillagning?
Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: RäddförDamien skrivet 02 sep-11 kl 22:06
Du är så klok Trollmor! Det gäller att utveckla metoder för att klara av det moderna livet bredvid en supermarket!  :)
Ska testa och se om det hjälper mig att hålla skillnad på lukt och lukt.. eller lukt och den smörigare köttdoften?  :)
Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: Snickan skrivet 02 sep-11 kl 22:17
jag tycker det kan vara tvärtom också att datumet inte är okej men köttet luktar INGENTING precis ingenting men sen när man får det i pannan går det att lukta sig fram till om det är dåligt eller inte.
Tror det är något spök med den där gasen, blir inte riktigt som det ska...
Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: Trollmor skrivet 02 sep-11 kl 22:54
Du är så klok Trollmor!
Å, tack, tack!  :-[  Inte för att det är alldeles sant, men PRECIS vad jag behövde höra just nu, efter ett litet gräl på annat håll i cyberrymden.  You made my evening!  :D
Och ursäkta OT-et ...  :-[
Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: RäddförDamien skrivet 03 sep-11 kl 07:27
OT...? Inte då! Artigheterna mellan frågor och svar kan väl inte bli OT?  ;D
Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: Trollmor skrivet 03 sep-11 kl 21:03
:D  Då lägger jag dit "min" gilla-knapp:  :D

För övrigt hade jag tillfälle i går att sticka nosen i en köttförpackning som just höll på att öppnas.  Jag höll på att trilla baklänges!  Som att doppa näsan i sockerdricka!  :P  Fast, kanske den förpackningen var ett offer för rötmånad; jag fick intrycket att hundarna hade kalas att vänta.

Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: Årby-ärtan skrivet 04 sep-11 kl 13:01
Jag håller med om att det kan lukta riktigt otäckt. En gång köpte jag en s.k. färsk köttbit och gick tillbaka till butiken med den eftersom den luktade så illa. De sa att den legat i skyddande atmosfär och att de sen packat upp den och märkt som "färsk", vilket de sa var helt enligt reglerna. Även om det skulle vara ofarligt så tycker jag det är oaptitligt när maten inte luktar bra! Jag köper hellre fryst kött - det känns mycket mer naturligt.
Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: Existens? skrivet 04 sep-11 kl 13:05
Att det skulle ha varit helt enligt reglerna tvivlar jag ju starkt på... Deras egna regler möjligen.
Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: sydtobak skrivet 04 sep-11 kl 13:28
Men om det är själva gasen som luktar, borde det ju gå att vädra maten en stund före sniffande och sedan tillagning?

Båda gaserna förekommer naturlig i omgivningen.
Luften vi andas består till 78% kväve (nitrogen).
Koldioxid bildas av levande organismer vid cellandning.
Nej, ingen av gaserna luktar.
Läs på.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Nitrogen (http://sv.wikipedia.org/wiki/Nitrogen)
http://sv.wikipedia.org/wiki/Koldioxid (http://sv.wikipedia.org/wiki/Koldioxid)
Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: Trollmor skrivet 04 sep-11 kl 20:08
Nå, då är det väl köttet som luktar, ändå, då ...
Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: RäddförDamien skrivet 04 sep-11 kl 20:45
Blä! det blir ju bara värre och värre med denna berättelse..!  >:D

Hittade denna länk nu - det är en bakterie som luktar men man ska kunna känna sig "trygg" att den inte är sjukdomsframkallande.... ok-  det är fryst kött för min del också efter detta...

http://www.icakuriren.se/Test-Rad/Konsument/Ny-forpackning-ger-dalig-lukt/ (http://www.icakuriren.se/Test-Rad/Konsument/Ny-forpackning-ger-dalig-lukt/)
Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 04 sep-11 kl 22:40
Ett radikalt förslag kunde kanske vara att sälja färskt kött.
Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: sydtobak skrivet 04 sep-11 kl 22:56
Blä! det blir ju bara värre och värre med denna berättelse..!  >:D

Hittade denna länk nu - det är en bakterie som luktar men man ska kunna känna sig "trygg" att den inte är sjukdomsframkallande.... ok-  det är fryst kött för min del också efter detta...

[url]http://www.icakuriren.se/Test-Rad/Konsument/Ny-forpackning-ger-dalig-lukt/[/url] ([url]http://www.icakuriren.se/Test-Rad/Konsument/Ny-forpackning-ger-dalig-lukt/[/url])

Jag har trots detta aldrig känt denna doft. Jag köper ifs bara köttfärs packat på detta vis (tror jag) och den öppnar jag direkt vid hemkomst för antingen tillagning eller frysning.
Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: Trollmor skrivet 05 sep-11 kl 09:11
Ett radikalt förslag kunde kanske vara att sälja färskt kött.
Nej, nej, det är nästan olagligt!  Hur kan Du bara FÖRESLÅ något sådant?  I vår moderna tid med transporter och kemikalier?
Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: bondobjekt skrivet 05 sep-11 kl 09:18
Enligt en skeppskock jag känner kan man bara smaka sig till om kött är ok. Lukta går inte.

I cashewnötsfabriken jag besökte i Mocambique packades nötterna i en stor öppen hangar där det flög runt fåglar och andra djur. I ett hörn stod en vacuumpackmaskin och på de fyrkantiga paketen stod det just packat i en skyddande atmosfär. Kanske betyder det inte så mycket?
Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: Existens? skrivet 05 sep-11 kl 14:22
Det var en märklig kock, lukten är väl det säkraste sättet att känna om ett kött är bra eller ej. Man känner ju direkt om inte den rätta fräscha doften finns.

Jag har lite svårt att bli upprörd av denna förpackningsmetod faktiskt.., Det handlar ju inte om nån skum 'gas' man sprutar in, bara en omdisponering av syrehalten.

Dock har det ju nu visat sig inte vara det perfekta ändå, så nu blir det nog mer vacuum, skulle jag gissa.
Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: Tännlappen skrivet 05 sep-11 kl 16:53
Måste ju bli en massa kött som inte blir sålt och nu får ju inte affärerna märka om,sägs så iallafall.Kanske så att köttet skickas tillbaks för uppfräschning via ren gas när det blivit för gammalt,sedan åter till affären.
Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: Birgit skrivet 06 sep-11 kl 08:14
Kan man inte lukta sig till om köttet är ok, så är det inte ok. Dvs. det är behandlat på något sätt för att vilseleda.

Det är ju fel att märka om kött oavsett hur det sker, men varför inte sälja ut i tid innan det luktar "apa" eller sänka rejält och använda som hundmat? Hundarna skulle säkert må bättre av det än allt torrfoder de käkar idag.

Själv tycker jag att kött ska vara närproducerat och hängmörat, gärna sålt i en gammaldags charkbutik där charkuteristen skär upp just det du vill ha. Men svenska folket har ju prioriterat bort detta ::)
Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 06 sep-11 kl 08:32
Kan man inte lukta sig till om köttet är ok, så är det inte ok. Dvs. det är behandlat på något sätt för att vilseleda.

Det är ju fel att märka om kött oavsett hur det sker, men varför inte sälja ut i tid innan det luktar "apa" eller sänka rejält och använda som hundmat? Hundarna skulle säkert må bättre av det än allt torrfoder de käkar idag.

Själv tycker jag att kött ska vara närproducerat och hängmörat, gärna sålt i en gammaldags charkbutik där charkuteristen skär upp just det du vill ha. Men svenska folket har ju prioriterat bort detta ::)

Svenska (och för all del, hela det västerländska) folket har ju liksom programerats bort från att lita på egna instinkter och sinnen... Det är tryggare med en "skyddande atmosfär" än att lita till sina sinnen... Sen har ju hela samhället blivit hygienfixerat. Med det menar jag inte att det inte är viktigt med hygien. Det är det. Allrahelst när man hanterar mat! Men, fixeringen leder liksom inte till nåt positivt.

Det blir liksom mer och mer industriellt, för då tror man att hygienen är steril... Och allt annat är "äckligt"... När det faktiskt snarare är så att... det med lite sunt förnuft, och nogrann hygien kan vara bra mycket bättre med hängmörat och butiksstyckat.. Hur mycket det fuskas i den industriella kedjan är lättare att blunda för.. Sen vill ju folk inte se vad köttet egentligen är för nåt heller.

Så, problemet är i mångt och mycket att folket har kommit allt för långt ifrån maten... Ungar borde få vara med lite mer "från jord till bord" i skolan. För att liksom få ett hum om vad et handlar om! Men då skulle väl alla urbaniserade föräldrar få spunk!
Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: Trollmor skrivet 06 sep-11 kl 11:08
Du har helt rätt, Fru Jansson!
Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: RäddförDamien skrivet 06 sep-11 kl 16:05
Kan man inte lukta sig till om köttet är ok, så är det inte ok.

Eller hur! Är helt enig i detta. Problemet är ju inte bara att svenska folket valt bort något utan att det också nu innebär att de inte får tillgång till att välja sig till något heller. I min förort finns inga charkuterier...det finns stora matbutiker en efter en annan! Vill helst ha kött jag själv kan välja men det är inte lätt i min vardag.

Att storbutikerna sedan dessutom sätter min "näsa ur spel" genom att be mig träna bort mina naturliga sinnen genom denna förpackningsgas är ju nästa steg i det evlutionära förfallet......

Oavsett vad vi nu funnit i denna diskussion om att det inte är gasen som luktar märker jag i min bekantskapskrets att det är det man tror. Gjorde ju jag med..  ::) Vi är desinformerade och tränas att tro att vi inte själv kan avgöra om födan är fullgod!
Det är en konspiration!  ;)
Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: Trollmor skrivet 06 sep-11 kl 22:11
Jag har funderat under dagen.  Om den "skyddande gasen" är kväve och koldioxid, hur skyddas då köttet från de anaeroba (syre-skyende) mikroberna?
Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: Tjalve skrivet 06 sep-11 kl 22:23
Jag har funderat under dagen.  Om den "skyddande gasen" är kväve och koldioxid, hur skyddas då köttet från de anaeroba (syre-skyende) mikroberna?
Det gör den inte. Gasen minskar hastigheten på köttets nedbrytning och förlänger hållbarigheten några dagar, det är inget konstigt. Om du vill ha kött med nästan obegränsad hållbarighet får du köpa helkonserv.
Är ni lika upprörda över vaccumförpackat livsmedel som denna skyddsgas?
Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: take skrivet 06 sep-11 kl 22:32
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7995023.ab (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7995023.ab)
Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: christinag skrivet 12 sep-11 kl 00:47
Hej,
Är ni fler som reagerar på lukten av de köttbitar som är packade i skyddande atmosfär? De är ju effektivt packade i gas vilket gör det nästan omöjligt att lita på sin egen näsa när man öppnar förpackningen. Datum har inte gått ut men köttet stinker illa när man sticker hål i förpackningen. För oss "moderna urbaniserade" människor - hur ska vi kunna återerövra luktsinnet och lära oss själva bedöma om maten fortfarande är Ok? Vad tycker ni andra?
Jag handlade påläggskorv (rökt!) till cafét förra veckan. När jag öppnade paketet så luktade det förfärligt illa. Jag kollade dagen efter och då stank det om möjligt ännu värre, så jag var tvungen att slänga skiten. Man kan ju inte servera sånt. Datumen var fortfarande OK. Ett vanligt påläggsfabrikat från en vanlig butik. Jag vägrade ta med det till butiken, jag klagade utan att visa upp varan. Tack och lov var det en ung kille där som gick med på detta utan prut.

Du har helt rätt, Fru Jansson!

Instämmer!
Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: Edgar skrivet 19 sep-11 kl 22:19
Jag har funderat under dagen.  Om den "skyddande gasen" är kväve och koldioxid, hur skyddas då köttet från de anaeroba (syre-skyende) mikroberna?


Utan att definitivt veta, så har jag för mig att gasen är syre och koldioxid för köttprodukter.

Edit, hittat en länk om livsmedelsgaser. http://www.aga.se/international/web/lg/se/like35agase.nsf/docbyalias/nav_mapax (http://www.aga.se/international/web/lg/se/like35agase.nsf/docbyalias/nav_mapax)
Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: take skrivet 20 sep-11 kl 04:57
Utan att definitivt veta, så har jag för mig att gasen är syre och koldioxid för köttprodukter.

Edit, hittat en länk om livsmedelsgaser. [url]http://www.aga.se/international/web/lg/se/like35agase.nsf/docbyalias/nav_mapax[/url] ([url]http://www.aga.se/international/web/lg/se/like35agase.nsf/docbyalias/nav_mapax[/url])


I Sverige, ja, och då kan man få aeroba bakterier istället och så avstannar mörningen.
Titel: SV: "Packat i skyddande atmosfär"
Skrivet av: Trollmor skrivet 20 sep-11 kl 10:36
I Sverige, ja, och då kan man få aeroba bakterier istället och så avstannar mörningen.
Ah!  Inte konstigt, då, att jag "stack nosen i en sockerdricksflaska"!  :P