Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Rubinen skrivet 10 sep-06 kl 16:35
-
Kan ni hjälpa??? ??? ???
En vän till mig frågade häromdan vad hon skulle göra av de bitar hon hade i frysen av fläsklägg
Jag kunde inte komma på nåt Fläsklägg o rotmos var det jag kom på Hon brukade köpa en halv gris o alltid blev dessa bitar kvar Har ni nåt förslag?????
-
Hej, "Rubinen". Jag sökte på "googles" sökmotor; skrev :Recept på "fläsklägg! Fick ganska många svar, men som jag är litet lat ber jag Dig se efter själv! Hälsningar! Smakliga måltider! W.F
-
Hej
Till ärtsoppa som tillbehör.
Eller med surkål. (Tyskarna kallar det Eisbein mit sauerkraut).
Edgar
-
Åh, rotmos med fläsklägg är ju såå gott. Fläsklägg är verkligen gott kokkött och billigt! I somras fick jag det hickorygrillat och det var riktigt gott det med. :D
-
Jag säger bara grönskakssoppa med fläsklägg!! så gott. Min mamma gjorde alltid det när jag var liten. kokade läggen och gjorde samtidigt grönsakssoppa med potatis, mörötter, palsternacka och porjulök. Det tyckte jag var riktigt gott. Blir riktigt sugen nu...
-
Hej, "Edgar!" Ja, övriga också! Jag skall prova med fläsklägg och "sauerkraut". (surkål). Har surkål hemma, men inte fläsklägg! Har mest ätit surkål i kombination med korv, men detta låter också gott! "Grävling" och "Fikonpalt" ,ett par saker som jag efterlyst tidigare , får jag tydligen klara mig utan! Hälsningar! W.F.
-
Det ska vara rimmad fläsklägg till rotmos, en delikatess i husmanskosten.
Jag kokar kålrot i samma vatten som fläskläggen, sen lägger jag i potatisen ca 20 minuter efter kålen, lika delar, möjligen en morot eller två. Fiskar upp rotfrukterna när de är riktigt mjuka, låter dem rinna av lite, mosar med potatisstöt och smakar av med salt och peppar. Mums!
-
Något som är gott så är det stuvad vitkål med kokt fläsklägg till och kanske kokt potatis... ;)
-
Fricasè = Vitlökskryddad het soppa med potatis ;)
Skär skåror i fläskläggen och lägg den i en djup kastrull.
skala och hacka ner 8-10 vitlöksklyftor
låt det koka upp.
tillsätt sedan 1 riven morot
krydda med stark paprika, svartpeppar och salt.
låt koka i drygt 1 timme.
när köttet släpper från benen så kan du ta upp köttet och skära bort svålen.
lägg i skalade och delade potatisar i kastrullen.
medan dessa kokar så kan man skära köttet i lagom bitar och låta de koka
tillsammans med potatisen tills den är färdig.
jag brukar laga Fricasè när vi blir förkylda och småfrusna ;D
man blir aldeles varm av vitlöken och sover sedan som en stock ;D ;D
-
test
-
Fläsklägg - för tryckkokare
Portioner: 4
Tid: 60 minuter
Ingredienser:
ca 2 kg rimmad fläsklägg
10 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
en bouquet garni (persilja, lagerblad, timjan och mejram)
Det är klassisk svensk mat. Och billig - säljs ofta till extrapris. Men koktiden avskräcker: tre och en halv timme.
Med tryckkokare går det på 45 min - 1 timme.
Lägg fläskläggen i kallt vatten (en tryckkokare skall aldrig fyllas mer än till två tredjedelar) och koka upp utan lock. När det kokar skumma noga och lägg sedan i kryddorna.
Sätt på locket, när det pyser eller tryckventilen är i högläge (lite olika på olika fabrikat) sänk värmen och låt koka i 45-60 min, lite olika för olika fabrikat. Ta tryckkokaren från plattan, sätt den i vasken och spola över locket med kallt vatten, dock inte över ventilhuset. Efter två minuter har den svalnat tillräckligt för att öppna locket.
Vill man ha rotmos till kan man koka fläskläggen lite kortare tid, kyla och öppna kastrullen och lägga i skalad potatis och kålrot i bitar, koka upp igen tills det pyser och koka vidare i 5-10 minuter och göra om spolproceduren.
Eller gör rotmoset i en annan kastrull under tiden.
DN 2004