Alternativ.nu
Djur => Kor => Ämnet startat av: Hjortronpaj skrivet 31 aug-11 kl 14:05
-
Jag undrar vad ni med erfarenhet av knölar på kors ben skulle gissa vad min Elins knöl innehåller?
Hon fick knölen på hasen för ett bra tag sen när hon stod inne, uppbunden. Kan ha varit två år sen? Veterinären var och kollade. Vad jag minns då så kom vi nog fram till att det inte var var i den. Den var mer hård än mjuk då. Vi skulle se till sommaren om den gick ner något då.
Vilket den inte gjorde. Men Elin har aldrig haltat av den, rest sig bra och tom legat på den. Jag har fått känna på den, även fast hon inte uppskattat att man klämt. Så jag har inte gjort något mer åt det. Mycket för att jag inte vet vad jag kan göra samt då hon inte sett ut att lida.
Nu har den blivit nåt extremt stor i sommar. Vuxit sakta men säkert sen veterinärens besök, men nu i sommar har den nått en helt grotesk storlek. Skulle ladda upp en bild om jag visste hur man gjorde. Den känns, enligt mig, hård, men hon reagerar när jag rör den. Jag vill så gärna veta vad det är i den! Var? Borde den vara supermjuk då? Kan en ko få en så här groteskt stor knöl av en ledinflammation? Borde inte kon halta då? Vad jag vet har hon inte haft feber, så kanske är det inte var?
Jag skulle vilja att en veterinär kom igen, men hon går ute nu och är osäker på hur lättledd hon är om hon ska in till lagårn. Är det en dum risk att testa dränering om det är var även fast hon går ute ett tag till?
Ni med nåt bidrag till det hela, skriv!
=)
-
Nej det var 3 år sedan.....
http://87.237.214.120/~alternat/index.php?topic=36366.0 (http://87.237.214.120/~alternat/index.php?topic=36366.0)
Har du inte gjort något åt henne på 3 år ???
-
Shit, tre redan? Men det kan nog stämma. Jag pratade med mer än en veterinär då, men då hon inte verkade besväras av den så fick den vara. Den har sen vuxit efter det, men det har gått sakta och hon har inte visat något som ses som lidande. Nu har den som sagt vuxit till sig nåt extremt i sommar, så därför tänker jag ju att nåt har hänt inne i den där stora saken på hasen. Ska försöka fixa bilden...
-
Nu har vetten varit och kikat på knölen på benet. Det visade sig vara var i den, så den tömdes. Blev dock inget penicillin, Elin mår bra och leden verkar också vara bra, så allt kändes fint efter besöket (förutom plånboken;)). Hennes knöl blev en tom påse som jag nu bara hoppades inte skulle få nån skit i sig.
Dock så blev troligen nåt kärl också av på något sätt för det kom även en del blod. Nu har problemet blivit att det har koagulerat blod inne i den tomma påsen, så den är åter fylld. Jag fick ju rådet att hålla såret (på ca 3cm) öppet så blod och rester skulle kunan rinna ut. Jag har verklgien försökt det och får ut vätskan, men den koagulerade blodmassan förblir där inne! Så, knölen är tillbaka, men innehåller blod nu istället för var=(
Ska ringa vetten på måndag och höra vad som kan göras, men jag kan som inte vänta och fågar därför här: hur mycket koagulerat blod kan antas "gå tillbaka"? Helst skulle jag vilja snitta upp ett mycket större sår och tömma allt blod, men infektionsrisken finns ju då. Hur lätt går stygn upp? Kan man inte snitta upp ett större ochsen sy igen en del av såret? Leker kanske hejvilt med tankarna, men vill ju inte att knölen ska vara tillbaka igen=(
Suck...
-
Om ja ska vara ärlig så får du alla dessa svaren av din vet. när du ringer och frågar. :)
Dra inte ut på det. Är det en livko eller slaktko du pratar om?
-
Ja, jag vet och jag har en bra veterinär=) Men jag tycker att man kan få reda på mycket genom andras erfarenheter också=) Bra tidsfördriv när man är orolig och väntar=) Tänker inte dra ut på det. Vill att det ska vara måndag nu!
Elin är... vad ska man säga? Bara en ko som lever livet på en gård. Äter och har det skönt ute. Används inte till något för tillfället=) Har dock varit mjölkko tidigare.
-
Sätter man dränage på en ko? Det kan säkert veterinären svara på också! Det är ju praktiskt när det som ska ut rinner ut och minimalt med skit kommer in.
Hoppas det löser sig!
/ Alba
(som inte brukat hänga på ko-avdelningen, men blev nyfiken av rubriken)
-
I detta fallet så var i alla fall inte dränering ett alternativ. Det var blod blandat med var som kom ut ur den och blod koagulerar ju så slangen hade ju stockat igen rätt fort om vi satt en. Stockat igen har det ju gjort nu av allt blod, och då är ändå såret ca 3cm=/
-
Det går inte att öppna en hasböld hur strt som helst pga att det blir svårläkt sedan, utsidan av en has är ett av benets slitpunkter och inte helt lättåtgärdade... problemet uppstår oftast hos kor med hårda undrelag och dåligt med strö (=friktion vid resning och läggning).
Tyvärr är det sällan en solid böld utan fisteleringar runt och ibland in i leden och sällan lyckas man läka ut dom efter att de väl kommit.
Bland mjölkkor låter man de ofta gå sin laktation ut osh sedan åka på slakt.
Det går att sätta drän, men man får spola det ofta och det har sällan någon effekt så det är det nog ingen mening med, däremot så borde din vet ha lämnat en större spruta (typ 50ml) så du kunde spola ut bölden själv med sårtvätt eller jodopax ett par ggr om dagen.
Om hon ligger på den sidan med bölden så bör du hålla den omlagd, lämpligtvis med en sorbact-kompress mot såret, MASSOR med bomull så det blir mjukt, och ett vetflexbandage utanpå det.
allt det kan du hitta på apoteket.
Jag tycker dock att din vet borde ha satt in Bensylpenicillin direkt och gärna NSAID också, det finns jbsolut ingen som helst anledning att låta bli att hjälpa ett djur när man har en djurägare som vill ha henne kvar och där slakt och mjölkkarens inte spelar någon roll...
Om jag ska ge dig min personliga åsikt så finns det två alternativ med denna böld, antingen slakt av kon, eller att du ber vet om en remiss in till skolan eller annan klinik för att få den bortopererad. efter så lång tid så kommer den ju bevisligen inte spontanläka och även om hon verkar må bra så går det inte att förneka att en hasböld ÄR ett djurlidande.
Jag har varit med och opererat bort två hasbölder och en benpålagring på en framkota och alla tre med gott resultat, så vill du ha henne kvar så rekommenderar jag att du låter göra just det...
Lycka till
-
Om jag ska ge dig min personliga åsikt så finns det två alternativ med denna böld, antingen slakt av kon, eller att du ber vet om en remiss in till skolan eller annan klinik för att få den bortopererad.
Bara lite nyfiken :-[ vad kostar en sån operation?
-
kostar ??? nu förstår jag inte alls hur du tänker ::) hahahahaha
Jag antar att det är svindyrt, många tusen bara för att ta in den, massa mera tusen för op och så några lusentappar till för eftervård och medicin och så tillkommer ju transporterna....
vi skickar in våra sjuklingar till veterinärhögskolan på SLUs anlägging Ultuna i Uppsala, där utbildas veterinärerna och där behövs det under stora delar av året djur för studenternas utbildning.
Det innebär inte nödvändigtvis att djuren blir försöksdjur åt studenter utan det är en topputrustad klinik med riktigt duktiga spec veterinärer.
Fördelen med att dom så ofta är i behov av djur är att det är väldigt billigt, senast vi hade en ko där nere var förra hösten då en 2:a kalvare fick en högersidig löpmagsomvridning.
Jag tror att vi betalade 500:- för operation och medicin, arbetat och uppstallningen var gratis men jag gissar att vi betalade lite för det foder hon fick under de tre dagarna hon stod där inne.
Dessutom kom dom upp med bil och hästtransport och hämtade henne så vi slapp köra in henne och sen körde dom tillbaka henne upp till oss efteråt. (vi bor ca 5 mil från skolan)
Jag tänker inte svära på de exakta kostnaderna eftersom jag slipper se räkningarna men jag kan säga att det slutade under 1000:- vilket är ungefär vad det kostar att bara ta ut en av distriktarna jue... (vilket vi iof var tvugna att göra för att få remissen då, så det besöket tillkommer ju dessvärre, men just den här kon som hjortronpaj har är ju redan undersökt så den kan ju vet ringa in remiss på utan att behöva se den igen...
Helt klart värt pengarna, men jag vet inte om det är annorlunda om man skickar in en ko som privatperson eller som företagare, bäst att kolla upp kostnader och sånt INNAN man tar den lilla kon och åker hemifrån.
För oss blev det iaf billigare att få kon hämtad, opererad på klinik och uppstallad i tre dagar och sedan hemkörd än vad det är med det vanligt besök hemma på gården av en distriktare.
-
Tack Peppz för långt och utförligt svar med tips och råd.
Vetten var idag igen för att ta en titt och ge det hela en chans till. Målet var att försöka få ut det koagulerade blodet. Tyvärr gick det inte att få ut blodet genom såret, och att öppna upp större skulle ju bara göra det till en enda ond cirkel med mer blod som koagulerar.
Jag bor tyvärr inte nära någon klinik som jag kan få det så där billigt som du. Trist nog. Så, valet står mellan att låta henne gå med knölen eller... låta henne vandra vidare. Allt är ju så mycket lättare om det är en akut och obotlig skada eller sjukdom, då finns ju sällan andra alternativ. Men såna här situationer där man själv måste se vad som är lidande eller inte är jobbiga. Jag vill ju såklart ha kvar henne, men jag vill ju inte att min egoism ska låta henne lida. Frågade vtetten rent ut vad han tyckte. Han är ju äldre och van med kor genom lång erfarenhet och är ärlig. Han ansåg att det inte var mer vi kunde göra, men såg inget problem i att hon skulle få leva vidare då hon annars är superfin och frisk. Jag... vill inte mista henne, men funderar nog hösten ut vad som blir bäst. Får se då de ska in för vintern vad som blir.
Jag litar på min veterinär, men han gav mig ingen spruta för att spola ut knölen. Jag fick däremot en då jag sa att det ju kunde vara bra att sprita såringången. Frågade också om varför hon inte fått penicillin och fick svaret att det inte är någon ide då infektionen inte var ute i blodet. Penicillin hade inte gjort något alls då.
Aja... känns bittert att knölen är tillbaka. Var så skönt då den var tömd första gången. Men... ska se hur Elin mår och har det nu ute med knölen och se vad jag gör.
Tack för eran hjälp!
-
Har jag kor med tryckskador på hasen gör jag på följande vis. Jag har en sprayflaska med läkarsprit som jag sprayar bölden med 2 ggr om dan. Efter jag sprayat tar jag en diskborste och borstar bölden så att spriten går in till skinnet. Fick tipset av en vetrinär och det hjälper.
-
Ja, sprit har jag med använt en del med ganska god framgång, spec om man börjar i tid, nu brukar jag dock oftare massera med liniment däremot, gärna med lite fet salva för att inte torka ut huden så den spricker ännu lättare men som sagt, samma där, det ska börjas i tid...
-
Har jag kor med tryckskador på hasen gör jag på följande vis. Jag har en sprayflaska med läkarsprit som jag sprayar bölden med 2 ggr om dan. Efter jag sprayat tar jag en diskborste och borstar bölden så att spriten går in till skinnet. Fick tipset av en vetrinär och det hjälper.
Såpvatten och rotborste rekommenderas av vår veterinär. Sedan när det är ett hål kan man tvätta insidan med en spruta men jag tycker de ofta kommer tillbaka även om de tillfälligt blir bättre.
-
ja, samma här, svullna haser kan man ofta behandla framgångsrikt, men hyar det väl blivit en böld är det sällan det blir bra igen, och de få som till synes lyckas läka ut en böld få väldigt lätt tillbaka den. men såpa, liniment, sprit eller dipspray kan fungera bra på hassvullnaden som kommer i stadiet innan bölden utvecklas.
Jodopaxomläggningar kan också ha samma effekt.
Viktigast är nog alltid att jobba förebyggande, mjukast möjliga underkag, gott om utrymme för resning och läggning och mycket strö och att djur med svullna haser behandlas långt innan det hinner bli hasbölder.
-
Strör man med torv har man sällan problem med svullna hasar.
-
Jag det inte om jag håller med, som jag fått lära mig har man i princip samma problem med både ballongknän och hasbölder när man ströat med torv.
vid det senaste försöket jag såg gjort på strö i liggbås med kutterspån, torv, hackad halm torvmix eller en blandning av råspån/hackad halm så var både torv och torvmix jämnvärdigt med råspån/halm och bara aningen bättre än kutterspån.
Men sen är ju torven överlägset det andra ströet i hygien, vilket förstås bidrar till bättre haser då bakerier ofta spelar in, den största skillnaden och viktigaste faktorn för just benslitage var dock fortfarande undelaget och resningsutrymme.
gummimattor gör stor skillnad mot betong och madrasser är ännu lite bättre än gummimattor, vad gäller just slitage och knä/hasskador.
Däremot vad gäller hygien och juverhälsa så hade ströet mycket större betydelse än underlaget.
Men det är över två år gamla uppgifter och jag är inte säker på att det stämmer längre, I det senaste försöket som SLU gjorde på fördelar med torvströ nu 2010-2011 (tror jag det var) valde min chef att tacka nej till förfrågningen om att delta i studien eftersom vi föregående år haft problem med torvens nackdelar.
Resultatet av den studien borde nog komma ut snart, om det inte redan har gjort det...
-
Vad tråkigt att det var så svårt att få bukt med den bölden.. men tyvär var det nog inte oväntat efter så lång tid...
Jag håller nog med om att din vet har rätt i att ivinjektioner av penicillin inte skulle hjälpa mot en isolerad böld, men injektionsvätska av "vitt" (tex penovet eller ethacillin) går utmärkt att behandla med in i en sårskada precis som man kan behandla lokalt i ett juver, så jag blev lite förvånad över att han inte gav det ett försök...
Sen var det den där lilla frasen "då hon annars är superfrisk och fin"
Om man räknar bort sjukdom och lidande så är ju ALLA djur superfriska och fina i övrigt, hur illa det än är ställt med dom.
Men jag tror dig när du säger att hon inte är allt för besvärad, jag har sett många kor med hemska stora hasbölder som har varit till synes helt opåverkade i både beteende och rörelsemönster och fungerat bra i flera laktationer.
Och jag håller med dig om att det är jobbigt med alla sjukdomar som hammnar i "gråzonen" mellan akut och obefintligt.
Men det är du som är djurägare och du som känner djuret bäst så det är ju bara ditt beslut hur du ska göra, speciellt som du har klartecken från vet aatt hon är ok och jag tror att det du väljer är rätt oavsett vilken väg du faller in på.
Och att se tiden an fram till installningen låter ju som en utmärkt ide.
Om det är till någon hjälp kan jag ju berätta hur jag hade tänkt om det var min ko som jag hade som "huesko" och tyckte mycket om, då hade jag behållit henne en vinter till om jag kunde erbjuda henne en lösgående stallplats i vinter, tex en djupströbädd i en lösdrift, eller en box med tjockt strölager.
Däremot om jag skulle bli tvungen att ställa in henne i ett uppbundet system på båspall så hade jag valt att skicka henne på slakt.
-
Intressant att höra era erfarenheter av detta.
Då knölen kom upp så hade jag ju veterinär här. Jag masserade den dagligen, smorde med liniment och använde även ett värmeskydd. Utan framgång. Eller, den gick ju inte tillbaka, men höll sig i schack till nu då den brakat lös. Det där med sprita knölen varje dag samt skrubba den var bra ideer. Önskade att jag hade vetat om dem då redan och kunnat testa det.
Jag tycker bra om den här veterinären, men blir lite fundersam då han inte gett mig fler ideer, knep och annat. Men men det som varit har varit. Är bara intresserad av att veta mer och lära mig till en annan gång.
Med frasen "då hon annars är superfin och frisk", så menade jag att hon är frisk i övrigt om man räknar bort bölden och fin då hon har ett fint juver, mjölkar bra och länge bra, bra lynne och är en vacker ko. Men förstår hur du menar=)
Hon har matta inne och hon får rikligt med strö i sitt bås. Jag ska släppa ut henne så hon får gå ute nu innan hösten är till ända och fundera över om jag kan ge henne möjlighet till lösdrift med en bra bädd. Precis som du föreslog.
Tiden får gå och jag får se! Tack igen för era svar!
-
Min teori till varför din vet som du annars tycker är bra på alla sett håller en låg profil är att om det är en luttrad räv som varit med länge så vet han mer än väl att en så väl etablerad böld aldrig kommer försvinna, så att han inte överöser dig med ideer och tips har nog mest att göra med att han inte vill inge falska förhoppningar skulle jag tro, däremot kan han ju ändå anse att den här bölden inte påverkar henne allt för negativt i nuläget utan tycker att hon gott kan leva vidare ett tag i det skick hon är.
förutsatt att du jobbar för att ge henne de förutsättningar hon behöver för att inte tillståndet ska förvärras...
Lycka till iaf.