Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: bondelinda skrivet 29 aug-11 kl 12:45
-
Har gjort min första feta på getmjölk, men den är liksom som "gummi" i konsistensen, jag vill hellre ha den lite mer "krämig".
Sen tyckte jag den blev på tok för salt, enligt receptet här på forumet skulle den ligga i saltlag 5-12 dygn och min låg 5 dygn och ändå blev den jättesalt - varför? Sen undrar jag om man kan återanvända saltlagen?
När jag sedan tärnar upp den och lägger den i olja, vilken olja är att föredra?
-
tjo
spontant tänkte jag med att det är nog så att temperaturen har gått upp för högt!
Likaså, vill du ha den ännu mer krämig, så tillsätt termofila bakterier...
Saltlake, ska du ha en salt lake så du kan äta den direkt så gör jag så att jag lägger den i 8% salt. 80 g salt/L vatten. I så svag saltlake så "mognar" osten, men ett par, tre månader är inga problem.
Glöm bara inte att sänka PH på laken till samma som osten, ex slå i liiiiiiiiiiiite vinäger i laken. Denna svagare lake ska du inte använda om, utan göra ny för varje ost!
Är osten försalt, släng ner den i kallt vatten och vattna ur den tills den fått lagom sälta!