Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: Jamte skrivet 29 aug-11 kl 00:11
-
För ett antal år sedan talades det om att låta bina bygga som de ville i skattlådorna.. Vart tog den idén vägen? Nån som testat?
-
Kak ras och ojämna utbyggda kakor :-\
mvh edward :P
-
Kak ras och ojämna utbyggda kakor :-\
mvh edward :P
Det var ju det som var vitsen.. inga ramar.. blås ur bina och pressa ur honungen.. Kakras pga fribygga tror jag inte på
-
pressa ur honungen.. Kakras pga fribygga tror jag inte på
Det är klart , efter du har pressade sönder vax kakorna så finns det inget kvar att rasa ;)
mvh edward :P
-
Jag har ännu inte testat. Men jag tycker det låter intressant. Alltid 100% nytt vax. Fritt från rester av, kokonger, bekämpningsmedel och innovativa vaxrenserier.. Jag behöver vax av hög kvalitet till salva.
-
Jag har ännu inte testat. Men jag tycker det låter intressant. Alltid 100% nytt vax. Fritt från rester av, kokonger, bekämpningsmedel och innovativa vaxrenserier.. Jag behöver vax av hög kvalitet till salva.
Låter nästan som en traditionell japansk kupa. Eller kanske lite som en Warré-kupa.
-
Gå in ok kolla på denna länk . Det du beskriver började Björn Lagerman med för tjugofem år sedan.
http://web.mac.com/fribi/FriBi/V%C3%A4lkommen.html (http://web.mac.com/fribi/FriBi/V%C3%A4lkommen.html)
Lars Blomberg
-
Gå in ok kolla på denna länk . Det du beskriver började Björn Lagerman med för tjugofem år sedan.
[url]http://web.mac.com/fribi/FriBi/V%C3%A4lkommen.html[/url] ([url]http://web.mac.com/fribi/FriBi/V%C3%A4lkommen.html[/url])
Fiffigt system för skattlådorna. :)
-
Snyggt!! Varför håller inte fler på med detta?
Det verkar arbetseffektivt.
-
Det är resurskrävande på samma sätt som att slunga, det kräver maskiner och en kvarn & separator kräver lika mycket arbete och kapital som ett ordinärt slungrum.
Han har lika mycket maskiner som jag har, så var ligger förbättringen? När man får börja om vaxbygget varje år.
-
Sten-Åke
Antalet maskiner säger inte mycket här. Ympning, tappning och försäljning är såklart detsamma.
Jag tyckte dock hanteringen av kakorna rätt ner i en kvarn såg bra mycket enklare ut än flyttandet av, slungning och rengöring och vaxning av plast/träramar. Över hundra samhällen x tre-fem skattlådor x tio ramar i varje...
Att börja om vaxbygget varje år kanske inte är så farligt ändå. Dom använder ju kakmellanväggar.
Men det är klart, vore det jättebra så skulle kanske fler hålla på med det.
-
Men det är klart, vore det jättebra så skulle kanske fler hålla på med det.
De flesta kände nog inte till att den här metoden fanns (jag gjorde det definitiv inte). ...och man kan nog inte hålla på med något man inte känner till.
För mig blir det dock toppribbkupor ändå...
-
De som använder den här metoden pressar honungen. De skär ned honungen i en press direkt. Det behövs ingen kvarn eller separator. Honungen innehåller upp till fem gånger så mycket pollen. Det finns både hydraliska och skruvpressar.
Lars Blomberg
-
En kvarn (deras egna ord) finns med i bilderna iallafall. Det ser ut som en riktig sörja som kommer ut...
Men man kan ju pressa.
Såg på youtube en man som hackade sönder rubbet från en tbh i en hink och lät det sila grovt först och fint sen. Var det Edward som länkat kanske...
Jag ska prova det i en eller ett par LN-lådor nästa år för skojs skull och ha själv. Lägga två lister över o trä kakmellanvägg i ;D
-
De som använder den här metoden pressar honungen. De skär ned honungen i en press direkt. Det behövs ingen kvarn eller separator. Honungen innehåller upp till fem gånger så mycket pollen. Det finns både hydraliska och skruvpressar.
Lars Blomberg
Honungsskruvpressen ser väldigt mycket ut som en stor passertillsats... Skulle man kunna tänka sig små skruvpressar för assistenten hemma?
-
Jag kör hushållsassistenten för täckvaxet, funkar rätt så bra. efter allt är pressat så läggs det på ett nät igen och vaxet blir väldigt torrt efteråt när den sista honungen har droppat ut. Gör man så här så får man tänka på att man inte ska ha bin i täckvaxet.
-
Det ofta glöms bort att det finns flera saker man kan satsa på att skörda ur en bi kupa.
Flera sorter Honung , VAX , propolis , polen , drottning gelé , bi gift , bin , drottningar , egg , upplevelser , poleneringar.
Vill man satsa på fri vax bygge utan mellan väggar kan man med fördel använda sig av ett vanlig ram , fast med en trekantig under sidan på överlist som man preparerar med på penslad vax så bierna har någonstans att börja med.
Såg på youtube en man som hackade sönder rubbet från en tbh i en hink och lät det sila grovt först och fint sen. Var det Edward som länkat kanske...
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=96213.msg831918#msg831918 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=96213.msg831918#msg831918)
mvh edward :P
-
Just det klippet ja! inte en tbh...
Fasen jag tycker det ändå ser jäkligt sympatiskt ut.
Den här hobbyn är lite konstig. Man får först höra att investeringarna betalar sig snabbt. "Juuust det ja..." Och sakta växer det inom en. Plötsligt ska man ha avsättning. Man blir lite greedy och ser nästan 60:- per burk försvinna när man kommit upp i tjugo bortskänkta burkar. Herregud det är ju en hel ny kupa. Så får man lite dåligt samvete för att man känner sig snål. Man räknar på ett spann av realistiska till lite väl höga skördar per kupa som man ibland läser om; 152 kilo i en kupa!! Ouff! 120 kronor kilot på fyra kupor med sådan skörd. HAHAHAHAHAaaa :-[
Serenity now. Det låter värre än vad det är ;D
Jag är nyfiken på om smaken eller näringsinnehåll skiljer sig nämvärt om man pressar med ökat innehåll av pollen och mindre luftning av honung. Någon som smakat och vet eller läst tabeller? Många här propagerar locket på vid slungning för att inte tappa smak. Här borde man få maximal smak om detta har stor betydelse.
-
Om man ska räkna pengar så måste man räkna produktions samhällen och det är inte lika många som det totala mängden samhällen man har. Så om du har 4 samhällen så kanske det bara är 2 stycken som är riktigt starka och drar bra.
Kul att höra att du är skeptiskt till 152 kilo honung i en kupa, jag tror biodlare är lite som fiskare det över drivs en hel del !!!!
-
Jag är nyfiken på om smaken eller näringsinnehåll skiljer sig nämvärt om man pressar med ökat innehåll av pollen och mindre luftning av honung
Smaken kan du själv kolla om du tar en bit kakhonung där det finns pollen. Även utan pollen tycker jag kakhonung är "bäst".
Jag jäser honungsvattnet jag får när jag sköljer ur avtäckningsvax och spannar o. dyl. Då får jag med en hel del pollen som ger drycken en färg som apelsinsaft. Om jag silar i pappersfilter försvinner mycket färg och smak, så det gör jag ju inte.
Smaken skiljer sig nämnvärt, ja!
-
Jag är nyfiken på om smaken eller näringsinnehåll skiljer sig nämvärt om man pressar med ökat innehåll av pollen och mindre luftning av honung. Någon som smakat och vet eller läst tabeller? Många här propagerar locket på vid slungning för att inte tappa smak. Här borde man få maximal smak om detta har stor betydelse.
"Tycker och tror" att honung som man plock skattat och slungat och burkat omgående smakar mer , ingen vetenskapligt Men färskt från blomman snabbt torkat i kupan och fort burkat , mindre tid för dofterna att dunsta.
Många här propagerar locket på vid slungning för att inte tappa smak. Här borde man få maximal smak om detta har stor betydelse.
Det är klart att att det fläcktar ur slungan när den snurrar , kanske tycker bi odlaren att det fläcktar så denne slipper svettas vid av täcknings bordet >:D
MEN om det fläcktar UR slungan så måste det även FLÄCKTA INN i slungan = allt damm och skit i luften i lockalen tar vägen igenom slungan och en heldel fastnar i honungen :-X
Vet inte om man tillför mer än man fläcktar bort :-X
-
haha, skrik inte (:)
Nu var det smakaspekten jag var ute efter här... :P
Jag ser det som en självklarhet att skydda honungen från skit :)
-
Honungen ska så mycket som möjligt skyddas från att exponeras för luft. Locket på vid slungning. Silning i två steg. Grov och fin vid slungan. Grov och fin vid tunnan. Tappning direkt på honungshinkar och locket på. Skumning av vaxrester efter tre dagar och ympning direkt. Ner i källaren och den sätter sig efter omkring 4 dagar. Totalt så exponeras honungen för luft i max 10 minuter. Det ger en fin honung med mycket av blomsmaken kvar. Mycket populär hos kunderna!!
-
Här finns en länk till en relativt enkel press http://www.apidan.dk/page8.html (http://www.apidan.dk/page8.html)
Denhär apparaten kräver inte så mycket plats,
-
Absolut. Alltid locket på...
Dock, även med locket på; man kommer inte ifrån att honungen slås mycket fint med en enorm ytareal genom luften och släpper smak när man slungar. Man känner ju doftbomben när man lyfter på locket för att byta ramar. Den doften och smaken är hopplöst förlorad. Att pressa borde väl bevara en hel del smak med tanke på att honungen inte passerar luften.
Tinna.m - jag ska prova kakhonung. Nästa år ska jag även prova att pressa för jämförelse med slungad ur samma batch. Om bina överlever. Ska försöka komma ihåg att återkomma med ett utlåtande. Can't wait...
-
haha, skrik inte (:)
::) Förlåt ::) är detta en behagligare nivå ? , tycker bara att det blir äckligt om man får allt skit i rummet i honungen , mest pga o kundskap som är lätt åtgärdat . o:)
mvh edward :P
-
matti!! Det finns i Sverige ingen tradition med kakhonung. För att kunna sälja några volymer så måste du bo i invandrartät område. Jag skriver lite om problemen kring detta på bloggen. Men dina kommentarer här är helt riktiga!
-
Har vi inte kommit en bra bit från ämnet?
Hursomhelst mailade jag Björn Lagerman och tipsade om den här tråden. Han bad mig hälsa att om någon ville komma förbi på studiebesök så skulle man kontakta honom. Om han bodde närmare så skulle jag definitivt ta chansen, men det är en bra bit att åka, härifrån sett.