Alternativ.nu

Djur => Biodling => Ämnet startat av: jacobfor skrivet 22 aug-11 kl 12:48

Titel: Ympning
Skrivet av: jacobfor skrivet 22 aug-11 kl 12:48
Hej,
Jag har lite problem med honungsberedningen. Jag har ympat min honung men nu efter ca 3 veckor har dne fortfarande inte stelnat utan är rinnig. Dock inte genomskinlig men det har börjat bildas lite kristaller i den, man kan känna på tungan att den är lite grynig. Är det normalt?
Ympningen gick till enligt följande:
Till ca 28 kg honung togs 1 700g burk köpt hård honung. Rördes ut med 3 x 700 g av min honung och ställdes i kylen.
Jag rörde varje dag i 3 dagar och all houng var då hård och med en bra konsistens och grynstorlek.
Sedan hällde jag i den i min stora honungstunna med 28 kg honung i och rörde tills den var genomfärgad.
Därefter burkades honungen och nu ca 3 veckor senare tycker jag alltså att den är lite grynig. Honungen har hela tiden förvarats i rumstemperatur förutom ympen då som förvarades i kylskåpet. Vad tror ni det har blivit fel? Har det blivit fel?

Mvh,
Jacob
Titel: SV: Ympning
Skrivet av: Lindell skrivet 22 aug-11 kl 13:18
Den kan gott stå i rumstemp 1-2 dygn efter att ha burkat den. Men sedan skall den förvaras svalt 12-14 grader.
Jag hade ca 13 grader och det gick på 2-3 veckor för att honungen skall "mogna" och bli bredbar.

Ympen skall vara ca 3 matskedar kristalliserad honung och 1/2 dl (ca 0.7-0.8 kg dvs 0.5 x 1.4) till en 28 kg hink.
Den skall stå överst i kylskåpet och röras ORDENTLIGT 2 ggr/dag i 3 dagar. De sista gångerna går det bara med skruvdragare!!

Man späder sedan med lika mycket färskhonung och vispar upp i ett par minuter. Sedan blandar man i 28 kg hinken och rör ut ordentligt.

Det är viktigt att röra om ordentligt (ett par minuter) de få gånger man rör innan ymp och burk.
Titel: SV: Ympning
Skrivet av: jacobfor skrivet 22 aug-11 kl 13:25
Tack för svaret Sten-Åke!
Det känns som jag har gjort hyfsat rätt men jag har överdrivit ympkvantiteten ganska mycket. Jag rörde med min kitchenAid matberedare och den fick jobba MYCKET hårt vid sista rörningen. Däremot så har den stått i rumstemperatur efter jag rört ned ympen.
Det känns som att den här mogningeprocessen 12-14 grader i 2-3 veckor inte gick så bra eftersom min honung fick stå i rumstemperatur. Vad har det för inverkan på honungen och vet du någo fiffigt knep för att få 12-14 grader i två veckor under sommaren för en entusiast. Vid storskalig biodling är det ju lättare men hur gör den småskalige biodlaren?
Mvh,
Jacob
Titel: SV: Ympning
Skrivet av: Lindell skrivet 22 aug-11 kl 13:33
Ställ burkarna i svalen så sätter honungen sig. Prova med att ha några burkar längst ner i kylskåpet.
Titel: SV: Ympning
Skrivet av: jacobfor skrivet 22 aug-11 kl 13:55
Kanon, jag ska testa direkt när jag kommer hem.
Titel: SV: Ympning
Skrivet av: matti skrivet 27 aug-11 kl 21:44
Hur gick det?

Kan du ha för hög vattenhalt i honungen?

Titel: SV: Ympning
Skrivet av: jacobfor skrivet 30 aug-11 kl 10:38
Hej,
Det gick bra ;D! Jag ställde burkarna långt ned i kylskåpet och efter några dagar så hade honungen hårdnat. Jag är mycket nöjd med ympningen, det är enkelt nu när jag gjort det en gång. Kommer att hålla mig till ympning även framöver, håller som bäst på att ympa honungen från slutskattningen. Honungen är mörk som cocacola men ljusnar ganska mycket vid ympningen. Härligt!