Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Plingsan skrivet 17 aug-11 kl 19:02
-
Jag har för första gången i år odlat lite bondbönor och tänkte mest testa för skojs skull men det blev massor av bara 10 plantor så nu behöver jag tips på vad jag kan göra med dem...
Brukar ni skala dem eller inte? Och varför gör man det egentligen?? ???
Tacksam för svar!!
-
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=116735.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=116735.0)
-
Jag har också premiär på bondbönor.
Man tar ut dem ur skidan, naturligtvis, men sedan tycker jag inte att de behöver skalas mer. Lillpojken här hemma sa att de smakade paprika. Inte helt fel.
Jag har haft dem antingen råa, eller förvällda någon minut i salt vatten.
Jag har fryst in massor, obehandlade.
Detta ska jag ha nästa säsong också. Kalasgott.
-
Jag har också premiär på bondbönor.
Man tar ut dem ur skidan, naturligtvis, men sedan tycker jag inte att de behöver skalas mer. Lillpojken här hemma sa att de smakade paprika. Inte helt fel.
Jag har haft dem antingen råa, eller förvällda någon minut i salt vatten.
Jag har fryst in massor, obehandlade.
Detta ska jag ha nästa säsong också. Kalasgott.
Men ska man inte koka alla bönor? Eller kanske det bara är torkade bönor som måste kokas?
-
Läste just på Wikipedia att bondbönor är giftiga i färskt och torkat tillstånd. Så nog bör man tillaga dom enligt detta. Källa:
Wigander, Millan (1976). Farliga växter. Almqvist & Wiksell Förlag AB. ISBN 91-20-04445-3. sid 98
Undrar om man kan dryga ut mjöl vid brödbaket med bondböneskal? Jag har just bakat jättegoda bullar med kikärtsmjöl och en omelett också. Litet annan smak förståss, jämfört med bondböneskal.
-
Läste just på Wikipedia att bondbönor är giftiga i färskt och torkat tillstånd. Så nog bör man tillaga dom enligt detta. Källa:
Wigander, Millan (1976). Farliga växter. Almqvist & Wiksell Förlag AB. ISBN 91-20-04445-3. sid 98
Undrar om man kan dryga ut mjöl vid brödbaket med bondböneskal? Jag har just bakat jättegoda bullar med kikärtsmjöl och en omelett också. Litet annan smak förståss, jämfört med bondböneskal.
Ja torkade är klart men färska? Kollat runt lite och tre minuter är nog den kortaste koktiden jag hittat
http://www.hittarecept.se/s/bondb%C3%B6nor.html (http://www.hittarecept.se/s/bondb%C3%B6nor.html)
-
3 minuter verkar väldigt kort för bondbönor. Receptet på bondbönesallad med haloumi verkade intressant förresten, tack för länken! Koktid 10 minuter för bönorna i den iaf.
-
Jag kokar dem helt enkelt tills jag tycker de har en bra tuggkonsistens.
-
Tack för alla tips!!
Jag ska säkert hitta på något att göra med dem!
-
Läste just på Wikipedia att bondbönor är giftiga i färskt och torkat tillstånd. Så nog bör man tillaga dom enligt detta. Källa:
Wigander, Millan (1976). Farliga växter. Almqvist & Wiksell Förlag AB. ISBN 91-20-04445-3. sid 98
Undrar om man kan dryga ut mjöl vid brödbaket med bondböneskal? Jag har just bakat jättegoda bullar med kikärtsmjöl och en omelett också. Litet annan smak förståss, jämfört med bondböneskal.
Ojdå! då är det nog bäst att koka dem. Fast...... jag lever fortfarande. De kan nog inte vara dödligt giftiga. Då borde det stått på fröpåsen
-
Hej Plingsan!
Jag förväller bondbönorna i ca 4 min (färska) och skalar dem. Sedan hackar jag några vitlöksklyftor(obs inte pressar) och i olivolja på relativt svag värme låter jag bönor och vitlök "svettas" i några minuter.
Jättegott!!!
Jan
-
jag tycker att bondbönor är perfekt i soppa med massa rotsaker. :)
-
Mjölksyra!
Jag syrar alla våra bönor inkl bondbönor. Skörda gröna/färska bönor, koka snabbt till knappt lagom tuggmotstånd och sedan ner i glasburk med gummiring och metallklämma. Vatten, salt och 20% startkultur (från tidigare bönsyrning) och sedan rumstemperatur i 10 dagar. Färdigt. Milda och goda (för att vara syrade) och färdiga att använda. Håller ett år eller mer i kall förvaring (max 12-15 grader).
Sedan gör vi framför allt bönbiffar och bönröra av bönorna.
När man syrar bönor bryts flera olika ämnen ner som annars gör bönan mer svårsmält (en FN rapport jag läst talar om 12 eller fler olika ämnen), dvs näringen i bönan blir mer tillgänglig för kroppen.
Rekommenderas varmt. Lycka till!
-
Hej!Varje år blir de nedre bladen på grönkålen gul. I år har det kommit först nu. Gissningsvis för att vi har gödslat mer. Hästskit o algomin. Nu har det regnat mycket o jorden ifrån är mättd upp till 5cm ifrån .. Har ni några andra idéer ? Vill lyckas än bättre nästa år för det är ju så gott!