Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Lars Pers Maria skrivet 16 aug-11 kl 12:29
-
Ni som driver gårdsmejeri, har ni varit tvungna att sätta in fettavskiljare? Isåfall hur stora, var har ni satt dem-inomhus? Tömmer ni själva och vart-komposten?
Vet inte om jag törs ställa frågan till min kommun. Väck inte den björn som sover...
-
Hej igen! Har nu förstått att reglerna, än så länge, inte gäller mejerier. Särskilt inte om man ger vasslen till getterna...
-
Har man eget avlopp så är det ingen som bryr sig särskilt mycket ifall man har avskiljaren eller inte. Man får liksom skylla sig själv om man sabbar sitt egna avlopp, då åker man ju ändå på att fixa det igen.
Sen bygger man ju enkelt en fettavskiljare själv för några hundralappar med ett par brunnsringar och lite rör. Grejen är ju att utloppsröret ska gå ner till botten på brunnen, fettet flyter ju uppepå, och då rinner det rena vattnet ut från brunnen. Sen låter man slambilen tömma den nån gång per år, när det börjar bli fett ända ner till botten.
Det är ingen hi-tech som måste godkännas av Nasa..även om en del kommuntjänstemän får det att låta så.
-
Jo de är helt rätt!
Så länge man har enskilt avlopp kan komunen inte kräva fettavskiljare däremot om man har kommunalt avlopp så krävs det.
/Fredde, Östensbo gård