Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Zeraphia skrivet 14 aug-11 kl 21:36
-
Hej!
Har pallat nypon med morsan på en ödegård.
Tänkte torka dem och ha som helnyponpulver till hunden, för jag lagar hemmalagad hundmat.
Jag undrar hur man torkar dem och mal till pulver, det måste vara helnypon?
Jag ger även nässelpulver och blåbär till hunden.
Hade tänkt plocka blåbär och torka med, men vågar inte med bandmask i skogen.
Jag hoppas det var nypon jag fick tag i, måste det ha varit.
Någon som vet om jag ska mixa eller bara låta dem torka och sedan mala dem? :)
-
Nyponfröna har små hår som är irriterande i halsen. När vi har sparat nypon har vi först delat dem och tagit bort fröna, sedan torkat halvorna. Men jag vet inte hur det fungerar på hundar.
-
Okej, tack!
-
Som cyklisten skriver är det nog bäst om du först delar dem och skrapar ut kärnorna. Efter det kan du torka halvorna i ugnen eller torkmaskin och sist mala det till pulver.
-
Okej, tack!
Hunden käkade föresten upp en som trillat på golvet.
-
Jag undrar hur man torkar dem och mal till pulver, det måste vara helnypon?
Jag ger även nässelpulver och blåbär till hunden.
Hade tänkt plocka blåbär och torka med, men vågar inte med bandmask i skogen.
För det första är risken minimal att det finns dvärgbandmask på blåbären, sen är det lika stor risk med både nässlorna och nyponen är smittbärare. Antar att du även åt jordgubbar i sommar?
Sköljer du av dem och torkar bären/nässlorna/nyponen i 60 grader så överlever inte äggen. :)
-
Okej, ja men en del av vitaminerna försvinner om man torkar i ugn.
Beställde istället nässlor, nypon och blåbär.
Fast torkar dom nypona jag plockat.
Får väl se om jag vågar mig ut och plocka blåbär.
Vill inte ha en sjuk hund igen.
Nässlor är väl lite sent att plocka nu kanske.
-
Hej!
Om man vill göra egen nyponsoppa, ska man mala nyponen till pulver då? eller kan man koka bitarna direkt efter att man torkat dom? behöver man ens torka nyponen för att göra soppa på dom?
Kan man ta vilka nypon som helst eller är det någon speciell sort?
Tacksam för svar!
-
Jag rensar genom "topping and tailing" och kokar upp dem (utan att rensa fibrerna inuti alltså) - sedan silar jag genom duk och kokar upp igen med socker. Inget barn har klagat på kli i halsen! :)
Jag använder alla sorter - de mörkare har mindre syra och blir lite mjukare i smaken.... på gränsen till menlösa ...men det är ju individuellt vad man tycker om....
Utan konserveringsmedel fryser jag in.
Torkar du först kan du ju koka soppan vid behov under vintern och på så vis använda frysen till annat! :)
-
Du kan göra nyponsoppa både på pulver och på nyponpuré.
Vilken sort man använder är en smaksak, en del tycker vresrosens nypon ger den godaste soppan, men alla går att använda.
-
Jag plockar nyponen, halverar dom, torkar dom och sedan mal jag skalen och använder i soppa, kräm eller te. Strör litet på müslin ibland också. Brukar ni andra spara på fröna?
-
Brukar ni andra spara på fröna?
Vad kan man göra på dom?
-
Ingen aning, det var vad jag undrade också ;D
Kan man tillverka nån kroppsskrubb med dom, tro? Hmm, litet stora kanske.
-
Hmm, scrub som ger klåda? Kan vara svårt att sälja.... ;)
Använda dom som halkbekämpning till vintern?
-
Vad kan man göra på dom?
På Ekströms eldar man upp dem. Kärnkraft.
-
Halkbekämpning måste jag testa, fiffigt. Det är förresten nyponskalen som är håriga, inte fröna.
Kärnkraft he he
-
Ett tips e att halvera nyponen, torka dem och sedan ta ur kärnorna...... då ramlar de nästan ut av sig själva. De nypon jag använder till te bryr jag mig inte om att urkärna..... inte dem jag ger till hönsen heller...... så om det varit min hund hade han nog fått tugga kärnor :-X
Gör jag soppa däremot, så är det utan kärnor :P
-
Tack för alla tips! jag blev så glad att så många skrivit. Ska testa soppa!
;D
-
Jag köpte nyponskal i en hälsokostbutik för många, många år sedan. Hade nyss flyttat ifrån Tyskland och där fanns ju inte "Ekströms/Blå Band nyponsoppa" som jag fick i julklapp varje år från Sverige. Efter den nyponsoppan på skalen har jag inte köpt nyponsoppa mer. Är jättegott och mycket godare än den köpta. Nu plockar jag förståss själv. Jag brukar ha i citron eller lime för att få den syrligare. Nån mer som brukar göra detta? Jag gillar inte jättesöta saker.
-
Ge hunden allt från nyponen , nyttigt jue . Om den äter dom hel så behöver du ju inte ens mala dom .
-
Jag visste inte att hundar åt nypon. Man lär sig nåt nytt hela tiden.
-
Mina hundar käkar nog allt *s* men jag tror att hundar är som vi människor , individer !
En del är kräsna o en del inte .
Ger man dom möjlighet att smaka massa olika som valp så är dom allätare sen .
Nypon är nyttigt för både människa o djur . Mina hundar får nypon o mina hästar plockar dom själva . Blåbär är mkt nyttigt oxå .
-
Naturliga kosttillskott nypon, nässlor och blåbär, går ej överdosera.
Ger det eftersom hunden får hemmalagad hundmat med rått kött.
-
Men när ni nudå torkar nyponen, gör ni det i ugn?
Vill göra nyponpulver till mig själv att ha i vinter, nu la jag bara dem på ett uppspänt lakan på loftet för att torka, vad tror ni om det och om man maler kärnorna vet ni om man fortfarande får kli av dem?
-
Jag torkade mina i ungn då det är väldigt fuktigt här nu .
Men jag ska ha dom till djuren så jag la bara in hela bären .
-
ett företag som säljer nyponpulver säger att dom malar in hela bär.
att torka bär i ett klädskåp läste jag i en tråd här:
man borrar hål i klädskåpets tak, har såna metallnätkorgar, tyg som inte är tät och en kupévärmare. lär vara effektivt, har dock inte testat ännu. ett extra skåp har jag och annat som behövs. ska torka nypon på det viset.
-
Kanske ska prova det i tvättstugan i bostadsområdet där jag bor då?
Jag skulle vilja gå en kurs "Bli mer medveten om ditt djur" med inriktning på mat, varför hundar/katter får människosjukdomar samt egen vård med en djurhomeopat och en djurexpert inom området.
Tyvärr går det inga tåg hem på kvällen från Göteborg, hade kanske funkat med något övernattningsalternativ, men vart?
Tycker det är jobbigt lämna hunden i min mammas vård och vara ifrån ger mig bara ångest.
Tänkte däremot försöka söka pengar från en stiftelse...jag vill så mycket!
-
Kanske ska prova det i tvättstugan i bostadsområdet där jag bor då?
Jag skulle vilja gå en kurs "Bli mer medveten om ditt djur" med inriktning på mat, varför hundar/katter får människosjukdomar samt egen vård med en djurhomeopat och en djurexpert inom området.
Tyvärr går det inga tåg hem på kvällen från Göteborg, hade kanske funkat med något övernattningsalternativ, men vart?
Tycker det är jobbigt lämna hunden i min mammas vård och vara ifrån ger mig bara ångest.
Tänkte däremot försöka söka pengar från en stiftelse...jag vill så mycket!
[/quote
Vi har plats på soffan om du skulle behöva övernatta i Gbg :)
//Hanna
-
Ingen aning, det var vad jag undrade också ;D
Kan man tillverka nån kroppsskrubb med dom, tro? Hmm, litet stora kanske.
Jag hade ett ypperligt användningsområde för nyponfrön.
Samlade en handfull ungefär och väntade på att min mobbare kom gående och tömde ut det i nacken ner under hennes tröjja.
Blev ett jäkla liv men jag var rätt nöjd då jag skulle resa bort i 2 månader dagen efter ;)
Vad är egentligen nypon rika på? Funderar på det här med hunden, kan man ge färska nypon? Jag mal ner färska grönsaker och kokade bönor och linser i mixer och ger tillsammans med gröt eller kött. Men nypon och blåbär och sånt har jag inte ens tänkt på, dum som jag är :/
-
Nypon är c-vitamin bomber och mkt bra för lederna.
Jag torkar massa nypon nu då vi har flera djur som behöver.
Smidigt att ha dom torkade bara.
-
Jag hade ett ypperligt användningsområde för nyponfrön.
Samlade en handfull ungefär och väntade på att min mobbare kom gående och tömde ut det i nacken ner under hennes tröjja.
Blev ett jäkla liv men jag var rätt nöjd då jag skulle resa bort i 2 månader dagen efter ;)
;D
-
Jag hade ett ypperligt användningsområde för nyponfrön.
Samlade en handfull ungefär och väntade på att min mobbare kom gående och tömde ut det i nacken ner under hennes tröjja.
Blev ett jäkla liv (...)
;D Nyponfrön kallades för "klipulver" när jag var barn. På höstarna gick vi ungar till skolan med påsar fulla av klipulver. Det kliar nå´t djävulskt när man får det innanför tröjan......
-
När jag torkar mina nypon så blir dom som russin ungefär , mumsiga lixom.
Blir era så oxå? O hur gör jag ifall jag vill ha dom torra för malning? Torkar ännu längre? Låter ligga i papp-påsarna o torka efter ?
-
Jag hade ett ypperligt användningsområde för nyponfrön.
Samlade en handfull ungefär och väntade på att min mobbare kom gående och tömde ut det i nacken ner under hennes tröjja.
Blev ett jäkla liv men jag var rätt nöjd då jag skulle resa bort i 2 månader dagen efter ;)
Vad är egentligen nypon rika på? Funderar på det här med hunden, kan man ge färska nypon? Jag mal ner färska grönsaker och kokade bönor och linser i mixer och ger tillsammans med gröt eller kött. Men nypon och blåbär och sånt har jag inte ens tänkt på, dum som jag är :/
Nypon är väl bra om man har problem med sina leder. Om jag inte missminner mig så minskar det smärtor och ger mer rörlighet.
-
Min hund med känslig mage och allergi får bara rått kött lammfärs och tillskott av naturliga vitaminer i form av torkade nässlor, nypon och blåbär samt fiskolja och benmjöl.
Vågar inte ge ben, då han är jätteglupsk och slukar allt i ett nafs.
Jag ger ej grönsaker eller frukt, inget spannmål eller annat onaturligt!
Någon morot ibland och bärpulver eller torkade frysta bär.
Helnyponpulver ska det vara ca 1 tsk per 10 kg kroppsvikt.
Nässlor och nypon innehåller väl dom mesta vitamineraler.
Köper mina från Glad o Sund.
-
Vad är egentligen nypon rika på?
Så får vi se hur bra jag lyckas översätta från finska....
Nypon innehåller: c-vitamin (3 gånger mer än svarta vinbär), B1-, B2-, B3- och E-vitamin.
Garvämnen, några olika flavonoider med så besynnerliga namn att jag knappt kan uttala dem, karotenoider och socker. Samt något som direkt översatt blir organiska syror.
Detta från ett papper jag fick i skolan.
-
ett företag som säljer nyponpulver säger att dom malar in hela bär.
Gud så bra!!! jag plockade en del nypon och började med att ta ur fröna, men det övergav jag ganska snabbt. Insåg att jag skulle bli vansinnig... Lade nyponen hela i trådbackar på täta nät som ställdes predvid öppna brasan. nu är de stenhårda och förkrympta.
Tänkte att det får bli hönsmat men kanske kan man alltså mala de hela! ;D
Det ska klart testas :D
-
christina, kan man få receptet på din nyponsoppa, skulle vilja prova, gillar inte pulversoppor
-
Koka en näve torkade nyponhalvor i lite lagom med vatten, tills de blir mjuka. Kör med stavmixern, eller annan mixer. Red av med majsena om den inte är tjock tillräckligt. Smaksätt med socker efter smak. Ät gärna med en klick grädde och mandelbeskvier :P
-
Mixa dem är förståss modernare, jag halverar nyponen och mal dom i en kaffekvarn eller mandelkvarn. Jag har inte med fröna, jag har bara skalen. På förfrågan kommer här hur jag gör:
Jag brukar ta en dl ungefär till en liter vatten. Går bra att ta några matskedar ytterligare om man vill ha mera smak. Det brukar bli tjockt, så ingen extra redning behövs. Man kan koka några sekunder och sedan låta svalna till ättemperatur. Det blir litet grynigt och ge rejäl smak.
Jag gillar surt så jag smakar av med färsk citron eller lime och häller i några russin. Den som vill kan söta den, jag brukar inte göra det när jag har russin eller banan i. Gott med brutna knäckebröd. brutna kardemumma- eller kanelskorpor eller müsli med en massa nötter och mandel. Passar som kall desert också, då kanske med vispad grädde och mandelbiskvier.
-
Har precis kokat en mumsig nyponsoppa av nypon jag plockade och torkade i höstas :)
Såhär gjorde jag:
Plockade ett gäng nypon (vet inte av vilken sort) som jag delade på mitten efter att jag tagit bort det som sitter i änden. Bara detta tog lång tid så jag bestämde mig för att behålla kärnorna. Sedan torkade jag på eftervärme eller låg värme i ugn (varmluftsugn), råkade glömma dem inne vid något tillfälle så att de blev lite brända - men det blev en god soppa av dem ändå.
När jag velat ha soppa har jag kokat upp lagom med nypon i ungefär dubbelt så mycket vatten, tills de är mjuka. Sen har jag mixat dem lite lätt med en mixerstav tillsammans med allt eller en del av vattnet, första gången försökte jag bara pressa dem genom en potatispress men det gick dåligt. Sedan har jag lagt det i en ganska fin sil så att kärnorna silas bort, för att det ska rinna igenom har jag tryckt med en sked och hällt på kokande vatten. Sen har jag hällt i mer vatten så att det ser ut att bli en bra konsistens, och ibland har jag i en halv dl socker, ibland lite honung och ibland inget alls (fast det är godare med något sött i ;)). Idag hällde jag i lite extra vatten och redde sen av med 1,5 msk potatismjöl, det blev jättebra. Annars har det nog ändå blivit rätt tjockt utan redning, men de första gångerna kändes soppan lite sträv i halsen så jag ville ha i mer vatten att blanda ut med.
-
De irriterande håren på fröna irriterar enligt min mening inte längre efter att nyponen torkat. Inte heller efter att nyponen kokats, som med nässlor ungefär.