Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: ersam skrivet 14 aug-11 kl 21:33
-
Hade lite självkristalliserad honung som jag skulle värma för eget bruk. Har kört i mikron och i vattenbad. Men denna gång ställde jag in den i varmluftsugnen på 50 grader. Tog kanske en timme så var den lättflytande och helt genomskinlig. Så snygg!
Hade tappat upp några burkar "nyslungad honung" och de är ju alldeles grumliga i förhållande. Ställde in en sådan i ugnen för att testa och den blev också helt genomskinlig.
Vad säger regelverket om att behandla sin honung på detta sätt? Är det helt etiskt förkastligt? Förstörs honungen (smaken är densamma)?
-
man skadar och förstör dom nyttiga enzymerna , detta sker igenom grad antal på värme + längden av tiden man värmer.
Låg värme under lång tid kan vara skadligare än hög värme under kort tid.
Vill kunden ha en flytande honung , så ska den ändå kunna köpa svensk ?
Smaken är desamma
Bara man informerar kunden och den kan göra ett aktivt val så tycker jag att det är OK !
mvh edward :P
-
man skadar och förstör dom nyttiga enzymerna , detta sker igenom grad antal på värme + längden av tiden man värmer.
Var går dessa gränser? Är det alltid "skadligt" att höja temperaturen eller finns det en brytpunkt där enzymerna förstörs?
-
Här är en tabell från Eva Cranes bok Honung
-
Så kör man upp honungen till 50 grader i två timmar så torde det vara försumbart?
Finns det i regelverket kring livsmedel att man måste ange detta och vad ska då anges?
-
Regelverket om honung
-
Tackar!
Läser följande: "Annan honung
än bagerihonung får inte ha någon främmande smak eller lukt eller ha
börjat jäsa, ha en på konstgjord väg förändrad surhetsgrad eller ha uppvärmts
så mycket att dess naturliga enzymer förstörts eller i väsentlig grad förlorat
sin verkan."
Alltså borde man utan dåligt samvete kunna värma honungen till 50 grader under 2 timmar för att få en mer estetiskt tilltalande (och säljande) produkt. Eller är man ute och närmar sig gränsen till vad som man bör göra?
Samtidigt tänker jag att det är väl just det som livsmedelsförädling handlar om. Att kunna på ett professionellt sätt manipulera livsmedel så det blir mer säljbart och attraktivt. Man går ju inte gärna på restaurang och köper nyslaktad gris otillredd utan man låter någon "manipulera" köttet till att bli gott och göra kunden nöjd.
Lite kluven. Ska man värma sin honung för att sälja mer? ???
-
Ska man värma sin honung för att sälja mer?
Om kunden har ett behov och vill ha det , varför inte ?!
Ska de bara hänvisas till utlänskt bearbetade honung ?
mvh edward :P
Eller ska vi bli franska ::) kypare ::) iställe för bi odlare och honungs producenter