Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: torparn skrivet 06 sep-06 kl 22:06
-
brukar göra fläderblomssaft och dito vin. I år hade jag tydligen annat för mig under blomningen. tänkte då f f g prova att göra saft på hyllebären som de heter här i f d Danmark.
Nån som har nåt schysst recept??
8)
-
Ja haur! Men ja haur dä ente jost här å nu. De kåmmår mä en ny skrevelse här. Om en taga.
-
va fint manna. då hinner ju bären mogna klart under tiden :D
-
Druvflädern har röda bär. Ät inte av dem. Riktig fläder har svarta bär. Mums och namnam!
-
Ingen aning. Jag har aldrig använt en saftmaja.
-
Visst kan man använda saftmajan men det går lika bra att ösa ner bären tillsammans med sockret, koka upp och sila ifrån.
Sockra gör man efter behov och smak.
Något som blir gott på hyllebär/fläderbärssaft är krämen, vintertid när man varit ute och slitigt i kylan blandar man lite potatismjöl i saften, hettar upp och gör en mjuk kräm/soppa av det. Servera med skorpor eller till efterrätt med klimp gjord på mannagryn, otroligt gott och det bästa botemedlet mot maginfluensa!