Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Lidhem skrivet 11 aug-11 kl 09:42
-
Har precis kommit igång med min konserveringsapparat. Men har några frågor jag hoppas någon kan svara på.
Efter inkokningen, gör det något om inte vattnet i burken riktigt täcker grönsakerna där i?
kan man konservera äpplen och rabarber, har man då saltlag precis som till grönsaker eller något annat?
Tacksam för svar
-
Koka in äpplen och rabarber går bra. Vi har precis kokat in 65kg äpple, hälften äpplekross, hälften mos. Gör ungefär dubbelt så mycket varje år. Slipper på så vis köpa import-frukt.
Vi gör så här: krossar äpple i en mustkvarn, men du kan ju krossa/riva hur du vill. Skär först bort kärnhus och fnas - vi tycker bättre om det så. (Kärnhusen och små äpplen gör vi mos på.) Fyller på burkar till ca 2/3. Inget vatten i burken. Ställer burkarna i inkokningsgryta, fyller vatten nästan till toppen. Kokar upp, tar ca en timme, låter sedan koka i 45min-1timme. Äpplemos likaså, men då har vi först kokt äpplena och gjort mos som vanligt. Låt kallna till rumstemperatur och sedan i burkar enl ovan.
Rabarber och annan frukt/bär sockrar vi lite och sedan inkokning enl ovan. Svarta vinbär kör vi råa genom passertillsatsen på assistenten, blir som en välling/gröt, sockrar lite och sedan inkokning.
Hoppas att detta är till hjälp.
-
Tack för äpplesvaret, tänkte bara gör ni mos på rabarberna eller bitar? för om man har bitar måste man väl ha vatten??
-
Vi skivar rabarbern jättetunt, lägger på burk utan vatten, med socker. Det kokar sönder fint, vattnar sig en del och blir bra.
Prova att koka lite rabarber i en kastrull och se vad som händer. Samma händer i burken. Vi kokte en lite sats för att se hur det blev och hur mycket vi skulle söta. Sen häller vi en viss mängd rabarber i varje burk + en tesked (tex) socker på toppen. Stäng locket och koka in.
Lycka till
-
Tack så jättemycket för svaret. Då blir det äpplen och päron i nästa konserveringsomgång