Alternativ.nu

Odling => Spannmål och foder => Ämnet startat av: Fjalar skrivet 10 aug-11 kl 22:21

Titel: Matvete och korn för mältning
Skrivet av: Fjalar skrivet 10 aug-11 kl 22:21
Hej på er. Nu känner jag mig mogen för att odla malt till egen öl och vete att äta som ris. JAg undrar bara om någon har några tips på bra sorter att odla.
Titel: SV: Matvete och korn för mältning
Skrivet av: Anders S skrivet 11 aug-11 kl 18:01
Om du ska koka och äta hela vetekorn så är enkornsvete bäst, emmer/tvåkornsvete näst bäst. Men du behöver skalningsmaskin till dem och såna växer inte på trän. Du kan hitta lite mer om detta ochh annat i denna tråd:
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=116629.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=116629.0)

Bästa alternativ som inte behöver skalas vet jag inte vad det är, men moderna brödveten är inte särskilt lämpliga. De är hårdsmälta. De är ensidigt förädlade för att passa moderna bakningsmetoder.

När det gäller kornet så ska du leta rätt på ett s k maltkorn. De ska också odlas på lite speciellt vis men jag är inte insatt. Det finns en bok av en svensk om hur han gör eget öl från utsäde till färdig dryck, eller ungefär så i alla fall.
Titel: SV: Matvete och korn för mältning
Skrivet av: Fjalar skrivet 11 aug-11 kl 23:37
Tack för svaret.