Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: stellasmatte skrivet 10 aug-11 kl 15:53
-
Vad använder ni skrädmjölet till? För första gången hittade jag den i vår lilla Ica-affär men har inte en susning vad jag ska baka. Och idag satte jag igång en råg-surdeg igen, i sommar har jag inte idas baka så mycket. Efterlyser bra recept.
-
Skrädmjöl blir god gröt. Det jäser inte så kakor är det gott till men bröd till kan du ta vanliga havregryn. Skrädmjöl är för dyrt i bröd.
-
Efterom det är rostat, så är det just smaken som är intressant
-
koka gröt av den på vatten och ät den till stekt fläsk med lingon.
-
Kokade gröt på det, men huuuu läskigt. Nåja. Vovven var glad över det iallfall.... ;D
-
Skrädmjöl är en mycket god ingrediens i tunnbröd
-
Har bakat ett surdegsrågbröd med skrädmjöl. Det blev gott, men vet inte om skrädmjölet tillförde så mycket. Rågsmaken dominerade. Nån dag ska jag prova att baka ett lite ljusare surdegsbröd med skrädmjöl.
Annars är egenrostade havregryn väldigt gott i bröd.
Som gröt var skrädmjöl ingen höjdare. Men smaken är ju olika.
-
Kokade gröt på det, men huuuu läskigt. Nåja. Vovven var glad över det iallfall.... ;D
Håller med, gjorde också gröt, men det gör jag inte om. Däremot är skrädmjöl gott i kex!
-
Det klassiska är ju naturligtvis att göra nävgröt (motti) på skrädmjölet
http://marianova.com/users/alpen1/recipe/varmlandsk-nationalratt-navgrot-motti-med-flask (http://marianova.com/users/alpen1/recipe/varmlandsk-nationalratt-navgrot-motti-med-flask)
-
skrädmjöl är rostat havremjöl alltså innehåller det ej gluten.men har en god lite nötig smak.i bröd bör man ej använda mer en20% skrädmjöl ,resten vetemjöl.skrädmjölet ska skållas i 90gr, vatten till en lös deg.skållningen gör brödet saftigt, gott och hållbart.det ger även brödet en viss seghet.
-
Jag använder små mängder skrädmjöl (2-3 dl till en deg m 5 dl degspad) i bröd med graham och vetemjöl. Mycket gott!
-
Av skrädmjöl så gör jag välling på morgonen, eller gröt. Det tycker jag är gott, sen så finns det ju recept på tekakor med skrädmjöl på påsen om jag inte minns fel? Nävgröt är nog det godaste som finns, så det tycker jag att du måste testa! Servera med lingonsylt och stekt fläsk! :)
Annars så kan man ju ha i en liten del skrädmjöl i degen när man bakar, god och annorlunda smak! :)
-
Motti (skrädmjölsgröt) och fläsk är ju alltid en klassiker.
Sen brukar jag slänga i ett par deciliter när jag gör mina "på en höft-tekakor"
Har också ett ett recept i gömmorna på skrädmjölslimpor med potatis i som är supergoda! :)
-
"
Har också ett ett recept i gömmorna på skrädmjölslimpor med potatis i som är supergoda! :)
Har man sagt A får man säga B ;)
-
Här kommer receptet ;)
Skrädmjölslimpor 3 st
5 dl fingervarmt vatten
50 g jäst
2 tsk salt
2 medelstora kokta potatisar (finrivna)
3 dl skrädmjöl
9 dl vetemjöl
ca 1 dl vetemjöl till utbakning.
Blanda ihop allt och jäs 30 minuter. Baka ut till tre limpor, jäs 30 minuter till. Sätt in bröden i ugnen 225 grader i 10 minuter, sänk sen värmen till 200 grader och stå ca 20 minuter till. (ni märker själva när det är torrt inuti och det typiska ljudet när man knackar på det). Rulla in i handdukar och låt svalna.
Skorpan blir ganska hård men jag tycker det är gott och helt tvärtom mot det köpta brödet sm är lika mjukt runtom...
Njutes gärna nybakat och varmt med en rejäl klick riktigt smör ;)
-
Provbakar dem nu. Jag körde potatisen genom en potatispress.
-
Ska man pensla med något? Vatten?
-
Färdiga! Dock fick jag "bara" två limpor och det gick i betydligt mer mjöl än i receptet om inte degen skulle blir som sockerkakssmet ;)
Luktar jättegott! Svalna lite och sen blir det kvällsfika :)
-
Jag tror inte att jag brukar pensla med något, det blir en rätt hård skorpa men jag tycker det är gott!
Hoppas kvällsfikat blev bra ;)
-
Penslade med vatten bara. Blev knaprigt och gott :)
Skulle gärna vilja ha dem mer sega och med luftblåsor inuti, har du några tips? Köra den lääääänge i assistenten kanske? Eller byta vetemjölet mot extra proteinrikt dito? Eller....?
-
Vill du ha en vetesur som är seg och har bubblor så får du litet tips om du googlar "levain" eller "russinsur" eller "russinlevain". Själv gör jag hellre och oftare sega och bubbliga degar med råg i. Generellt gäller: En färsk surdeg ger många små porer, en gammal mognare surdeg ger större porer. Men sedan tillkommer andra faktorer också, som om mikroberna har tillgång till extra sockerarter som hjälpmedel eller bara mjölets eget amylas som sköter jobbet osv. Testa gärna om du lyckas bättre med special vetemjöl istf "vanligt".
MvH
Christina G
-
Jag brukar göra våfflor på skrädmjöl, gott. Och nävgröten ska förtäras med mycket flööt på från fläsket :)