Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: stellasmatte skrivet 10 aug-11 kl 15:53

Titel: Surdeg och Skrädmjöl.
Skrivet av: stellasmatte skrivet 10 aug-11 kl 15:53
Vad använder ni skrädmjölet till? För första gången hittade jag den i vår lilla Ica-affär men har inte en susning vad jag ska baka. Och idag satte jag igång en råg-surdeg igen, i sommar har jag inte idas baka så mycket. Efterlyser bra recept.
Titel: SV: Surdeg och Skrädmjöl.
Skrivet av: tinna.m skrivet 10 aug-11 kl 16:14
Skrädmjöl blir god gröt. Det jäser inte så kakor är det gott till men bröd till kan du ta vanliga havregryn. Skrädmjöl är för dyrt i bröd.
Titel: SV: Surdeg och Skrädmjöl.
Skrivet av: kurt skrivet 11 aug-11 kl 04:27
Efterom det är rostat, så är det just smaken som är intressant
Titel: SV: Surdeg och Skrädmjöl.
Skrivet av: Siwan skrivet 12 aug-11 kl 13:07
koka gröt av den på vatten och ät den till stekt fläsk med lingon.
Titel: SV: Surdeg och Skrädmjöl.
Skrivet av: LimJans skrivet 13 aug-11 kl 02:06
Kokade gröt på det, men huuuu läskigt. Nåja. Vovven var glad över det iallfall....  ;D
Titel: SV: Surdeg och Skrädmjöl.
Skrivet av: skogstomten skrivet 13 aug-11 kl 18:41
Skrädmjöl är en mycket god ingrediens i tunnbröd
Titel: SV: Surdeg och Skrädmjöl.
Skrivet av: Jonte R skrivet 15 aug-11 kl 13:20
Har bakat ett surdegsrågbröd med skrädmjöl. Det blev gott, men vet inte om skrädmjölet tillförde så mycket. Rågsmaken dominerade. Nån dag ska jag prova att baka ett lite ljusare surdegsbröd med skrädmjöl.

Annars är egenrostade havregryn väldigt gott i bröd.

Som gröt var skrädmjöl ingen höjdare. Men smaken är ju olika.
Titel: SV: Surdeg och Skrädmjöl.
Skrivet av: Nena skrivet 10 sep-11 kl 16:39
Kokade gröt på det, men huuuu läskigt. Nåja. Vovven var glad över det iallfall....  ;D
Håller med, gjorde också gröt, men det gör jag inte om. Däremot är skrädmjöl gott i kex!
Titel: SV: Surdeg och Skrädmjöl.
Skrivet av: kurt skrivet 10 sep-11 kl 17:16
Det klassiska är ju naturligtvis att göra nävgröt (motti) på skrädmjölet

http://marianova.com/users/alpen1/recipe/varmlandsk-nationalratt-navgrot-motti-med-flask (http://marianova.com/users/alpen1/recipe/varmlandsk-nationalratt-navgrot-motti-med-flask)
Titel: SV: Surdeg och Skrädmjöl.
Skrivet av: lars andersson skrivet 16 apr-12 kl 23:02
skrädmjöl är rostat havremjöl alltså innehåller det ej gluten.men har en god lite nötig smak.i bröd bör man ej använda mer en20% skrädmjöl ,resten vetemjöl.skrädmjölet ska skållas i 90gr, vatten till en lös deg.skållningen gör brödet saftigt, gott och hållbart.det ger även brödet en viss seghet.
Titel: SV: Surdeg och Skrädmjöl.
Skrivet av: ChristinaR skrivet 21 apr-12 kl 07:47
Jag använder små mängder skrädmjöl (2-3 dl till en deg m 5 dl degspad) i bröd med graham och vetemjöl. Mycket gott!
Titel: SV: Surdeg och Skrädmjöl.
Skrivet av: Tröttis skrivet 22 apr-12 kl 21:41
Av skrädmjöl så gör jag välling på morgonen, eller gröt. Det tycker jag är gott, sen så finns det ju recept på tekakor med skrädmjöl på påsen om jag inte minns fel? Nävgröt är nog det godaste som finns, så det tycker jag att du måste testa! Servera med lingonsylt och stekt fläsk! :)

Annars så kan man ju ha i en liten del skrädmjöl i degen när man bakar, god och annorlunda smak! :)
Titel: SV: Surdeg och Skrädmjöl.
Skrivet av: Marit skrivet 02 maj-12 kl 22:13
Motti (skrädmjölsgröt) och fläsk är ju alltid en klassiker.
Sen brukar jag slänga i ett par deciliter när jag gör mina "på en höft-tekakor"
Har också ett ett recept i gömmorna på skrädmjölslimpor med potatis i som är supergoda! :)
Titel: SV: Surdeg och Skrädmjöl.
Skrivet av: LimJans skrivet 03 maj-12 kl 13:00
"
Har också ett ett recept i gömmorna på skrädmjölslimpor med potatis i som är supergoda! :)

Har man sagt A får man säga B ;)
Titel: SV: Surdeg och Skrädmjöl.
Skrivet av: Marit skrivet 04 maj-12 kl 15:23
Här kommer receptet ;)

Skrädmjölslimpor 3 st

5 dl fingervarmt vatten

50 g jäst

2 tsk salt

2 medelstora kokta potatisar (finrivna)

3 dl skrädmjöl

9 dl vetemjöl

ca 1 dl vetemjöl till utbakning.


Blanda ihop allt och jäs 30 minuter. Baka ut till tre limpor, jäs 30 minuter till. Sätt in bröden i ugnen 225 grader i 10 minuter, sänk sen värmen till 200 grader och stå ca 20 minuter till. (ni märker själva när det är torrt inuti och det typiska ljudet när man knackar på det). Rulla in i handdukar och låt svalna.

Skorpan blir ganska hård men jag tycker det är gott och helt tvärtom mot det köpta brödet sm är lika mjukt runtom...

Njutes gärna nybakat och varmt med en rejäl klick riktigt smör  ;)
Titel: SV: Surdeg och Skrädmjöl.
Skrivet av: LimJans skrivet 08 maj-12 kl 17:45
Provbakar dem nu. Jag körde potatisen genom en potatispress.
Titel: SV: Surdeg och Skrädmjöl.
Skrivet av: LimJans skrivet 08 maj-12 kl 19:01
Ska man pensla med något? Vatten?
Titel: SV: Surdeg och Skrädmjöl.
Skrivet av: LimJans skrivet 08 maj-12 kl 19:50
Färdiga! Dock fick jag "bara" två limpor och det gick i betydligt mer mjöl än i receptet om inte degen skulle blir som sockerkakssmet ;)
Luktar jättegott! Svalna lite och sen blir det kvällsfika :)


Titel: SV: Surdeg och Skrädmjöl.
Skrivet av: Marit skrivet 10 maj-12 kl 10:44
Jag tror inte att jag brukar pensla med något, det blir en rätt hård skorpa men jag tycker det är gott!
Hoppas kvällsfikat blev bra  ;)
Titel: SV: Surdeg och Skrädmjöl.
Skrivet av: LimJans skrivet 10 maj-12 kl 16:52
Penslade med vatten bara. Blev knaprigt och gott :)

Skulle gärna vilja ha dem mer sega och med luftblåsor inuti, har du några tips? Köra den lääääänge i assistenten kanske? Eller byta vetemjölet mot extra proteinrikt dito? Eller....?
Titel: SV: Surdeg och Skrädmjöl.
Skrivet av: christinag skrivet 10 maj-12 kl 22:01
Vill du ha en vetesur som är seg och har bubblor så får du litet tips om du googlar "levain" eller "russinsur" eller "russinlevain". Själv gör jag hellre och oftare sega och bubbliga degar med råg i. Generellt gäller: En färsk surdeg ger många små porer, en gammal mognare surdeg ger större porer. Men sedan tillkommer andra faktorer också, som om mikroberna har tillgång till extra sockerarter som hjälpmedel eller bara mjölets eget amylas som sköter jobbet osv. Testa gärna om du lyckas bättre med special vetemjöl istf "vanligt".

MvH
Christina G
Titel: SV: Surdeg och Skrädmjöl.
Skrivet av: Asta Kvast skrivet 18 apr-13 kl 20:55
Jag brukar göra våfflor på skrädmjöl, gott. Och nävgröten ska förtäras med mycket flööt på från fläsket :)