Alternativ.nu

Djur => Biodling => Ämnet startat av: Sanntos skrivet 09 aug-11 kl 20:33

Titel: Slunga i kök
Skrivet av: Sanntos skrivet 09 aug-11 kl 20:33
har förstått att en och annan använder köket, även med lite fler samhällen... vad ska man tänka på om man nu har möjlighet att planera ett nytt kök...
Titel: SV: Slunga i kök
Skrivet av: Edward. skrivet 09 aug-11 kl 21:52
Köp en presenning och täck golven när du slungar , inte så kul med in trampat vax  ;)

mvh edward :P
Titel: SV: Slunga i kök
Skrivet av: Edward. skrivet 10 aug-11 kl 00:37
En ganska viktig sak att tänka på är att du får den tilltänkt slunga i genom dörren.

Sen ska man inte glömma att man ska inte beblanda mat hanteringen , dvs ingen mat lagning när slungning pågår , det går bra att använda samma lokal för slungning och sedan tappning , med rengöring däremellan + att man skiljer på verksamhet i tid.

Med andra ord antigen eller  " en sak i taget "

Samma regler för stora och små , bara att de stora ska har dokumentation på det hella.

Tänk på att inte ha en massa hyllor/skåp där damm kan samlas , se till att bygga bort smutsen från början , inkapslade lysrör mm....

mvh edward :P
Titel: SV: Slunga i kök
Skrivet av: Sanntos skrivet 11 aug-11 kl 11:39
Tack Edward. Jag har aldrig slungat, ska köpa slunga nästa år, så har ingen aning om hur klibbigt det blir. Skaffade bina utan att ha riktigt klart med hur slungningen ska gå till, och var, och har egentligen inte haft en tanke på att köket skulle kunna passa. Det är ju ändå under en ganska begränsad period varje år...
Titel: SV: Slunga i kök
Skrivet av: Edward. skrivet 11 aug-11 kl 12:02
Det beror på mängden , lite honung inte så mycket spill , dock är det lätt att ta bort kladdet med vanligt vatten.

En av de saker som är ett måste när man slungar är att rummet är bi tätt ,

Det blir till ett helvete om flyg bin hittar dit man slungar , till slut står man i ett svärm och all honung åker flyg tillbaka till kupan  ;D

Mer jobb  ;D

mvh edward :P
Titel: SV: Slunga i kök
Skrivet av: Gideon i Roslagen skrivet 11 aug-11 kl 21:03
Tänk på att ha nära mellan avtäckningsplatsen och slungan. Desutom så är det bra att nå tvättmöjligheten lika lätt. För mycken handtvätt blir det. Och en viktig sak lär dig ympning från början. Du kan inte ana hur jobbigt det är att röra och åter röra honungen. Och det blir kladd hela tiden. Lycka till!!
Titel: SV: Slunga i kök
Skrivet av: olof skrivet 11 aug-11 kl 21:44
Jag har inget slungrum men förra året blev jag i alla fall med slunga och fick hitta på något istället för att slunga hos bekanta.

Jag sätter upp en tillfällig slungplats, en sådan kan man göra var som helst:
Längst till vänster ett trädgårdsbord i plast, lätt att tvätta av. I mitten två staplar med tomma sargar och en bänkskiva på. Till höger slungan. Inget mellanrum mellan stationerna.

Fulla lådor bakom ryggen längst till vänster, avtäckning på bordet, förvaring avtäckta ramar på skivan och sedan ner i slungan. En hink vatten och en handduk bakom ryggen.

Börjar med att lägga ut tidningar på golvet, om det mot förmodan blir något spill ändå lägger bara nytt blad över.

Var försiktig så inte slungan repar golvet i köket beroende på vad den har för fötter.
Titel: SV: Slunga i kök
Skrivet av: shimibi skrivet 13 aug-11 kl 01:42
Jag slungar i köket ,slungan intill bordet ,har gjort en ställning som jag sätter på öppningen i slunga med öppet lock där jag avtäcker vaxet sen derekt ner i slungan har inte fått  ett gram utanför mycket perjekt har bara en liten 4ramars
Titel: SV: Slunga i kök
Skrivet av: Sanntos skrivet 13 aug-11 kl 13:47
En ställning med ett slags fat?
Titel: SV: Slunga i kök
Skrivet av: Edward. skrivet 13 aug-11 kl 15:48
Låter som han har avtäcknings bordet på och över slungan.

Hur än du bygger så är det en fördel om du har det trångt mellan slungan avtäcknings bordet och honungsramar + de som är ur slungat.

Det blir mer effektiv om man inte behöver springa emellan + mindre kladdigt

mvh edward :P
Titel: SV: Slunga i kök
Skrivet av: shimibi skrivet 14 aug-11 kl 17:24
Helt rätt , avtäckningsbrickan sitter ner på bakre hållaren på ramen på slungsylindern  när ramen är avtäckt kasar man bara ner den i sitt fack ,lyfter upp brickan en cm snurrar fram nästa
Titel: SV: Slunga i kök
Skrivet av: Sanntos skrivet 14 aug-11 kl 18:59
du har ingen bild..?
Titel: SV: Slunga i kök
Skrivet av: shimibi skrivet 15 aug-11 kl 10:13
Jo de kommer när jag fått hem den från svetsaren har beställt några till försäljning
Titel: SV: Slunga i kök
Skrivet av: Sanntos skrivet 15 aug-11 kl 11:29
 :) Spännande
Titel: SV: Slunga i kök
Skrivet av: shimibi skrivet 21 aug-11 kl 07:41
Hej Sanntos, Har problem med att lägga in bilderna men ja har en mailadress sänd ett mail så får du bilderna
Titel: SV: Slunga i kök
Skrivet av: shimibi skrivet 23 aug-11 kl 20:32
Hej sanntos fick du bilderna, kan du så får du lägga ut dom här på sidan
Titel: SV: Slunga i kök
Skrivet av: Sanntos skrivet 23 aug-11 kl 22:43
Ok, här kommer dom
Titel: SV: Slunga i kök
Skrivet av: shimibi skrivet 24 aug-11 kl 00:10
Kanonbra får lära mig lägga in bilder.
Titel: SV: Slunga i kök
Skrivet av: Sanntos skrivet 24 aug-11 kl 09:33
Bara klicka på plustecknet(fler alternativ) när du skriver ett meddelande, så kommer det upp en ruta(Bifoga) där du väljer vilken bild. Du måste begränsa storleken på bilderna dom du skickade till mig var på kring 3 Mb styck, dom får inte vara större än 190 kb. Jag använde ett litet program som heter Fotosizer www.fotosizer.com (http://www.fotosizer.com), det är gratis men freeware
Titel: SV: Slunga i kök
Skrivet av: ptakaplay skrivet 27 aug-11 kl 10:31
bra med nya uppfinningar .   jag antar att det är rostfri plåt annars blir dom röda som räven
Titel: SV: Slunga i kök
Skrivet av: shimibi skrivet 28 aug-11 kl 09:06
Jeep syrefast rostfritt , Bara det bästa är gått nog
Titel: SV: Slunga i kök
Skrivet av: Sanntos skrivet 28 aug-11 kl 10:09
Det måste bli mycket vax i slungan, hur gör du med det?
Titel: SV: Slunga i kök
Skrivet av: shimibi skrivet 28 aug-11 kl 10:16
Det blir inte så mycket vax jag avtäcket med varmluftspistol + lite gaffelraffsning