Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Bodhgaya skrivet 05 aug-11 kl 22:24

Titel: Hjälp med gelé på bär och på äpplen
Skrivet av: Bodhgaya skrivet 05 aug-11 kl 22:24
Jag försökte göra gelé för första gången och första försöket gjordes på äpplen som jag plockat från gamla träd utanför äldreboendet jag jobbar på. Jag vet inte vad det är för sort men dom är väldigt sura så jag antog att det skulle finnas tillräckligt med pektin i dom för att slippa tillsätta något extra. För det första utvann jag typ 2 dl saft av 1 kg äpplen efter att jag kokat dom mjuka.. äppelbitarna vart snabbt mosiga och vätskan tjocknade till och ville inte riktigt rinna genom silduken. Några kilon senare fick jag ut lite mer vätska genom att göra bitarna större och koka dom lite kortare tid.. dock mycket kortare tid än vad receptet angav.. Kokade saften rätt så länge sen med socker enligt receptet jag har och hällde upp i burkar. Ett par dagar senare är saften fortfarande lite flytande, jag antar att det inte blir gelé om jag väntar längre.. Ska jag ha nån speciell äppelsort?

Dagen efter försökte jag med lingon som var en blandning av omogna, halvmogna och mogna bär. Fick ca 8 dl på ett kg bär tror jag.. helt ok men den har inte heller stelnat, den är VÄLDIGT trögflytande men vänder jag burkarna upp och ner kommer vätskan snart hamna i locken.. Jag trodde att lingon skulle vara "ett säkert kort" för att göra gelé utan att tillsätta pektin. Vad gör jag för fel? Kan jag koka om "gelén" igen? Ska jag tillsätta nåt? Jag har ett kg lingon till i kylen som jag skulle vilja använda snart så jag är tacksam för svar :)
Titel: SV: Hjälp med gelé på bär och på äpplen
Skrivet av: tinna.m skrivet 05 aug-11 kl 22:57
Det stelnar mer men tar lite tid.
Om du vill ha äppelgele kan du köra äpplena i råsaftcentrifug och sen koka gele på saften.
Lingongele fattar jag inte vitsen med, käkar den med skal och kallar det sylt.  ;)
Om du har möjlighet kan du frysa frukten innan du kokar sylt/saft/gele. Då fryser cellerna itu och det är lättare att få ur saften ur frukten.
Fixa en Saftmaja på loppis kanske?
Titel: SV: Hjälp med gelé på bär och på äpplen
Skrivet av: Bodhgaya skrivet 05 aug-11 kl 23:46
Tror du? Hur länge ska man vänta innan man vet att det inte blir gelé? Just nu är konsistensen som flytande honung.. Ska testa att göra lite gelé genom att frysa en del bär och se om det stämmer! :) Tack för tipset!
Titel: SV: Hjälp med gelé på bär och på äpplen
Skrivet av: Bodhgaya skrivet 07 aug-11 kl 22:16
Idag gjorde jag ny gelé på lingon och den här gången vart den perfekt. Jag vet inte vad jag gjorde annorlunda men satsen som inte lyckades hade färre mogna och nästan mogna bär. Det var precis innan lingonen började mogna som jag plockade dom. Jag tycker också att första satsen smakar mer socker och mindre lingon. Bären kanske var FÖR omogna helt enkelt? Nu blir det mer lingonplockande!