Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Suresh skrivet 03 sep-06 kl 13:05
-
Måste man ha ättiksprit vid inläggning, eller funkar det också med äppelcidervinäger?
Finns det andra sätt att konserverar rödbetor på? Recept?
-
Ättiksyra 24% ättika
Ättiksprit 12%
Äppelcidervinäger ca 5%
Lag för inläggning brukar väl ligga kring 1/3 till 1/2 ättiksprit och resten vatten. Dvs 4-6% ättika ... så du borde kunna använda vinägern istället.
Jag har lagt in massa chili i äppelcidervinäger idag så jag hoppas såklart att det funkar.
Tillägg :
Man kan också mjölksyra rödbetor (och det flesta andra grönsaker).
-
Vi la in höstens rödbetor för drygt en månad sedan och det blev jättegott (recept och bild här: http://www.expeditiongron.se/?p=320 (http://www.expeditiongron.se/?p=320)). Kanske kan du köra på samma recept fast du byter ut mot vinäger? Men med tanke på vad Vitis skrev angående syraprocenten, så får du nog ta mer vinäger då antar jag.
-
Det finns alltid kryddnejlikor i lagen till rödbetor. Har det bara med smaken att göra? (gillar inte den starka smaken)
Har någon något rödbetsrecept som skulle vara saltare, med mindre socker? I allmänhet är inlagda rödbetor lite för söta för min smak, och man kan ju inte bara lämna bort sockret när det har konserverande verkan.
-
Kanske kan du försöka lägga in betorna i en saltgurke-lag?
1 liter vatten
2 msk ättikssprit
2 dl socker
1/2 dl salt
senapsfrön
Är vad vi brukar lägga in västeråsgurkan i (receptet är för 1 kg), men kan ju vara värt ett försök med rödbetorna kanske? Blir övervägande salt, men ändå med lite sötma. Alternativt att du drar ner på sockret i receptet för rödbetslagen och tillsätter lite salt. Ättiksspriten är ju konserverande i sig och det är ju rätt mycket i receptet på rödbetslagen (1 dl) så det ska nog klara sig :) Kryddnejlikorna kan du ju bara utesluta.
-
Kanske kan du försöka lägga in betorna i en saltgurke-lag?
1 liter vatten
2 msk ättikssprit
2 dl socker
1/2 dl salt
senapsfrön
Är vad vi brukar lägga in västeråsgurkan i (receptet är för 1 kg), men kan ju vara värt ett försök med rödbetorna kanske? Blir övervägande salt, men ändå med lite sötma. Alternativt att du drar ner på sockret i receptet för rödbetslagen och tillsätter lite salt. Ättiksspriten är ju konserverande i sig och det är ju rätt mycket i receptet på rödbetslagen (1 dl) så det ska nog klara sig :) Kryddnejlikorna kan du ju bara utesluta.
Försöka kan man ju alltid!
Det kan ju inte bli värre än att man får slänga det hela ;D
-
Man kan syra dem det blir smaskens.