Alternativ.nu

Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Anette skrivet 01 aug-11 kl 17:11

Titel: skalar ni bondbönan?
Skrivet av: Anette skrivet 01 aug-11 kl 17:11
Jag har mängder med bondbönor som verkar vara färdiga att skördas. Förra året förvällde jag bönorna och skalade sedan av det ljusa skalet runt bönan, pilligt men fint och gott med de gröna bönorna plus att de blev bra när man frös in dem. Nu hörde jag att man inte behöver ta bort skalet utan man äter det också men är inte det segt? Hur äter ni bönorna?
Titel: SV: skalar ni bondbönan?
Skrivet av: djurskydd skrivet 01 aug-11 kl 17:17
Förra året åt jag bönorna precis som de var i sallader, kalla eller lite ljumma. Hade aldrig hört att man var tvungen att skala dem. Måste man det? Läser olika bud på olika sidor.
Titel: SV: skalar ni bondbönan?
Skrivet av: ChristinaR skrivet 01 aug-11 kl 18:15
Förra året åt jag bönorna precis som de var i sallader, kalla eller lite ljumma. Hade aldrig hört att man var tvungen att skala dem. Måste man det? Läser olika bud på olika sidor.

Nä, såklart man inte måste skala dem. Jag äter dem oftast som de är, ssk nu när de är späda och fina. Ska jag bjuda folk som är ovana vid bondbönor så kan jag skala, eller om de är stora och sega i skalet.

De har ju en liten beska i skalet, jag gillar det.  :)
Titel: SV: skalar ni bondbönan?
Skrivet av: rosita51 skrivet 01 aug-11 kl 20:41
Jag tycker de ser så tråkiga ut med det gråa skalet kvar, så jag skalar dem innan jag fryser in dem. Om man fryser dem med skalet på, så undrar jag om inte det går av när man kokar/wokar dem och då ser det i så fall ännu tråkigare ut. Men visst är det tidsödande att först sprita dem, sedan förvälla dem och därefter skala dem... Men det är värt allt jobb, tycker jag. Fast det beror kanske på vad man använder bönorna till?! Jag gör ibland en röra med lök, vitlök och kryddor och då skulle det inte bli bra med skalet kvar.
Titel: SV: skalar ni bondbönan?
Skrivet av: Per Gynt skrivet 01 aug-11 kl 21:02
Jag tycker de ser så tråkiga ut med det gråa skalet kvar, så jag skalar dem innan jag fryser in dem.

Så brukar jag också göra och de är godare skalade tycker jag.
Titel: SV: skalar ni bondbönan?
Skrivet av: Maria Österåker skrivet 02 aug-11 kl 15:10
När vet man att de är klara att skördas? D.v.s. hur ser baljan ut?
Titel: SV: skalar ni bondbönan?
Skrivet av: Elin G skrivet 11 aug-11 kl 09:04
Vill man skörda dem och äta dem färska så är det när baljan ser ordentligt stor ut som gäller. Vill man skörda dem som torra bönor (som ju måste blötläggas och kokas länge) väntar man till baljan är svart och torr.
Titel: SV: skalar ni bondbönan?
Skrivet av: Anette skrivet 25 aug-11 kl 22:38
Maria så här ser bondbönorna ut när jag slutskördar dem (har ätit många när de är små). Jag har nu provat med skalet på och jag tyckte inte om det så jag får fortsätta det pilliga jobbet med att förvälla och sedan skala dem.

Titel: SV: skalar ni bondbönan?
Skrivet av: tlr0323 skrivet 27 aug-11 kl 21:13
hej

jag har odlat massor av olika sorters bond- och åkerbönor. Jag tror att graden av segt skal är en sortspecifik egenskap. I år odlar jag exempelvis den småfröiga sorten Lövånger som helt saknar ett segt skal om man skördar dom när baljan fortfarande är helt grön. En sort med segt skal är exempelvis Red Epicure, vacker att se men mindre rolig att äta. Crimson Flowered med vackra blommor har inget segt skal.
Pröva olika sorter och skörda innan baljan har fått brunaktig färg, men ändå är fullmatad.

Hälsningar

Thomas