Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Fredrik L skrivet 29 jul-11 kl 10:14

Titel: Rårörd saft som Jäser...
Skrivet av: Fredrik L skrivet 29 jul-11 kl 10:14
Några god råd om hur man räddar rårörd svartvinbärssaft som fått en lätt jäst doft. I smaken finns en svag antydan. Tror den stått lite för varmt. Klar att flaskas idag men undrar om jäsningen fortsätter i så fall? Koka upp?

Tacksam för råd,
Fredrik
Titel: SV: Rårörd saft som Jäser...
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 29 jul-11 kl 11:01
Koka upp och mer socker. Mycket mer socker. Det är sockret som förhindrar jäsning och konserverar. Sedan är det ju bra om det dessutom är sterilt, men är det bara tillräckligt med socker så räcker det för att stoppa bakterier och svamp (jäst).

Kokningen gör att du kan lösa sockret. Utan kokning tror jag det tar för lång tid.
Titel: SV: Rårörd saft som Jäser...
Skrivet av: skräptanten skrivet 29 jul-11 kl 11:07
Hur länge har saften stått och dragit? Troligen för länge om den har börjat smaka jäst.
När jag har gjort rårörd svartvinbärssaft har jag mosat bären och blandat i lite vinsyra och sedan hällt på kokande vatten. Sen har det fått stå och dra ett dygn (det räcker), sedan har jag silat ifrån bären och börjat det mödosamma arbetet med att kallröra i sockret, lite i taget (det stör ju inte att ha i lite Atamon oxå). Sedan har jag slagit upp saften på flaskor direkt när det har löst sig med sockret.
Titel: SV: Rårörd saft som Jäser...
Skrivet av: annepanna skrivet 03 feb-14 kl 19:46
Jag skulle späda saften till lagom styrka och hälla i valfri vinjäst och gör vin på riktigt. Kan bli jättebra!