Alternativ.nu
Djur => Andra fjäderfän => Vaktlar => Ämnet startat av: Misonten skrivet 28 jul-11 kl 18:43
-
Fick en förfrågan idag från en som ville köpa vaktelkött av mig. Mina vaktlar är på hobby nivå, men jag har några i kläckaren nu så jag skulle kunna slakta och sälja. Men vad säger reglerna och vad kan hända om jag säljer efter att ha slaktat själv?
/Nathalie
-
Kolla med kommunens Miljö och hälsa. Reglerna brukar vara rätt stränga vid hemslakt har jag för mig.
-
hört lite olika bud kring vaktlar.. det sägs att vaktlar räknas som vilt och då är det helt ok att sälja oförädlade..dvs hela..
fast till vilt krävs det att man har tillstånd för att ha i hägn och det tror jag inte nån har ,för vaktlar som mer ses som en hobbyfågel...
viltkött får man sälja.. kött från tamdjur kräver strängare regler vid försäljning.. godkänt slakteri mm
-
I Sörmland gäller att jag får ta bort huvud och fötter men inte plocka eller ta ur dem.
-
Okej, tack för svaren!
Jag har mejlat livsmedelsverket för säkerhetsskull, kul o se vad de svarar... :P
-
Okej, tack för svaren!
Jag har mejlat livsmedelsverket för säkerhetsskull, kul o se vad de svarar... :P
Har du fått svar på din fråga? Skulle vara intressant att höra vad du/ni kom fram till. :)
-
men herre gud måste man tala om allt ??? el fråga strorebor om lov sälj några till grannen el kompisen mm o va glad
-
Har du fått svar på din fråga? Skulle vara intressant att höra vad du/ni kom fram till. :)
Hej Natalie!
Du får gärna ringa mig Åsa Lagerstedt Norström om du har fler frågor 018-174320. Det finns som du misstänkte olika regler för små och storskalig slakt av fjäderfä, se undantaget i lagtexten nedan. Kraven ser alltså olika ut beroende på verksamhetens omfattning och vilken typ av produktion som bedrivs. Den typ av mycket småskalig produktion av fjäderfä som frågan gäller, omfattas inte av samma lagstiftning och föreskrifter som större produktionsenheter. Om dina vaktlar endast slaktas för att ätas i ditt egna hushåll behövs inga tillstånd alls. Dock skall slakten ske utan onödigt lidande för fåglarna, se Jordbruksverkets hemsida www.sjv.se (http://www.sjv.se)
Undantagsregler om slakt av fjäderfä- och hardjur
Om man vill starta en anläggning för slakt av hardjur och fjäderfä och inte kommer att slakta fler än 10 000 fjäderfä och/eller hardjur per år så behöver anläggningen inte godkännas av Livsmedelsverket, utan kan i stället registreras av kommunen. Det finns inga krav på veterinära kontroller. Köttet från slakt på en detaljhandelsanläggning får säljas direkt till konsumenter eller till detaljhandelsanläggningar som i sin tur säljer direkt till konsumenten, men inte till anläggningar som står under Livsmedelsverkets kontroll och inte heller till grossister inom detaljhandeln.
Slakt av fjäderfä och hardjur (mindre än 10,000 djur/år) är i enlighet med LIVSFS 2005:20 § 24 (http://www.slv.se/upload/dokument/lagstiftning/2005-2006/2005_20_kons.pdf (http://www.slv.se/upload/dokument/lagstiftning/2005-2006/2005_20_kons.pdf)) ska inte Förordning (EG) nr 853/2004 tillämpas på producenters direkta leveranser enligt artikel 1.3 d i den förordningen av kött från sammanlagt högst 10 000 fjäderfä och hardjur årligen, om djuren slaktas på producentens gård och leveransen sker
− till konsumenter eller
− till lokala* detaljhandelsanläggningar som levererar köttet direkt till konsumenter
* Med begreppet ”lokala” menas hela Sverige
För slaktlokalen finns alltså inga andra styrande regler än de som framgår av förordning (EG) nr 852/2004:
-Det kan dock vara bra att snegla på kraven i 853/2004, Bilaga III, avsnitt II för att få en uppfattning om de speciella krav som finns på större fjäderfäslakterier.
-Det finns inga krav på veterinär kontroll i denna verksamhet.
-Det är kommunen som registrerar verksamheten och utövar kontroll (om slakt av mindre än sammanlagt 10,000 fjäderfän årligen)
Dock gäller alltid producentens ansvar för att produkterna är säkra livsmedel, oavsett verksamhetens omfattning, genom att vidta förebyggande åtgärder som exempelvis god produktionshygien och förvaring vid lämplig temperatur.
Föreningen Eldrimner www.eldrimner.com (http://www.eldrimner.com) kan bistå i frågor om småskalig livsmedelsproduktion.
Ytterligare krav inom jordbruksverkets ansvarsområden
Djurskyddslagstiftningen, bland annat Jordbruksverkets föreskrifter (SJVFS 2007:77) och allmänna råd om slakt och avlivning av djur gäller också för en liten verksamhet där man slaktar fjäderfä eller hardjur. Obligatoriska regler om salmonellaprovtagning på gården av slaktfjäderfä om antalet djur som levereras till slakt årligen överstiger 500 djur finns i Jordbruksverkets föreskrifter (SJVFS 2007:19) om obligatorisk salmonellakontroll av fjäderfän. Kontakta jordbruksverket om du har frågor angående detta.
Vill du sälja vaktelkött till konsumenter nu eller om du tänker utöka produktionen i framtiden så måste du alltså kontakta din kommunen för registrering av anläggningen innan du kan börja.
Ring gärna mig (Åsa) om du har fler frågor.
Med vänlig hälsning
Åsa och Victoria
Victoria Genberg
Statsinspektör
Enheten för gränskontroll och stöd
Box 622, 751 26 UPPSALA
Tel. 018-17 55 00
www.livsmedelsverket.se (http://www.livsmedelsverket.se)
Genom kommunen fick jag svaret att jag får avliva djuret men inte bereda det mer än att ta bort huvudet. Sedan får köparen själv bereda.
Så jag struntade helt enkelt i att sälja dem. En vän som är kock fick dem ist :) Jag kan inte äta mina egna kycklingar :-\
-
men herre gud måste man tala om allt ??? el fråga strorebor om lov sälj några till grannen el kompisen mm o va glad
Detta var en person som kontaktade mig genom blocket och frågade om att köpa. Jag vill göra rätt för mig så jag inte kan bli anklagad för något senare eftersom jag inte känner personen i fråga. Vänner har jag inga problem att sälja till...
-
Jag tycker att det var ett bra svar. Så tydligt svar fick inte jag. Tack att du delar med dig!
Jag äter dock upp mina överskottstuppar. Det känns rätt att göra så, så har man gjort i alla tider. Din kompis blev nog mäkta glad. Vaktelkött kostar ju en del om man ska köpa det.