Alternativ.nu
Djur => Kaniner => Ämnet startat av: TeresG skrivet 28 jul-11 kl 15:26
-
Hej!
nu är jag 98 % säker på att det är Coccidios jag har fått in i min besättning, speciellt med tanke på att jag tagit in mycket nya djur som jag vart slarvig med att sätta i karantän....
Så jag undrar vad jag ska göra åt detta. Jag har än så länge avmaskat alla kaniner,samt ungar, sanerat och sprayat Virkon S i alla burar, rengöringsspaden mm.
Vad kan jag gör mer för att försöka bli av med det?
Blir ungarna så pass bra att jag kan sälja dem om några mån?
Vore väldigt tacksam för svar från någon med erfarenhet!=)
Hälsningar Teres
-
Bäst är att få tag på sulfa typ Esbetre. Kontakta din veterinär.
-
Esbetre ger jag till höns och fungerar till kaniner också och är mycket bra!
-
Ja, vanligt avmaskningsmedel biter väl inte på coccidier?
-
Eftersom coccidier inte är maskar skulle jag inte använder maskmedel men medel mot Coccidios. Som Baycox. Och håller tummarna att du inte fick en resistent stamm.
Dessutom Hygien: Inget bajs på fodret och regelubunden mockning. Det vanliga med andra ord.
Kolla vid nästa slakt (om det är rimlig tidsavstånd) om du har blivit kvitt parasiten. Det är inte omöjligt om du inte har dina kaniner på marken.
/Januschka,
som håller tummarna
-
Okej, nu har jag fått ut medicin av min veterinär :)
Men undrar om detta är något man regelbundet ska behandla mot i förebyggande syfte?
Har också märkt att det vrekar finnas i endel kaninbesättningar utan att ägarna bryr sig så mkt om det. Kanske är bästa att sätta alla nya kaniner i karantän och behandla så fort dom kommer till mig, eller?
Men syns det enbart på levern? Är det farligt att äta sådanna kaniner?
Väldigt bra att alternativ finns med andra kaninkunniga människor ;)
Har pratat med 2 veterinärer som inte har en aning om vad det kan vara :P
Tack för svaren hittills!
//Teres
-
Coccidios har i princip alla kaniner, ibland bryter det ut hos djur vars motståndskraft är lägre (ex ungar).
Ordentlig städning minst 1 ggr/veckan (om du har betesburar, flytta varje dag), pudra med stalosan under ströet, det räcker som förebyggande.
Såvitt jag vet syns det enbart på levern.
-
Väldigt bra att alternativ finns med andra kaninkunniga människor ;)
Har pratat med 2 veterinärer som inte har en aning om vad det kan vara :P
Tack för svaren hittills!
//Teres
Gotlandskunniga finns ocksa pa Föreningens hemsida ;)
Det är inte alls farlig att äta kaniner med coccidios (kasta levern) MEN jag skulle inte äta kaninkött som är behandlat med en massa präparat. Sedan finns det langa karenstider pa Baycox t.ex.
Själv har jag blivit kvitt med coccidier i burarna med utbränning (maste vara över 50 grader), där behövs inga vassa medel. Har du coccidier pa marken är det bara accepterar och sänka trycket... :(
/Januschka
-
Gallgångs-coccidios syns på levern i form av små grynliknande, benvita "pluppar". Levern ska kasseras, men resten av kaninen kan ätas av människor eller djur.
Coccidios är inget man behandlar förebyggande med medicin, däremot med bra hygien precis som Lina beskrev. Att behandla förebyggande med sulfapreparat och andra penicillin-liknande preparat ökar risken för resistens, och då inte bara hos coccidierna.
Och jag skulle inte behandla kaniner med tex esbetré förrän jag hade svart på vitt (en infekterad lever i min hand) att det verkligen är det som är problemet.
/Sara
-
Finns flera tidigare trådar som behandlar ämnet på ett mycket bra och informativt sätt.
Gösta