Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: solkatten skrivet 24 jul-11 kl 15:27
-
Jag har ett recept på rabarbersylt där det ska vara citron i och första gångerna hade jag det också. Sen hade jag inte citron hemma nästa gång jag skulle göra sylt och tänkte att då struntar jag i det för rabarber är ju så förbaskat surt ändå.
Så jag undrar varför man ska ha citron i sura rabarber?
-
Kan jag få receptet på den sylten?
-
Jag skulle tro att citronen fungerar som konserveringsmedel. :-\
Jag menar att man brukar ju tillsätta citronsyra som just konserveringsmedel.
Det finns säkert någon som har mer koll på detta än jag men det var min första tanke som dök upp.
-
Rabarbersylt ca 1 l
1 kg rabarber
1 citron
6 dl (ca 500g) socker
1 kanelstång
1 krm natriumbensoat
1 krm kaliumsorbat
Man ska skala citronen tunt och skära skalet i strimlor, varva rabarber, citronskal och socker i en gryta.
Pressa och häll citronsaften över. Låt stå och dra.
Koka upp på svag värme med kanelstången och koka ca 10-15 minuter.
Ta av från värmen, skumma, ta upp kanelen.
Blanda konserveringsmedlen i lite av sylten och tillsätt det.
Häll upp på varma burkar och tillslut väl.
-
Tack!
-
Läste nåt annat recept på rabarbersylt, och där skulle man ha i citronsyra för att inte den röda färgen skulle blekna och bli gråbrundassig.
Helt enkelt för att det ska se aptitligare ut.
Sen är det klart, gör man något med rabarber som ska bevaras kan det ju ha en konserverande effekt också.
Hmm, nu är det augusti och rabarberna börjar komma igen. Dax för en omgång nr 2 av rabarbersylten. :)
-
tror att det är som med avakado det är för att syret gör att dom får ful färg helt enkelt då har man citron till, inte för att det konserveras ?? av citronen