Alternativ.nu
Djur => Kaniner => Ämnet startat av: Malin80 skrivet 22 jul-11 kl 22:49
-
Hej!
Jag slaktade en kanin i tisdags kväll. Tog ur och hängde den två dygn i ca 16-18 grader. När jag flådde och styckade den så kände jag en svag doft som av surströmming.
(Jag säger doft för jag är norrlänning och gillar surströmming.)
Jag misstänkte att det kom från ändtarmsområdet så jag började stycka uppifrån, tog frambenen först.
När jag sköljt av håren från frambenen så luktade de inget. Men de andra delarna luktade fortfarande lite så jag vågade bara äta frambenen. Jag har redan slängt allt det andra köttet.
När jag skulle ta ur kaninen så kom jag inte åt ändtarmen för den gick in i ryggen/skrevet. Jag tömde tjocktarmen försiktigt på bajsbollar och lämnade en tom bit på ca 20 cm som fick hänga utanför för att det inte skulle ligga mot köttet. Men det hjälpte tydligen inte. Har köttet börjat jäsa av tarmbakterier? Skulle jag ha flått och styckat kaninen direkt för att få ut hela tarmpaketet? Behöver en ung kanin hänga? Bara till dödstelheten släppt eller inte alls?
Många frågor här! Hoppas någon kan skina lite ljus över detta.
Mvh. Malin
-
Exakt vad gjorde du i tisdags, efter du avlivat kaninen?
-
Hela paketet ska ut! Jag tar loss hela paketet inklusive svansen, går att ta ut alla inälvorna i ett stycke då.
Lämna ändtarmen... Inte en bra idé... Kanske inte att hänga kaninen heller, det är rötmånad.
-
Svar till Annika:
Öppnade bukskinnet upp till bröstkorgen. Tog ur inälvorna. Jag följde tjocktarmen med fingrarna för att jag tänkte att jag skulle hitta till ändtarmsöppningen och skära runt den och få ut hela tarmpaketet intakt. Men jag kunde inte för tarmen gick in i ryggen/bäckenet typ så jag skar av tarmen, lämnade ca 20 cm och klämde ut bollarna. Sen fick den biten vara utanför, för att inte läcka inne i bukhålan. Sen stack jag hål innanför hälsenorna och hängde den i källaren. Satte en grankvist i bukhålan för att lufta. Två dagar senare flår jag och styckar.
-
...Kanske inte att hänga kaninen heller, det är rötmånad.
Men...
Som jag förstått det så bör djur hänga minst till dödstelheten släppt. Stämmer inte det med kaniner?
-
Jag har aldrig slaktat ett djur.
Jag mailade en kontakt igår och frågade om h*n skulle slakta någon kanin snart för isf. ville jag vara med och kolla.
Jag fick till svar att då skulle det isf. bli idag, för i morgon börjar rötmånaden och då slaktar h*n inte på en månad!
Alltså har inte rötmånaden börjat än...
Att kroppen hänger i två dygn i så hög temp. med skinn + div. kvar, är det verkligen bra?
Det fanns en tråd tidigare med hur länge man kunde låta kaninen hänga beroende på temperatur.
-
Juli är nog ingen bra slaktmånad även om man slaktar innan rötmånaden börjar...
I starten på veckan blev 4 slaktkroppar här fulla av flugägg :-X Dom hadde hängt ett dygn. Jag kokte dom då till katten.
Dom 3 sista slaktkropparna skulle jag inte ha flugägg på, så dom hängde jag i det gamla kylskåpet (inte tilkopplat el). Jodå, dagen derpå "doftade" den ena surströmming (har aldri doftat surströmmming doch ;)). Den sura blev kastat i biodunken och dom andra blev ennu mer mat til katten...
Jag hadde slaktat som jag alltid gör, ingen "olycka" med urinblåsan eller nåt jag vet ???
-
Juli är nog ingen bra slaktmånad även om man slaktar innan rötmånaden börjar...
I starten på veckan blev 4 slaktkroppar här fulla av flugägg :-X Dom hadde hängt ett dygn. Jag kokte dom då till katten.
Dom 3 sista slaktkropparna skulle jag inte ha flugägg på, så dom hängde jag i det gamla kylskåpet (inte tilkopplat el). Jodå, dagen derpå "doftade" den ena surströmming (har aldri doftat surströmmming doch ;)). Den sura blev kastat i biodunken och dom andra blev ennu mer mat til katten...
Jag hadde slaktat som jag alltid gör, ingen "olycka" med urinblåsan eller nåt jag vet ???
Klart att den luktade surt när den hängt i ett tätt skåp utan ventilation. En slaktkropp måste ha bra luftning och inte fuktigt som det gärna blir i en källare. Sen finns det flugsäkra "viltsäckar" att köpa i alla storlekar. Däri kan kropparna hänga utan att flugorna kommer åt.
-
Klart att den luktade surt när den hängt i ett tätt skåp utan ventilation. En slaktkropp måste ha bra luftning och inte fuktigt som det gärna blir i en källare. Sen finns det flugsäkra "viltsäckar" att köpa i alla storlekar. Däri kan kropparna hänga utan att flugorna kommer åt.
Jaja, min gubbe sejer precis det samma ;)
-
Ja lyssna på gubbarna, för de har helt rätt. När man har slaktat en kanin, finns det ingen anledning att hänga upp den innan man flått den och tagit ur ALLA inälvorna. Skölj den inte. När den hängt något dygn, kan man stycka den och lägga den i kylskåpet i marinad ett par dygn innan tillagning.
-
Man lär av sina misstag! Alla har vi väl gjort sådana? ;D
-
När jag gick på slaktkurs så tog vi ur och flådde direkt sedan hängde vi dom i kylrum till dagen därpå då stckade vi och lagade till eller frös in , hemma hade jag ett kylskåp som jag tagit ut hyllorna i.
kram praline1
-
Jag slaktar, flår och tar ur kaninen, sköljer den med kallt vatten och hänger in den i kyl, 3 - 4 grader. Efter ett dygn putsar, styckar och förpackar jag dem.
Jag tycker köttet blir förstört om det hänger mer än 2 dygn i kylen. Det torkar och ändrar färg.
-
Allt man slaktar mår bara bra av att hänga en tid,
den optimala hängningstiden är 10-14dagar vid 2-4graders temperatur, om det får hänga den tiden så blir köttet smakrikast och mörast.
det finns bra mörningstimers o köpa om man känner sig osäker dom mäter även fuktighet vilken måste vara rätt för att djuret ska kunna hänga den tiden utan o börja mögla o surna.
sen är hygienen A-O när det gäller all kötthantering.
/Calle
-
Ja, och tvätta inte slaktkroppar med vatten! Det enda vattnet hjälper till med är att ge fukt och spridningsmöjligheter åt baciluskerna, har man lyckats spilla maginnehåll eller så nånstans på slaktkroppen kan man torka lite där med ättika, men i övrigt, låt det vara torr.
-
Blir lite bekymrad över vissa inlägg....
Vitt kött möras inte! Rött kött möras för att bryta ner muskelfibrer.
Vitt kött skall sköljas med vatten av dricksvattenkvalié för att få bort blod- och urinstänk och andra föroreningar. (enligt SLV)För att få bort tarmen så sotas kroppen vid svansfästet. Köttet hängs i max 24 timmar i ca 4 graders temperatur i flugfritt utrymme. Därefter paketeras kroppen alt. styckas.
Surhetslukten beror på hög temperatur i trångt ej ventilerat utrymme under för lång tid.
Gösta
-
Grundproblemet lär ju ha varit att kaninen hängde med skinn och ändtarm kvar. :-X
-
En slaktkropp måste ha bra luftning och inte fuktigt som det gärna blir i en källare.
Vår källare är inte fuktig. Det luktar inte ens källare. Det är bara kallt där nere.
Men det var inte det som var problemet. Jag har pratat med en som har haft köttkaniner och nu vet jag vad jag gjorde fel. Nästa gång kommer han hit och hjälper mig så det blir rätt.
-
Vår källare är inte fuktig. Det luktar inte ens källare. Det är bara kallt där nere.
Men det var inte det som var problemet. Jag har pratat med en som har haft köttkaniner och nu vet jag vad jag gjorde fel. Nästa gång kommer han hit och hjälper mig så det blir rätt.
Va bra! Som jag skrev, lätt att misslyckas! :)
-
Blir lite bekymrad över vissa inlägg....
Vitt kött möras inte! Rött kött möras för att bryta ner muskelfibrer.
Vitt kött skall sköljas med vatten av dricksvattenkvalié för att få bort blod- och urinstänk och andra föroreningar. (enligt SLV)För att få bort tarmen så sotas kroppen vid svansfästet. Köttet hängs i max 24 timmar i ca 4 graders temperatur i flugfritt utrymme. Därefter paketeras kroppen alt. styckas.
Surhetslukten beror på hög temperatur i trångt ej ventilerat utrymme under för lång tid.
Gösta
Jag gör precis som gösta säger....
slaktar, flår, ta ur, tvätta lite med rent vatten, hänga i kylskåp tills kroppen är kall, stycka och fryser.
hur enkelt som helst. Har man en bra kylrum spelar det inga roll vilken månad det är.
mvh
Jonathan
-
Va bra! Som jag skrev, lätt att misslyckas! :)
Den som aldrig misslyckats har inte gjort mycket...........
-
Den som aldrig misslyckats har inte gjort mycket...........
Precis!! ;D
Nu vet jag iaf hur jag INTE ska göra nästa gång.
-
Utmärkt!
Då vet alla hur vi ska göra nästa gång!
-
Och hur gör vi som inte har något kylrum eller extra kylskåp då? Hittills har jag lagt slaktkropparna i saltat vatten (i svalt utrymme) typ ett dygn innan jag fryser in dem..
-
Om du inte har kylmöjlighet och inte har för avsikt att skaffa ett så bör du ju inte slakta under den varma årstiden.
Blir alltid lite irriterad när personer som kommer hit säger:
"Det går ju bra för dig som har ett slakteri"!
Visst, det stod där helt plötsligt en morgon när jag kom ut! :o
Vill man ha en verksamhet så får man nog jobba lite på att ordna dom saker som krävs.
Gösta
-
Om du inte har kylmöjlighet och inte har för avsikt att skaffa ett så bör du ju inte slakta under den varma årstiden.
Blir alltid lite irriterad när personer som kommer hit säger:
"Det går ju bra för dig som har ett slakteri"!
Visst, det stod där helt plötsligt en morgon när jag kom ut! :o
Vill man ha en verksamhet så får man nog jobba lite på att ordna dom saker som krävs.
Gösta
Man kanske inte ska vara så irriterad utan hjälpa nån med ett vettigt svar istället??
-
Svaret är ju att vänta till hösten.
-
Eller att hänga ett eller två dygn svalt, flugsäkert.
-
Och hur gör vi som inte har något kylrum eller extra kylskåp då?
Skaffar det ....
-
Man kan også dele opp slakt direkt, legga i et kærl i kyl, og så pakke bort neste dag. Eller dele opp, legge rett i mariand og så la ligge i kyl til dagen derpå, for og antingen fryse ned eller legga på grill.
Kaniner hvitt kjøtt, og behøver ikke henge overhode til modning.
-
Vi har ingen verksamhet, vi föder bara upp till husbehov och känner varken att vi har råd eller plats för en extra kyl... Vi lägger hällre de pengarna och platsen på att bygga ett fint stort hägn till kaninerna och att få överta min mors extrafrys, så vi kan få plats att stoppa köttet någonstans. Jag menar, förr hade man ju inga kylar så det går ju att slakta ändå. Jag undrade bara hur man då skulle göra med kroppen...
Nej, självklart slaktar vi inte nu när det är rötmånad i alla fall. Hittills har jag som sagt lagt de i vatten och det har gått bra (sökte på youtube och hittade det tipset där), men likstelheten har inte riktigt gått ur och det skulle vara trevligt om den gjorde det. Är det dyrt med sånna där slaktpåsar? Har inget riktigt bra flugfritt utrymme..
Tack Solbakkenlias, det skall jag prova. :)
-
http://www.jakt.se/knivar-yxor-slakt/slakt/viltsack-1-for-hare-fagel-75x50-cm.html (http://www.jakt.se/knivar-yxor-slakt/slakt/viltsack-1-for-hare-fagel-75x50-cm.html)
Här finns viltsäckar i alla storlekar! Bra ställe att handla på, snabba leveranser.
-
Åh, tack! :D Hur länge håller de typ? Hur många gånger kan man tvätta dem alltså?
-
Åh, tack! :D Hur länge håller de typ? Hur många gånger kan man tvätta dem alltså?
Har sådana för älg och rådjur, säkert 15 år gamla, visserligen inte använt den jämt, tål maskintvätt.
-
Oj då - då kan det ju vara värt att prova :)