Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Ådalajesper skrivet 20 jul-11 kl 14:59
-
Hej alla,
Är helt ny medlem och vet inte om detta är rätt forum, men gör ett försök:
Är det någon som har sålt/säljer till bär och grönsaker till restauranger och som vet vad kan man ta betalt?
Vi har via vänner kommit i kontakt med en bra restaurang som vill satsa på närodlat och ekologiskt, men vi har ingen koll på priser. Just nu har vi svarta vinbär, hallon, tomater, chili, purjolök, vitlök och kinesisk selleri.
Ytterst tacksam för alla tips!
Jesper
PS. Underbart att vara med här, vi bytte liv för ett halvår sen och älskar varje sekund!
-
Är det en bra restaurang ska ni ta bra betalt. I alla fall om ni har bra råvaror. Hushållningssällskapet kan ofta ge råd. Jag tar 40 kr kg för tomater och det är lite för lågt så här års, skulle ha kunnat ligga på 45 inkl moms. När jag inte får sålt så mycket jag vill, dvs tillgången överstiger efterfrågan, då får jag sänka lite, fram i augusti-september.
-
Jo tack, man kan ta bra betalt, bara kvaliten är bra och man kan hålla nån slags leverans-säkerhet.
lite priser jag kan tänka betala just nu för bra produkter:
ärtskott 40kr/100gr
romansallad 10kr/huvud
mandelpotatis 30kr/kg
sockerärter 140kr/kg
färskpotatis 6kr/kg
rödlök 10kr/kg
dill 40kr/kg
svenska eko-tomater 30kr/kg
knippe små morötter 12kr/knippe
vitlök 100kr/kg
rädisor 25kr/kg
Sommarkantareller 135kr/kg
sedan är det alltid intressant med primörer, såna där små vårlök, tidigt skördat purjolök så den är alldeles mjäll o fin, diverse sorters sallad, örter, jordgubbar, spenat, bondbönor, ärter, ovanliga grönsaker, är det tillräckligt smakligt och gott betalar vi bra.
Ovanstående priser är ex moms.
-
Det där ser rimligt ut, ungefär som jag ligger utom på sallad, där jag är dyrare. Å andra sidan något billigare på sockerärter. Kan tillägga att jag har lite mer ovanliga, mycket söta och ekocertifierade tomater, varför jag kan ligga högre än 30+moms.
-
Take, vill du ha avtal skrivna eller är det bara att ringa när man har skördat något?
Har funderat länge på att odla för avsalu till någon restaurang.
-
Toppen, tack Vurre och Take!
Ylven, i vårt fall där vi säljer till en gårdsbutik och en restaurang, så funkar det med muntliga avtal och bra kommunikation ;)
-
Take, vill du ha avtal skrivna eller är det bara att ringa när man har skördat något?
Har funderat länge på att odla för avsalu till någon restaurang.
jag vill ha smakprov och lite bilder på odlingen samt lite vagt uppskattade mängder, även om jag vet att det skiljer från år till år.
-
Min granne säljer till restauranger. Han tar 45:-/kg för tomater exempelvis och går inte under det. Det tycker de är dyrt förstås, men det går inte att jämföra dessa tomater med de som de kan köpa för 8:-/kg. Det är som att jämföra plastsmycken med guld... :)
-
Min granne säljer till restauranger. Han tar 45:-/kg för tomater exempelvis och går inte under det. Det tycker de är dyrt förstås, men det går inte att jämföra dessa tomater med de som de kan köpa för 8:-/kg. Det är som att jämföra plastsmycken med guld... :)
Jag har inget problem med 45kr/kg om tomaterna smakar sådär kraftfullt tomatiga. De vi får just nu gör tyvärr inte det och är lite mjöliga. Om man tar med sig ett smakprov finns det alla möjligheter kring en prisdiskussion.