Alternativ.nu
Djur => Höns => Höns: Utfodring => Ämnet startat av: skiesabove skrivet 18 jul-11 kl 22:42
-
Köpte en liten påse färsk rybskaka idag som proteintillskott till kaninerna. Provade även att ge till hönsen, den var slut på 5 sekunder blankt, supergott tydligen.
MEN:
Kommer äggen smaka fisk? Läste om att speciellt brunvärpare inte kan hantera rapskaka (och rybs är i princip samma sak) utan att ägg-gulan börjar smaka fisk.
Erfarenheter?
-
Risken är stor om du har en brunvärpande hönsras (med genetiska basen från RIR).
Man bör också vara medveten om att mjöl (men även expeller) från dubbellåg raps/rybs innehåller glukosinolater i tillräcklig koncentration för att ge sköldkörtelförstoringar vid hög inblandning särskilt då hos fjäderfä men även hos grisar.
Man brukar därför inte tillåta mer än 10 % inblandning i foder till kycklingar, värphöns och grisar.
(och gärna kompletteras med joderade mineralfodermedel).
-
Jo, har läst om det. Men är inte dubbel-låg och trippel-låg lägre i glukosinolathalt, och det är just därför de kallas för "låg"? Jag kommer inte ha halter högre än 10% till något djurslag, det är ju rätt fetthaltigt också.
Jag har Sussex och Hedemora, de lägger olika nyanser av beige till brunt.
-
Ryps/raps är inte så passande till fjäderfä.
Mera negativa effekter som de gett hos svin och fjäderfä är: diarréer vid höga givor, dräktighetsstörningar, dödfödda eller livssvaga ungar, försämrat produktionsresultat.
-
Länka gärna till rapporterna, jag är intresserad av att läsa vidare :).