Alternativ.nu

Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: freeky skrivet 15 jul-11 kl 21:34

Titel: Slanggurka
Skrivet av: freeky skrivet 15 jul-11 kl 21:34
Får enjäkla massa slanggurka och vill ta hand om så mycke det bara går och till vintern. Vad kan man gör av den?
Titel: SV: Slanggurka
Skrivet av: rosita51 skrivet 15 jul-11 kl 22:13
Du kan göra pressgurka som även går att frysa. Annars är det väl bara att äta så mycket det går och sedan skänka bort resten!
Titel: SV: Slanggurka
Skrivet av: Soshila skrivet 16 jul-11 kl 09:17
Går det inte att göra smörgåsgurka eller mjölksyra?
Titel: SV: Slanggurka
Skrivet av: tinna.m skrivet 16 jul-11 kl 09:30
Kör en gurka i mixern tillsammans med lite vitlök och örtsalt, ev ingefärsbit. Drick!
Gurka, fil och vitlök är en annan variant, mixa och drick!
Titel: SV: Slanggurka
Skrivet av: Lidhem skrivet 26 jul-11 kl 17:17
de  gurkor vi inte äter gör jag bland annat bostongurka på. Även en inläggning med dill. Den står sig inte jättelänge men en ca 2-3 månader i alla fall. God att ha på tex smörgåsar
Titel: SV: Slanggurka
Skrivet av: SurOve skrivet 31 jul-11 kl 21:53
Prova att mjölksyra!! Jag syrar 10-20-30kg gurka varje år, mest inläggningsgurka. Men det borde funka med slanggurka oxå. Blir friskt och gott om du gillar syrat.

Skär i lagom bitar, i med kryddor som du vill, tex vitlök och dillkronor, salt, täck med vatten och lite syrningsspad/startkultur från en annan syrning. Läs mer i tex Schöneck för exakta recept och metoder.

Ät inom tre till sex månader då gurka kan bli lite "grötig" med tiden.

Lycka till!
Titel: SV: Slanggurka
Skrivet av: freeky skrivet 31 jul-11 kl 22:07
Prova att mjölksyra!! Jag syrar 10-20-30kg gurka varje år, mest inläggningsgurka. Men det borde funka med slanggurka oxå. Blir friskt och gott om du gillar syrat.

Skär i lagom bitar, i med kryddor som du vill, tex vitlök och dillkronor, salt, täck med vatten och lite syrningsspad/startkultur från en annan syrning. Läs mer i tex Schöneck för exakta recept och metoder.

Ät inom tre till sex månader då gurka kan bli lite "grötig" med tiden.

Lycka till!


Tar du med kärnhuset eller skrapar du bort det, som man gör när man ska tillaga tzatziki?
Titel: SV: Slanggurka
Skrivet av: SurOve skrivet 20 aug-11 kl 20:22
Kanske lite sent att svara nu men jag tar med kärnhuset om kärnorna inte blivit för grova. Eftersom jag skördar lite sällan kan det behövas ibland. Smaka på kärnorna. Om du tycker att de är ok så ta med dem.

Ibland är det bra att skala gurkan om den är för sent skördad, och ta bort kärnhuset. Då kan även förväxta gurkor användas.
Titel: SV: Slanggurka
Skrivet av: TFia skrivet 24 aug-11 kl 17:34
Om du vill göra typ smörgårsgurka/inlagd gurka tycker jag att receptet på Mor Olssons gurka (googla, det är ett vanligt recept som brukade stå på ättiksflaskorna) är gott. lite söt, så jag brukar ta lite salt och lite extra ättika, men den håller hela vintern och funkar lika bra med slanggurka som västeråsgurka. Sedan brukar jag göra som så att jag lägger allt i en enda balja (istället för i burkar) och sedan burkar upp det när det har saftat sig.