Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Wernher Hingsk skrivet 13 jul-11 kl 22:31
-
Hej!
Tillverkade denna dag pytt i panna, och lät, utöver övriga ingredienser, skalet från den gula löken medfölja!
Anledningen till att jag lät skalet följa med berodde på att jag i ett matlagningsprogram i televisionen sett en kock göra en "gryta", där klart och tydligt kunde iakttagas att lökskal fanns i den!
STOPP! STOPP! Innan ni kastar er över det nya "receptet" meddelas att jag inte anser det vara något negativt att låta ovannämnda ingrediens ingå ; möjligen skall skalen vara ganska små! En alls icke oangenäm färgförändring skedde också i det att pytt i pannan fick en något mörkare färgton än eljest. Rätten blev god!
Förekommer det att lökskal nyttjas i andra rätter? Det var egentligen detta frågan gällde ; ville bara härda er litet genom att tvinga er att läsa inledningstjafset!
Hälsningar! W H
-
intressant! Jag drar mig till minnes att jag har läst om en kokerska i gågna tider som lät lökskal koka med för färgens skull, inte i pytt just utan i grytor o dyl. Skalen fiskades nog upp sen.
Lökskal lär innehålla nån antioxidant, ju gulare desto bättre.
-
Det är nog för färgens skull. Vita ägg blir ju gul-bruna om dom kokas med lökskal. Gurkmeja färgar ju maten gul utan att lägga till smak. Lökens skal kanske smakar ännu mer än själva löken. ??? :) :) Jag bara funderar lite...
-
Hej!
Tack för svaren! Inte en enda "utskällning!" Annat är det när man har omkringstående vid pytt i pannandet!
Hälsningar! W H