Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Nettus skrivet 12 jul-11 kl 17:59
-
Jag har så smått börjat plocka svamp, men kan väldigt lite. Jag vet att vissa svampar funkar bäst att torka, andra att frysa in. Har för mig att kantisar inte funkar att torka, och det gäller väl också blek kantis? Jag har råkat snubbla över bleka kantisar och har tänkt ut å hitta fler ikväll.
-
Kantisar er fina att torka.Tror nesten all svamp kan torkas.
Eller koka inn.Om du vil legga dom i frysen,tycker jag dom
blir best om man steker dom lett först.
Lykke til :)
-
Kantisar er fina att torka.Tror nesten all svamp kan torkas.
Eller koka inn.Om du vil legga dom i frysen,tycker jag dom
blir best om man steker dom lett först.
Lykke til :)
Jag håller med. Jag plockar nog 50 arter så jag har provat lite olika genom åren. Jag har aldrig stött på en svamp som inte funkar att torka även om vissa är svårare pga hög fuktighet i svampen. Men med varm, cirkulerande luft och tunna skivor på ett fint galler så går det bra. Tex. i ett varmt pannrum med en liten fläkt som drar runt luften lite. Lägg de helt knastertorra bitarna i en tät plastpåse annars drar de åt sig fukt från luften. Håller flera år.
Om man vill frysa svampen så är det bästa att bara förvälla svampen. Frys med vattnet kvar, det är som ett skydd runt bitarna. Om man steker den så finns risken att fettet man stekte i härsknar i frysen. Ca. 3-6 mån kan man spara svampen då. Men utan fett så håller den flera år, bara påsen/burken är helt lufttät.
Men torkning är bäst tycker jag. Då krävs ingen energi under förvaringen som det gör med frys.
-
Förr om åren torkade,inläggningar och förvällde tills jag läste att man bara fryser ner svampen som den är och wow vad bra det blev. bara att slänga på pannan direkt från frysen...färdigt :) inget krångel alls.
-
Förr om åren torkade,inläggningar och förvällde tills jag läste att man bara fryser ner svampen som den är och wow vad bra det blev. bara att slänga på pannan direkt från frysen...färdigt :) inget krångel alls.
Utan förvällning eller nåt?
-
Jag fryser in den direkt också, max att jag sköljer av den först och delar riktigt stora kantareller. Inga bismaker alls , utan smakar som färsk när jag tar fram och lagar till!
// Petra
-
Utan förvällning eller nåt?
jajamen :) jag sköljer dem inte, delar el hela
-
Bleka och gula kantareller funkar bra att frysa råa eller kokta. Att frysa råa går skitbra, men de tar stor plats. Vi brukar förvälla dem i eget spad och sen frysa in med spad. Trattisar torkas däremot, de vinner smakmässigt på det, liksom de flesta soppar.
-
Tack för alla svar! Då slänger jag in dem som de är i frysen. Tror inte att jag hittar mer svamp än att de gott och väl får plats i frysen. ::)