Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Idalun skrivet 12 jul-11 kl 17:37
-
Har just avslutat ett kok med jordgubbssylt. Men varför lägger sig alla bären på toppen i burkarna?
Jag delade alla jordgubbar i bitar, men mosade dem inte.
Tips mottages tacksamt, för bättre lycka framöver med klarbärssylten och blåbärssylten. ;)
Och så en fundering: Vad är det för skillnad på marmelad och sylt? På syltsockerpaketen står ju samma recept för båda... ???
/Ida
-
Åh vilket sammanträffande läste precis på ett syltrecept där det stog " När man lyft bort grytan från värmen och vänt ner sockret ska man sedan röra om i 5 minuter eller till sockret har löst sig och sylten börjat tjockna. Annars finns det risk för att bären inte fylls med lag och därmed flyter upp till toppen av burken." Jag har aldrig gjort det här i praktiken men det är kanske värt ett försök?
-
Hm för lite socker? Det kan göra att bären inte dra åt sig tillräckligt och då inte sjunker.
Skillnaden vad jag vet på sylt och marmelad är väl att sylt är lösare i konsistensen, marmelad har ofta mera socker i sig och ofta tillsätter man pektin i någon form
-
Den här frågan har kommit upp tidigare:
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=44917.msg1038545#msg1038545 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=44917.msg1038545#msg1038545)
Jag låter bären flyta. När jag öppnar en ny burk för förtäring så rör jag bara några slag med en sked, då får jag en bra inblandning av gubbarna i sylten.