Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Rubinen skrivet 28 aug-06 kl 11:48
-
Vad är det godaste man kan göra med jordärtskockor tycker ni?? :D ???
-
jordärtskockssoppa! :D
-
Man kan också göra puré av dem som blir väldigt gott. Man kör lite creme fraiche och kokta jordärtskockor i mixer och smakar av med salt och peppar, och evt. lite hackat kryddgrönt. Enkelt och jättegott.
Men, när är det egentligen dags att skörda ? Första året med denna grönsak för mig ... blasten närmar sig 2,5 meter ! :o Men inga blommor i sikte än.
-
Jag brukar skörda fr o m slutet av oktober. Knölarna växer bäst på hösten. Man kan skörda hela hösten ända tills tjälen går i marken. :)
-
Tack för svaret. Kan man fortsätta att skörda på våren sen innan knölarna börjar gro, om man inte skulle hinna få upp alla.
Brukar dom blomma förresten ? Har bara sett deras blommor på bild. Dom är tydligen av samma släkte som solrosor ... Heliantus ...
-
Man kan plocka upp dom ända fram tills våren. Dom klarar tjälen. Så ta upp efter behov, krångligare att lagra ovan jord :)
Vissa sorter blommar och vissa inte.
-
Jamie Oliver har lite jordärskockrecept i sina böcker. Bl a en köttgryta med diverse rotsaker där jordärtskockor får smälta ner på slutet. MUMS!
Han har också en allldeles GRYM jordärtskocksoppa med mascarpone (creme fraiche räcker långt!) och rostade hasselnötter.
-
Man kan plocka upp dom ända fram tills våren. Dom klarar tjälen. Så ta upp efter behov, krångligare att lagra ovan jord :)
Vissa sorter blommar och vissa inte.
Skockorna klarar tjälen, men inte spaden och jag! ;)
Jag brukar gräva upp några skockor och sen gräva ner dem i en rabatt intill huset, för att ha under vintern, tjälen biter inte så hårt i intill huset. :)
-
Hej, det godaste jag vet är jordärtskockgratäng, jag kokar dem först och sedan skalar jag de.
Skivar de och lägger de i en eldfast form.
Kokar en ostsås som jag häller över, till sist lite riven ost på toppen, sedan in i ungnen på 225 grader tills de är mjuka, gott med potatis till och några vegetariska biffer.
Häls. Linfrö. :P
-
jag grävde upp mina jordärtskockor tidigt tidigt på våren innan något börjar växa men när tjälen har släppt.
Men en grej jag inte gillar med jordärtskockor...smaken. Den där fadd-beska smaken. Finns det något sätt att bli av med den eller maskera den på något sätt? Citron kan man ju pressa i soppan och det hjälper faktiskt, citron smaken försvinner på något mystiskt sätt.