Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: christinag skrivet 10 jul-11 kl 19:52

Titel: Rödbetsblast
Skrivet av: christinag skrivet 10 jul-11 kl 19:52
Små rödbetsblad är ju goda som sallad eller på mackan, men vad gör man med dom stora bladen man får när man skördar betorna? Dom är ju superfina och jag kan inte bara kasta nåt som är ätligt. Borde finnas nåt roligt recept bland alternativarna här  :)
Titel: SV: Rödbetsblast
Skrivet av: ChristinaR skrivet 10 jul-11 kl 19:57
Använd dem på samma sätt som mangold. Det är ju i stort sett samma sak. Till exempel wokad ihop med chili, vitlök och ingefära. Eller gräddstuvad.  :)
Titel: SV: Rödbetsblast
Skrivet av: Suresh skrivet 10 jul-11 kl 20:55
Tack för tipsen. En resurs som annars gått till spillo här.
Titel: SV: Rödbetsblast
Skrivet av: ChristinaR skrivet 10 jul-11 kl 21:05
Tack för tipsen. En resurs som annars gått till spillo här.

Rödbetsblast är gott.  :) Man kan plocka enstaka blad under tiden betorna växer, men inte för många. Däremot är det ju perfekt att ta vara på blasten när man skördar.
Titel: SV: Rödbetsblast
Skrivet av: tinna.m skrivet 10 jul-11 kl 21:45
Fina till smådolmar. Skaftet är till för att peta igenom bladet som lås.
Titel: SV: Rödbetsblast
Skrivet av: melongurka skrivet 10 jul-11 kl 22:28
Blast är underskattat. Morotsblast funkar bra i sallad och kålrotsblast ger en lite bitter god smak ihop med ugnspotatis. Kom bara ihåg att skippa potatisblasten ;)
Titel: SV: Rödbetsblast
Skrivet av: christinag skrivet 10 jul-11 kl 23:59
Tack för alla bra tips! Nä, potatisblasten skall vi inte prova  ;) kanske går att röka.

Undrar om det går att frysa in rödbetsblast, den verkar stabil. Skall prova. Är säkert en massa nyttiga vitaminer i som kan vara bra att ha tillgång till under vinterhalvåret också.
Titel: SV: Rödbetsblast
Skrivet av: christinag skrivet 11 jul-11 kl 00:15
Väldigt innehållsrik info om rödbetor, men inte så mycket om själva blasten:
(på engelska)
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=49 (http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=49)
Titel: SV: Rödbetsblast
Skrivet av: Elin G skrivet 11 jul-11 kl 07:13
Appropå frysning skulle jag förvälla bladen lätt innan infrysning. Då bevaras smaken bättre.
Titel: SV: Rödbetsblast
Skrivet av: Mata skrivet 11 jul-11 kl 11:40
Rödbetsblast är gott till biffar  också, blandas med kryddor och ngt mjöl och steks. Annars till soppa, grytor, paj o s v. Min svärmor menar att man ska lägga dem i salt ett tag innan användning och sen skölja av dem. Då blir de lite mindre bittra, men jag gillar den lite bittra rödbetssmaken så jag gör inte det. Jag har fryst dem utan att förvälla eftersom jag är så lat. Det går bra det med, men säkert bättre göra om man är lite mindre lat. :)
Titel: SV: Rödbetsblast
Skrivet av: Björn T skrivet 28 jul-11 kl 18:04
Har använt skaften i picklesblandningar med gott resultat.
Titel: SV: Rödbetsblast
Skrivet av: mille skrivet 28 jul-11 kl 18:30
Jag förvällar rödbetsblasten och fryser in. Till vintern används den på samma sätt som nässlor, mangold och spenat! Fast med vackrare färg :)