Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: christinag skrivet 10 jul-11 kl 19:52
-
Små rödbetsblad är ju goda som sallad eller på mackan, men vad gör man med dom stora bladen man får när man skördar betorna? Dom är ju superfina och jag kan inte bara kasta nåt som är ätligt. Borde finnas nåt roligt recept bland alternativarna här :)
-
Använd dem på samma sätt som mangold. Det är ju i stort sett samma sak. Till exempel wokad ihop med chili, vitlök och ingefära. Eller gräddstuvad. :)
-
Tack för tipsen. En resurs som annars gått till spillo här.
-
Tack för tipsen. En resurs som annars gått till spillo här.
Rödbetsblast är gott. :) Man kan plocka enstaka blad under tiden betorna växer, men inte för många. Däremot är det ju perfekt att ta vara på blasten när man skördar.
-
Fina till smådolmar. Skaftet är till för att peta igenom bladet som lås.
-
Blast är underskattat. Morotsblast funkar bra i sallad och kålrotsblast ger en lite bitter god smak ihop med ugnspotatis. Kom bara ihåg att skippa potatisblasten ;)
-
Tack för alla bra tips! Nä, potatisblasten skall vi inte prova ;)
kanske går att röka.
Undrar om det går att frysa in rödbetsblast, den verkar stabil. Skall prova. Är säkert en massa nyttiga vitaminer i som kan vara bra att ha tillgång till under vinterhalvåret också.
-
Väldigt innehållsrik info om rödbetor, men inte så mycket om själva blasten:
(på engelska)
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=49 (http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=49)
-
Appropå frysning skulle jag förvälla bladen lätt innan infrysning. Då bevaras smaken bättre.
-
Rödbetsblast är gott till biffar också, blandas med kryddor och ngt mjöl och steks. Annars till soppa, grytor, paj o s v. Min svärmor menar att man ska lägga dem i salt ett tag innan användning och sen skölja av dem. Då blir de lite mindre bittra, men jag gillar den lite bittra rödbetssmaken så jag gör inte det. Jag har fryst dem utan att förvälla eftersom jag är så lat. Det går bra det med, men säkert bättre göra om man är lite mindre lat. :)
-
Har använt skaften i picklesblandningar med gott resultat.
-
Jag förvällar rödbetsblasten och fryser in. Till vintern används den på samma sätt som nässlor, mangold och spenat! Fast med vackrare färg :)