Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: La Ladin skrivet 09 jul-11 kl 21:02
-
Är nybörjare och ska försöka tillsätta natriumbensonat i lagom mängd i recept där det ej ingår.
Hur mycket ska jag ta ungefär? I tex. de här recepten?
http://www.kokasylt.se/rabarbersylt (http://www.kokasylt.se/rabarbersylt)
http://www.matklubben.se/recept/raaroerd_rabarbersaft_32603.html (http://www.matklubben.se/recept/raaroerd_rabarbersaft_32603.html)
-
Den mängden som står på natriumbensoatförpackningen?
-
Ok, här står 1 kryddmått till varje kilo färdig konserv. Gäller det en liter färdig saft också då eller?
-
1 liter brukar väga 1 kilo så den doseringen blir bra.
-
Ok, tack.
-
Använd en Frys istället, så slipper du krånglet.
Jag har gjort både saft och sylt nu och det var inte krångligt alls. :)
-
Man behöver inget natriumbensoat alls. Jag har slutat med alla sorters konserveringsämnen och har mycket sällan sylt som blir dålig. Varm sylt, varma burkar, varma lock och så vänd syltburken upp och ner. Då får du vacuum i burken och sylten håller nästan hur länge som helst.
Om man har väldigt lite socker i, som i bärmos t.ex. så frys sylten i små förpackningar och ta fram det du använder.
-
Man behöver inget natriumbensoat alls. Jag har slutat med alla sorters konserveringsämnen och har mycket sällan sylt som blir dålig. Varm sylt, varma burkar, varma lock och så vänd syltburken upp och ner. Då får du vacuum i burken och sylten håller nästan hur länge som helst.
Om man har väldigt lite socker i, som i bärmos t.ex. så frys sylten i små förpackningar och ta fram det du använder.
Jag läste precis att det kan vara farligt så det kanske är bäst att låta bli då.
-
Man behöver inget natriumbensoat alls. Jag har slutat med alla sorters konserveringsämnen och har mycket sällan sylt som blir dålig. Varm sylt, varma burkar, varma lock och så vänd syltburken upp och ner. Då får du vacuum i burken och sylten håller nästan hur länge som helst.
Jag gör likadant! Det går även att "koka in" burkarna i ugnen efteråt om man vill. Vi tog fram 3 år gammal jordgubbssylt ur jordkällaren häromdagen, utan konserveringsmedel: den var utmärkt fortfarande! ;D