Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Skiftestads skrivet 07 jul-11 kl 21:16
-
Jag önskar recept på Indisk nanbröd med krydderörter :D
-
Nan görs inte med några kryddor alls!
Såhär kan man göra Nan
(alla har sitt eget recept, är väl som sockerkakor för oss skandinaver)
2 tekoppar grahams- eller vetemjöl
½ tesked salt
1 matsked matolja
1½ dl mjölk
Sikta mjölet med saltet och knåda i fettet. Blanda ned mjölken litet i taget och kanske även med litet vatten dessutom för att få en mjuk deg. Forma flata kakor med diameter på ca 30 cm och tjocklek på ½ cm. Bakas i het ugn, ungefär samma temp som bullar, tills de är gyllenbruna (skall vara knapriga). Goda att suga upp kryddiga rätter med. :P
Det finns andra indiska brödsorter där antingen kryddor eller örter ingår; Bhatura, Shirmal (=Rogni nan), Dosa, Diliya dosa, Narial dosa, Ata dosa, Suji idli, Pappadams, Sojaplättar, Soyamunkar och Soya chapatis .... Jag har många indiska kompisar och äter ofta indiskt. Jättegott, har aldrig råkat på någon indisk rätt jag inte gillat.
-
Tackar :D
Nästa gong blir det hemgjord nanbröd til kaningrytan! När vi köper nanbröd i mataffären här har dom olika sorter med olika kryddor (även vitlök i några). Men nu har jag recept och kan experimentera med och utan kryddor ;D
-
Prova att byta mjöken mot fil eller yoghurt, blir saftigt och gott.
-
Rekommenderar också yoghurt istället för mjölk - bröden blir saftigare och lite sega.
-
Tack for tips! Jag skal eksperimentera båda med och utan ;D
Har ni erfarenhet av att laga många och frysa ned i fryseboksen (eller va det nu heter :-[) til senare?
-
Själv använder jag recept från nätet som jag ändrade lite för att passa ägg allergiker. Orginal receptet är detta
25 g jäst
1 ½ dl mjölk
1 tsk salt
1 msk honung
2 msk olja
1 ägg
1 ½ dl grekisk yoghurt
1 tsk bakpulver
8 dl vetemjöl
Ändrade lite till
25 g jäst
nypa socker
1 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk honung
2 msk olja
2 dl yoghurt (grekisk eller valfri)
8 dl vetemjöl
Värm mjölken och häll i jästen+socker rör om och låt stå till den fluffat upp. Blanda mjöl+salt i bunke, gör grop i mitten. Häll i yoghurt, olja och honung i gropen. När jästen fått som skum häl i det i bunken och arbeta ihop till en deg och arbeta degen 5-10minuter. Låt jäsa 30-40 min. Skär upp i bitar och gör bollar. Olja bord lite och kavla ut ½cm tjock. Låt ligga vila några minuter. Grädda i torr stekpanna på medelvärme beroende på spis och panna till gyllene färg.
Oljan på bordet när du kavlar ut gör att det inte fasnar pluss får en fin yta vid stekning. Går att köra utan.
-
Nan görs inte med några kryddor alls!
Nja, det bakas sällan med kryddor, men däremot kan man baka brödet, sen bre på ett kryddsmör som får smälta.
Men där finns så många varianter, så det är svårt att veta vilken krydda TS är ute efter.
-
Nan görs inte med några kryddor alls!
Såhär kan man göra Nan
(alla har sitt eget recept, är väl som sockerkakor för oss skandinaver)
2 tekoppar grahams- eller vetemjöl
½ tesked salt
1 matsked matolja
1½ dl mjölk
Sikta mjölet med saltet och knåda i fettet. Blanda ned mjölken litet i taget och kanske även med litet vatten dessutom för att få en mjuk deg. Forma flata kakor med diameter på ca 30 cm och tjocklek på ½ cm. Bakas i het ugn, ungefär samma temp som bullar, tills de är gyllenbruna (skall vara knapriga). Goda att suga upp kryddiga rätter med. :P
Det finns andra indiska brödsorter där antingen kryddor eller örter ingår; Bhatura, Shirmal (=Rogni nan), Dosa, Diliya dosa, Narial dosa, Ata dosa, Suji idli, Pappadams, Sojaplättar, Soyamunkar och Soya chapatis .... Jag har många indiska kompisar och äter ofta indiskt. Jättegott, har aldrig råkat på någon indisk rätt jag inte gillat.
Går det att steka också, eller bara baka i ugn?
-
Har jag inte provat. Kanske går, bara att testa. Gjutjärnspanna torde ge fin yta och jämn värme. Vet inte om lock är nödvändigt, är ju en ganska platt sak egentligen.