Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Alma skrivet 24 aug-06 kl 15:55
-
Hej! Jag har en hög med jalapeños som borde tas om hand och lurar på att grilla och lägga in dem. Önos säljer några som ligger i en blandning av solrosolja, olivolja, ättika, salt och vitlök. Kryddningen går väl att höfta men finns det någon slags balans mellan olja och ättika som kan vara bra att känna till? Och är det kanske någon grillmästare som vet hur man får bäst smak?
Bockar och bugar/Alma
-
De är jäkligt goda, de där jalapeñosarna. Tycker dock att de smakar aningen för mycket olja, lagen är liksom för mättad av fett. En annan variant som är busgod är inlagda (förvällda?) jalapeños fyllda med färskost. Försökte göra sådana en gång men man skall ha riktigt stora frukter då. Och tålamod samt små, nätta fingrar.
/Valma
-
Idag har jag byggt en liten rök och håller just nu på att röka en laddning chili. Den blir då både torkad och rökt och håller sig i princip obegränsat och är en fantastisk krydda till all mat som är god när den är stark, speciellt i såser, marinader och grytor.
Min jalapeno är inte mogen än (ska vara röd när man röker den) men jag provar med lite andra sorter (olika cayenne bla.) så länge. Rökt jalapeno är en delikatess och kallas "Chipotle".
Tyvärr har jag inget recept på vinäger/olja för färska chilisar (icke torkade asså) men vet av erfarenhet att om man snålar på vinägern så kommer det ofelbart att mögla såsmåningom. Det är vinägern som är "konserveringsmedlet", inte oljan.
Både paprika och chili blir fantastiskt god grillad eller rostad i ugnen, man kan grilla med ganska hög värme så att skinnet blir lite svartblåsigt utan att fruktköttet blir helt mjukkokt. Smaken utvecklas fantastiskt och den blir lite söt men hettan består.
-
dags att blåsa liv i denna..
jag skulle vilja konservera jalapeno på samma sätt som "köpe-jalapeno", såna tex-mex-tillbehör. ska man tänka på något särskilt? skall frukterna förvällas? hur ser proportionerna på lagen ut?
-
Jag la in små röda chilifrukter i samma lag som inlagd gurka. Jag förvällde dem inte. Jag vet inte om det funkar men jag tror det. Om det var större frukter skulle jag nog bestämt förvälla dem väldigt snabbt.
-
jag tänkte skära dem i skivor... jag provar med vanlig ättikslag då.
-
Jag brukar lägga in dom efter detta receptet, funkar till den mesta chili som inte är för stark.
300g chili
1 dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
1 msk honung
1 tsk salt
Dela chilin om du vill. Lägg i gryta med de andra ingredienserna.
Koka upp och låt koka under lock i fem minuter. Häll på burkar
Kan ätas direkt när dom svalnat