Alternativ.nu

Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: sarbe453 skrivet 03 jul-11 kl 19:23

Titel: Slaktvikt blir hur mycket kött?
Skrivet av: sarbe453 skrivet 03 jul-11 kl 19:23
Om man har en slaktvikt på säg 20 kg, hur mycket styckat kött får man ut då? Hur brukar ni räkna? Jag försökter kalkylera hur mycket mitt kött kommer att kosta mig, när det är klart för frysen.
Titel: SV: Slaktvikt blir hur mycket kött?
Skrivet av: zeina66 skrivet 03 jul-11 kl 20:01
Hej,svår fråga,det beror ju alldeles på hur du styckar.
Så här gör jag; När kroppen hängt skär jag av bakben,framben,sågar av hals samt ryggen vid korset. Lägger alla delar snyggt i frysen,sen skivstyckar jag med bandsåg när det är fruset från manken till korset i 1 1/2-2 cm tjocka skivor,passar väldigt bra i stekpannan,likadant med låren - blir fina bitar,där låret är som tjockast kan man dela "skivan" på hälften om skivan blir för stor. Framben/bog röka eller helsteka. Halsen & bäckenet kan du antingen göra köttfärs av direkt eller koka gryta av,då lossnar allt ätbart.

Såå,hur mkt väger köttet? Allting kan i princip tillagas med "ben",det ger fin smak.. Men smaken är ju som baken - delad ;)

Hoppas du fick lite svar...
Titel: SV: Slaktvikt blir hur mycket kött?
Skrivet av: Rosa skrivet 04 jul-11 kl 07:03
Om man har en slaktvikt på säg 20 kg, hur mycket styckat kött får man ut då?

På nöt brukar det vara 25% av slaktvikten som är ben,
på ett normalhullat djur, (men är djuret magert blir procenten högre).
Men räkna med 25% avdrag så har du en fingervisning i alla fall.

Slaktvikt är= det slaktade djurets vikt när skinn, huvud, fram o bakben, inälvor är borta.
Slaktvikten är normalt 35-40% på "ett lamm i normalt hull och levande vikt runt 45 kg.
Köttvikt= är när man tagit bort benen i slaktkroppen och det är ungefär 25% av slaktvikten som är ben.
Titel: SV: Slaktvikt blir hur mycket kött?
Skrivet av: sarbe453 skrivet 04 jul-11 kl 19:21
Tack, Rosa. Det var precis den fingervisningen jag behövde!

Hmm, men nu när jag tänker efter? Är slaktvikten med eller utan inälvor? Jag har nog tänkt mig "levandedjur" vid slaktdags när jag formulerat frågan...
Titel: SV: Slaktvikt blir hur mycket kött?
Skrivet av: fauve skrivet 04 jul-11 kl 19:31
Om levandevikten är 20 kg så kan du räkna med att du ut ca 10-14 kg kött (beroende på ras, köttansättning osv) = det lönar sig alltså sällan att slakta så pass små djur.
Titel: SV: Slaktvikt blir hur mycket kött?
Skrivet av: zeina66 skrivet 04 jul-11 kl 21:16
Om levandevikten är 20 kg så kan du räkna med att du ut ca 10-14 kg kött (beroende på ras, köttansättning osv) = det lönar sig alltså sällan att slakta så pass små djur.

Jag blev väldigt nyfiken,viken ras får man ut så mkt kött av om levandevikten är 20 kg? ???
Titel: SV: Slaktvikt blir hur mycket kött?
Skrivet av: sarbe453 skrivet 04 jul-11 kl 21:56
Så hur mycket är levandevikten hos era lamm när ni skickar dem till slakt? Jag tog räkneexemplet för att det skulle vara lätt att räkna, kanske inte så lyckat  ;D

Mina första lamm någonsin (finullskorsning) tänkte jag skicka till slakt vid 5-6 mån, oavsett vad de väger eftersom jag inte har någon aning om "normalvikten". Någon gång måste ju vara den första  ;) Men nu när jag särade på baggarna (3 mån) uppskattar jag vikten till ca 15 kg, kanske något mer. Har ingen aning om om det är bra eller dåligt men de har bra hull i alla fall.
Titel: SV: Slaktvikt blir hur mycket kött?
Skrivet av: saittam skrivet 04 jul-11 kl 22:26
baggar som väger 45 kg levande vikt ¨
och tacklamm som väger 40 kg
ger ungefär 20 kg slaktvikt
Titel: SV: Slaktvikt blir hur mycket kött?
Skrivet av: sarbe453 skrivet 04 jul-11 kl 22:39
och för att vara övertydliga eftersom jag är nybörjare och kanske trögare än somliga  ;)

slaktvikt är kroppen flådd, urtagen, och utan huvud?
Titel: SV: Slaktvikt blir hur mycket kött?
Skrivet av: saittam skrivet 04 jul-11 kl 22:40
japp
Titel: SV: Slaktvikt blir hur mycket kött?
Skrivet av: fauve skrivet 04 jul-11 kl 22:58
Jag blev väldigt nyfiken,viken ras får man ut så mkt kött av om levandevikten är 20 kg? ???

Köttraskorsning med många års selektivt avelsarbete bakom  ;)

Inte behövde vi räkna bort närmare 75% av levandevikten för att få fram köttvikten i alla fall.
Titel: SV: Slaktvikt blir hur mycket kött?
Skrivet av: zeina66 skrivet 04 jul-11 kl 23:07
Köttraskorsning med många års selektivt avelsarbete bakom  ;)

Inte behövde vi räkna bort närmare 75% av levandevikten för att få fram köttvikten i alla fall.

Tack för det svaret...jätteintressant då jag har gutar. jag är mer van vid de vikter saittam skrev här ovan,bagglammen har en slakvikt mellan 18-22 kg när dom är 6-7 mån,har ej provat slakta vid 20 kg levandevikt.
Titel: SV: Slaktvikt blir hur mycket kött?
Skrivet av: saittam skrivet 04 jul-11 kl 23:14
Köttraskorsning med många års selektivt avelsarbete bakom  ;)

Inte behövde vi räkna bort närmare 75% av levandevikten för att få fram köttvikten i alla fall.
jag har köttras suffolk ungefär 50% får du räkna bort, lite till på baggar då deras skellet väger lite mer en tackornas
Titel: SV: Slaktvikt blir hur mycket kött?
Skrivet av: Rosa skrivet 04 jul-11 kl 23:24
Så hur mycket är levandevikten hos era lamm när ni skickar dem till slakt?
Skickar mina lamm vid helst 45 kg levande vikt på lammen och aldrig någonsin under 42 kg levande vikt.

Om levandevikten är 20 kg så kan du räkna med att du ut ca 10-14 kg kött
!?
Ett lamm med levandevikten 20kg -40% -25% blir 6kg kött att stoppa i grytan....
(om man hemslaktar).

Ett lamm med levandevikten 20kg hamnar i "slaktgruppen under 12 kg" och betalas då med 0 kr av slakteri. Hur kul är det?
Renrasiga Texellamm har högsta slaktutbytet=50% skulle i alla fall bara bli 10 kg slaktad och 0 kr.
Titel: SV: Slaktvikt blir hur mycket kött?
Skrivet av: vallhunden skrivet 05 jul-11 kl 09:16
Slaktutbytet brukar man räkna till 42% på lamm... (av levandevikten, alltså) Mina Gotlandsfår lämnar ungefär 40% i slaktutbyte. Det är där klassningen kommer in :o
Ju bättre klassning ju mindre ben/ mer muskelmassa och ju större slaktutbyte. Lantrasdjur ligger kanske på 38% i slaktutbyte??
Titel: SV: Slaktvikt blir hur mycket kött?
Skrivet av: Skiftestads skrivet 05 jul-11 kl 12:53
Så hur mycket är levandevikten hos era lamm när ni skickar dem till slakt?

Här (i Norge) är kilopriset högre när det inte är "sesong", så vi skickar så många vi kan i august.
Jag kommer tyvärr inte ihåg hur mycket levandevikten må vara, men ska höra med gubben senare.

T.ex fick vi 1197 kronor for ett 20,50 kg (slaktvikt) lam i august, och i oktober fick vi 982 kronor for ett 20,80 kg (slaktvikt) lam. Båda dessa var flasklamm födda i april, och dom fick samma "klass".
Titel: SV: Slaktvikt blir hur mycket kött?
Skrivet av: Gunhild skrivet 05 jul-11 kl 20:25
När vi frågade slakteriet hur slakt vikten brukar ligga så sa de att det brukar vara 50% minus 5 kg av levande vikten.

Våra lamm brukar ligga på 50% minus 1-3 kg av levande vikten.
Titel: SV: Slaktvikt blir hur mycket kött?
Skrivet av: Lars-Göran skrivet 05 jul-11 kl 20:39
Här (i Norge) är kilopriset högre när det inte är "sesong", så vi skickar så många vi kan i august.
Jag kommer tyvärr inte ihåg hur mycket levandevikten må vara, men ska höra med gubben senare.

T.ex fick vi 1197 kronor for ett 20,50 kg (slaktvikt) lam i august, och i oktober fick vi 982 kronor for ett 20,80 kg (slaktvikt) lam. Båda dessa var flasklamm födda i april, och dom fick samma "klass".
Slaktvikten beror väl också på hur gamla lammen är vid slakt ,eller.
Jag menar skicka en 50kg bagge efter 6 månader eller efter 11 månader är ju en jävla skillnad.
Fast här har kanske alla lamm som du har 20,5kg i slaktvikt på hösten och på ett 4,5 månader gammalt lamm.Hos mig är inte det så vanligt.
Lars
Titel: SV: Slaktvikt blir hur mycket kött?
Skrivet av: Skiftestads skrivet 05 jul-11 kl 21:20
Slaktvikten beror väl också på hur gamla lammen är vid slakt ,eller.
Jag menar skicka en 50kg bagge efter 6 månader eller efter 11 månader är ju en jävla skillnad.
Fast här har kanske alla lamm som du har 20,5kg i slaktvikt på hösten och på ett 4,5 månader gammalt lamm.Hos mig är inte det så vanligt.
Lars

Våra lamm i fjor höst hadde en genomsnittsvikt på 21,5 kg (lamm födda samma vår). Jag tok dom två flasklammen som exempel fordi dom hadde ungefär samma vikt. Jag tror inte vi får slakta 6 månader gamla baggar (på hösten när dom "brunstar"), men vi slaktat et par stycken i vår som var blitt 11 månader. Kollar slakteweben nu, och ser at den bästa fick vi 54,70,- pr kg for. Så 11 månader gamla baggar har då ungefär samma prisvärde som lamm!? Men man har ju stoppat i dom foder hela vinteren så vinsten blir inte stor. Vi har inte haft får så länge och aldri skickat "gammel-baggar".
Inte lätt at veta hur tidlig man bör få lammen. Det är ju bra att kunna levera dom i august. Men om våren skulle bli hård och man må fodra dom länge innomhus är det ju inte så kul..  :-\  Våra får är Norsk kvit sau som är en "köttras". Våra grannar har en lantras som kallas "Villsau". Inte stora djuren  ;) Levandevikten vid slakt beror ju också på vilken ras man har.