Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: matlars skrivet 27 jun-11 kl 05:43
-
Hej
Detta ar mitt forsta inlagg pa Alternativ. :)
Tyvarr saknar jag dom svenska bokstaverna, eftersom jag befinner mig pa Nya Zealand med en engelsk dator. Hoppas ni forstar anda.
Jag bara undrar hur manga tomatplantor har ni och hur mycket far ni ut av dom?
Jag hade sjalv 5 stycker plantor i ar, som pga vade och vinde inte gav sa mycket som jag velat.
Skule vilja ha sa manga sa man kan gora tomtsas och frysa in en hel del till vintern.
Hur mycket skulle man behova da och hur mycket plats tar det?
Ar nyfiken pa hur andra har det.
tack pa forhand
Mathias
-
Vi har 12 st och än så länge har vi bara fått 3 röda tomater än men det är ju både juli och augusti kvar minst så vi räknar med betydligt fler.
-
Jag odlar 'Oregon Spring' (busktomat)för infrysning. Förra sommaren hade jag 7 plantor och vi har haft frysta tomater tills i maj i år. I år har jag 8 plantor (på friland)och hoppas att jag får så vi klarar oss ett helt år. Tomaten är en speciellt "köttig" sort som inte har så mycket kärnor och den är mycket god. Den är lättskalad utan att behöva skållas. Jag använder den till grytor, soppa, tomatsås o.dyl. Jag skulle tippa att varje planta ger ca 3-4 kg tomater.
Övriga tomater har vi 8 höga plantor och 2 ampeltomater. De höga tomaterna är Dansk export, som har mängder med gröna tomater än så länge, och Tigerella som redan gett ett par röda tomater/planta och bär massor av gröna. Ampeltomaterna 'Thumbling Tom' ger flera småtomater varje dag.
-
Jag har ungefär 15 plantor, och de har hittills ca 4-5 stora blomklasar/fruktklasar var, men det blir ju fler ju mer de växer. Jag gödslar med aska+stenmjöl och inte för mycket kvävegödsel i början, annars blir det mycket blad och lite frukt. Inga röda tomater här ännu men många stora gröna som är på G.
-
Jag måste förtydliga, vi har 12 plantor och har fått 4 röda tomater och massor av gröna. Tre plantor har ännu ingen kart men blommor. Vi har nu två till som är orange så vi har nog två tomater till helgen. Vi har bloody butcher, black russian, black cherry, tumbling tom (stavning?) och röda körsbärstomater som inte heter något. Vi har köpt två plantor och dragit upp de andra själv.
-
Jag har 10 plantor och det har inte kommit en endaste liten blomma på dem ens :'(
-
Hur många plantor man behöver är nog svårt att svara på. Det beror mycket på sortval och odlingsförhållande. Antar att det funkar bra att odla tomater på friland i NZ? Själv har jag inga vidare förutsättnigar för tomater, så jag får aldrig mycket mer än för direktkonsumtion.
-
Vi har ett vanligt hobbyväxthus på knappt 10 m2 och vill förutom tomater även ha plats med plantor av aubergine, chili, paprika, physalis, gurka och melon. Så fler än 4 Dansk Export och 1 Cheerio blev det inte i år. Drev upp samtliga från frö och var lite sent ute, så det var först förra veckan som blommorna kom och denna vecka som första gröna tomaten dök upp. Men den som väntar på något gott... :D
Inser att det nog skulle behövas ytterligare ett växthus bara för tomaterna, om man även ska kunna ta tillvara och konservera för vinterbruk!
-
Vi satte upp vårt begagnade bågväxthus nu i vår. Det är på arton kvadrat och där har vi knölat in 32 tomatplantor, fyra överblivna chili och fyra gurkor. Inga röda än men ett antal gröna. Lägger in en bild under våra växthus. Hej.
-
Har ett 8 m2 hobby växthus, nu 11 skörde år, 6,6 m2 jordyta, 20 dansk 6 rysk, den samlade tomat vikten/år varierat mellan 32kg-84kg.
Med en känsla av att varje planta brukar leverera 2,2 kg/års snitt.
-
Hej jag blev nyfiken nu, jag har 6 st plantor och har fått blommor men inga tomater, dom ser fina ut så jag hoppas att dom ska böära frukt, nu till min fråga, hur menar ni att ni gör för att förvara för vintern? Fryser ni in hela tomater i frysen och tar fram till tining när ni ska laga mat:D kram
-
Hej jag blev nyfiken nu, jag har 6 st plantor och har fått blommor men inga tomater, dom ser fina ut så jag hoppas att dom ska böära frukt, nu till min fråga, hur menar ni att ni gör för att förvara för vintern? Fryser ni in hela tomater i frysen och tar fram till tining när ni ska laga mat:D kram
"LYCOPEN" en mycket värdefull antioxidant som frigörs först vid uppvärmning (80grader) alltså är ketchupp nyttigt ur den aspekten.
Vi: hettar upp/passerar i assistent/fryser in i röda mjölkpack-som försluts med silverteip.
-
Hej jag blev nyfiken nu, jag har 6 st plantor och har fått blommor men inga tomater, dom ser fina ut så jag hoppas att dom ska böära frukt, nu till min fråga, hur menar ni att ni gör för att förvara för vintern? Fryser ni in hela tomater i frysen och tar fram till tining när ni ska laga mat:D kram
Jag skalar, hackar och fryser in dem direkt. Sedan tar jag fram när jag ska göra grytor, tomatsås och tomatsoppa.
-
Jag hoppas kunna göra lite tomatsås, ketchup och tomatpuré att koka in på burkar att ha i jordkällaren, men vi får kanske inte tomater så det räcker mer än över säsongen. Men det är i alla fall en ambition!
-
Har väll runt 15 tomatplantor, några små kruk, några busk, men de flesta fullstora. Odlar på inglasad balkong och har på det sättet en lång odlingssäsong. Hittills i år har jag skördat lite mer än 1 kg och mycket mer är på gång. Men jag undrar hur man kan odla så mycket att det blir över till infrysning. Förra året räddade jag 600 g som hamnade i frysen. Allt det andra hamnade i glupska magar. :o
-
Jag har 15 plantor i år, hade nog 20 i fjol... Blandade sorter, en del högavkastande, men mest "roliga" sorter som kanske inte ger fullt så mycket... Då åt vi så mycket vi orkade juli-augusti-september, dottern och hennes kompisar sprang i växthuset och åt hela tiden, vi gav bort en del (uppkattad gåbortpresent!) och frös därtill in 6kg som vi tog fram efter hand och gjorde tomatkross av...
-
Jag har en otrolig mängd plantor i år, både i växthus och på friland. Skulle gissa att det är ca 50 st. Trodde inte alla skulle ta sig, de gjorde de och jag kunde inte slänga dem. jag gör "allt" man kan på tomater. Syltar, chutney, tomatsås, inläggningar och i år ska jag prova ketchup. Om de inte hinner mogna gör inget för jag använder de gröna oxå. Ska prova att konservera i år och kan då förvara dem bättre i jordkällaren. Både chutneyn, såsen och de syltade tomaterna strå sig bra därnere
-
Har nu fått 15 tomater och har en röd på kvist nu och flera orange på gång. Än är det bara bloody butcher som gett röda tomater medan de andra har en del kart. Jag har ännu inte fått kartar men blommor på Black Cherry men alla andra har åtminstone några kart. Bloody butcher har klart än så länge varit ett lyckoskott men det är ännu tid kvar innan jag börjar oroa mig för de andra. Black Russian har haft en del kartar länge och de borde komma igång när som helst.
-
Tack for alla intressanta svar.
Forhoppningsvis sa kommer jag nasta ar att kunna ha lite mer planerat innan varen kommer, och kanske fa ut lite mer skord.
Dom tomater jag hade i ar vet jag inte vad det var for sort men 2 av dom var gula sma korsbarstomater som sag ut som sma paron. (eller en liten Barbapappa om man sa vill)
Valdigt dekorativa men dock inte sa jattegoda.
Dessutom bor vi nara havet sa det blaser och ar nog ratt salt luft, sa dom blir vindpinade!
/mathias
-
ca 15plantor. Mot en sydväg på uthuset. Mest Mei Wei, jättegoda körsbärstomater (frön köpt hos Runåbergs). Haft samma sort många år nu, tycker dom är godast! Skördat ca 1-1,5 liter hidtills, bara senaste dagarna de börjat bli klara. Massor av gröna finns.
-
Flera olika sorter, bl.a Sweet black cherry, outdoor girl och money maker m.fl m.fl. Dessa tre är pålitliga och (tycker jag/vi!) välsmakande, men sedan även våra gula pärontomater är en riktig höjdare! :P I år har vi nog 7 sorter allt som allt.
Just i år odlas samtliga tomater i vårt lilla hemmabyggda växthus, och jag kan inte svara på - i kg räknat - hur mkt de ger, men skörden är i alla fall riklig och de mognar ständigt, skördar varje dag just nu, ngr kilon per dag när det är som bäst!
Härom året/åren hade jag problem med just mognaden på tomaterna: gröna, fullstora tomater som förblev så, men därefter har jag klippt ner bladverket på plantorna allt eftersom, och nu mognar frukterna som de ska. Ingen skillnad på smak eller så, men det blev helt enkelt så mycket bättre skörd.
Föregående år har jag också haft plantor på friland mot stenmur i söderläge, funkat bra men i år fanns det inte tid över till dessa extra plantor, utan nu är det enbart växthus som gäller. Hoppas på att kunna frilandsodla igen kommande år! :)
-
Även om det tar emot så måste tomaterna klippas ner och gallras ur. Visst ser de lite nakna ut men vilken fart på mognaden då ingen energi spills på blad. :)
-
Jag tar nog högsta priset för galenskapet ;D.
Vi har i år närmare 100 tomatplantor, när det blev ingen försäljning alls i vår marknad i våras.
Jag hade väldigt stora och fina plantor och bestämnde att de ska alla ner i backen.
Så vi lever på tomat ( och squash) nu ;)
Vi har kokat närmare 20liter och fryst in och käkar så mycket vi hinner.
vi har kanske 30 st i växthuset lika många precis utanför den och resten på friland.
-
Man kan aldrig få för mycket tomater, nu blir jag lite avundsjuk på dina 100 plantor. Nästa år åker ett nytt växthus upp så jag kan ta upp kampen. ;D
-
Jag har inte varit så bra på att trimma plantorna så jag ska prova att ta bort lite grenar för att se om de skyndar på sig lite i mognaden. Jag har fått mer än 50 av Bloody Butcher och 2-10 på de andra än så länge. Black Cherry har inte gett några mogna än men jag tror de måste komma om någon vecka eller så. Vi äter upp eftersom men jag har gjort en burk med tomatsås med lök, vitlök och paprika som bara är att värma upp.
-
Jo jag undrar om mina hinner mogna innan vintern dom är nu medelstor och fortfarande gröna och nu e det kallt och regnigt, jag undrar även om någon vet något om prickar på tomaterna dom har vissa alltså utstående pricka i ljusare grönt kan det vara någon sjukdom då så man bör klippa bort eller vad tror ni? Mvh nybliven tomat älskare
-
Jag har ett knappt dussin plantor körsbärstomat och de hade gett bra om inte plantorna fått bladmögel från potatisen. Nu tar jag in de små tomater som verkar ha klarat sig allt eftersom. Nu har jag lärt mig något om tomat och potatis till nästa år.
-
Jag har kanske 25-30 plantor (i 5m3+12m3 växthus) av jag tror 16 olika sorter. just nu mognar dom snabbare än vi äter, jag har t.om fått kasta en del, så imorgon eller så skall jag nog slänga ner alla mogna i matberedaren o göra kross av dom.
Vilka sorter jag har iår har jag skrivit om här: http://tradgardsalskare.blogspot.com/2011/03/arets-tomatsadd.html (http://tradgardsalskare.blogspot.com/2011/03/arets-tomatsadd.html)
-
Jo jag undrar om mina hinner mogna innan vintern dom är nu medelstor och fortfarande gröna och nu e det kallt och regnigt, jag undrar även om någon vet något om prickar på tomaterna dom har vissa alltså utstående pricka i ljusare grönt kan det vara någon sjukdom då så man bör klippa bort eller vad tror ni? Mvh nybliven tomat älskare
Utan att se bild så vet jag inte om det är någon sjuka, men det låter ändå som om det är naturliga förändringar. Om de hinner mogna eller ej är svårt att veta, tomater kan mogna riktigt snabbt och man ser ofta inte förrän 1-2 dagar innan att de är på gång. Om de inte är färdiga kan man ta in dem och eftermogna men vänta så länge som möjligt med detta. Kolla yr.no för att se hur stor risken är för nattfrost.