Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: lammkatta skrivet 22 jun-11 kl 12:51

Titel: Hänga kött
Skrivet av: lammkatta skrivet 22 jun-11 kl 12:51
Vi har skaffat oss några får som fått lamm som vi ska slakta själva till hösten. Finns det något skåp att köpa som man kan hänga köttet i? Vill ju inte få flugor på det och sen om det är väldigt varmt ute. Ska börja slakta i augusti.
Titel: SV: Hänga kött
Skrivet av: Lorita skrivet 22 jun-11 kl 12:57
Jag har hört att man kan hänga i ett kylskåp
Titel: SV: Hänga kött
Skrivet av: lammkatta skrivet 22 jun-11 kl 13:07
Ja gamla kylskåp för ett bra pris är nog inte svårt att få tag på  :)
Behöver det inte vara ventilation?
Titel: SV: Hänga kött
Skrivet av: regnpipan skrivet 22 jun-11 kl 13:11
(http://3.bp.blogspot.com/-6VG_6zOHKpM/Td3iSaHeTnI/AAAAAAAABqY/ofe5g88jxfc/s400/P1010962.JPG)

Kylskåp funkar finfint. Men man måste komma ihåg att lufta det ibland alternativt borra hål i taket för ventilation (i taket brukar det bara finnas frigolit så det är sällan någon fara). Det är bra att hänga med en mörningstimer (kostar ca 250 kr i närmaste jaktbutik), det underlättar bedömningen om när köttet är färdigt för styckning.
Titel: SV: Hänga kött
Skrivet av: lammkatta skrivet 22 jun-11 kl 13:19
En dum fråga men har ni kylskåpet på eller bara som skydd för insekter?
Titel: SV: Hänga kött
Skrivet av: regnpipan skrivet 22 jun-11 kl 13:34
En dum fråga men har ni kylskåpet på eller bara som skydd för insekter?

Inte alls någon dum fråga, snarast otydligt beskrivet av mig. Skulle jag bara skydda mot insekter så skulle jag ha en nätpåse (viltsäck, också bra att ha - rådjursstorleken är lagom till lamm och inte allt frö stora svin). Nu är jag ute efter en stabil temperatur och jag är ute efter ett kött som fått hänga en sisådär 10 dagar (i 4 grader -> 40 dygnsgrader) även om det skulle råka vara 25 grader ute när jag slaktar. Så ja, jag har igång kylen. Och ja, jag upplever att jag har bättre kontroll på mörningsprocessen på detta vis jämfört med tidigare, speciellt vid de tillfällen då jag fått för mig att slakta under rötmånaden.
Titel: SV: Hänga kött
Skrivet av: Quercus skrivet 22 jun-11 kl 14:11
Håller helt med Regnpipan. Låg temperatur och lång hängtid. Man kan till och med gå upp to 50 dygnsgrader utan problem. När man hängt kött några gånger lär man sig att känna hur det ska lukta när köttet mognat klart.
Titel: SV: Hänga kött
Skrivet av: kurt skrivet 22 jun-11 kl 20:31
Är inte Augusti tidigt? Vad kan de väga då? Det är ju lättare att kyla från mitten av Oktober och framåt.
Titel: SV: Hänga kött
Skrivet av: regnpipan skrivet 23 jun-11 kl 08:10
Är inte Augusti tidigt? Vad kan de väga då? Det är ju lättare att kyla från mitten av Oktober och framåt.

Jag vet inte hur TS tänkt men själv slaktar jag ut kontinuerligt, dels för att slippa en storslakt där man behöver ta hand om flera djur vid ett och samma tillfälle och dels för att jag försöker vara dynamisk visavi vår familjs behov. Sedan tycker jag att urvalet blir lättare om man gör det kontinuerligt, dvs slå ut djur successivt tills man har de som uppfyller den egna avelsplanen bäst kvar.
Titel: SV: Hänga kött
Skrivet av: zeina66 skrivet 23 jun-11 kl 08:57
Vi har skaffat oss några får som fått lamm som vi ska slakta själva till hösten. Finns det något skåp att köpa som man kan hänga köttet i? Vill ju inte få flugor på det och sen om det är väldigt varmt ute. Ska börja slakta i augusti.

Lamm behöver inte hänga längre än ett dygn. Skulle inte vilja slakta i aug,brukar vara mkt flugor då utan slaktar oftast okt-nov,då är det såpass kallt i mitt gamla "mjölkrum" att kropparna kan hänga där nån dag om jag inte hinner stycka allt på en gång.
Det går också att svepa slaktkropp med "täckduk" (som man täcker grönsaks-odlingar med) och några klädnypor, det är luftigt som en viltsäck,ifall man ska hänga köttet på en loge. Mina charolais är för stora för mjölkrummet och hänger därför på logen och ett kylskåp till dom är bara att glämma ;)
Att hänga lammkött i 10 dar...visst blir det mört men lammkött är inte särskilt segt heller.
Det man inte vet åldern på kan gott hänga längre (älg,rådjur,skogsfågel) om man har förutsättningar :)
Titel: SV: Hänga kött
Skrivet av: Quercus skrivet 23 jun-11 kl 13:39
Citera
Att hänga lammkött i 10 dar...visst blir det mört men lammkött är inte särskilt segt heller

Självklart behöver unga djur ej hänge särskilt länge då mängden bindväv är så mycket mindre än i ett vuxet, äldre djur. Viktig är dock att inte slaktkroppen kyls för snabbt - rigor mortis måste först gå ur vilket kan ta något dygn. Om man kyler kroppen för snabbt spelar det ingen roll hur länge det hänger - det blir ofelbart segt ändå.
Titel: SV: Hänga kött
Skrivet av: regnpipan skrivet 23 jun-11 kl 15:14
Det är ju inte bara en fråga om att köttet skall bli mörare. Det är ju också en fråga om att låta köttet utveckla lite egna smaker... Så korttidshängda relativt unga lamm kan ju vara något för den som inte är så förtjust i smaken av lamm/får. Medan längre hängningstid lämpar sig mer för dem som vill ha mer smak i sitt kött.
Titel: SV: Hänga kött
Skrivet av: skogsråetiskogen skrivet 25 jun-11 kl 23:53
Ja men oavsett vilket - slakt i augusti kan ju aldrig vara önskvärt. I augusti hänger man råbockar (och inget annat) i en därför ordnad kyl. Planerad slakt som gris, lamm etc tar man senare på året. (Dvs efter spyflugorna).
Titel: SV: Hänga kött
Skrivet av: Snickan skrivet 26 jun-11 kl 01:17
Självklart behöver unga djur ej hänge särskilt länge då mängden bindväv är så mycket mindre än i ett vuxet, äldre djur. Viktig är dock att inte slaktkroppen kyls för snabbt - rigor mortis måste först gå ur vilket kan ta något dygn. Om man kyler kroppen för snabbt spelar det ingen roll hur länge det hänger - det blir ofelbart segt ändå.
Kyla för snabbt, kan man inte hänga in lammet direkt i kylskåpet som är omtalat här?
Börjar man på en högre temperatur i kylskåpet i någon dag kanske?
Titel: SV: Hänga kött
Skrivet av: Quercus skrivet 26 jun-11 kl 10:17
Citera
Kyla för snabbt, kan man inte hänga in lammet direkt i kylskåpet som är omtalat här?
Börjar man på en högre temperatur i kylskåpet i någon dag kanske?
Hej Snickan,
Du kan ju starta med en högre temperatur dvs över 10 grader. Det viktiga är att inte genom för snabb nedkylning förhindra att rigor mortis inträder. Jag brukar mina viltkroppar hänga i det fria, dock flugfritt!, ute i det fria till likstelen inträtt och gått ur dvs till kroppen är mjuk och följsam igen. Jag tror dock det viktigaste är att likstelheten inträder, sedan kan man sänka temperaturen. Jagar man vintertid vid minusgrader så händer ibland att små viltkroppar (hare, rådjur) kyls ner utan att rigor mortis inträder och det köttet duger inte ens att koka.
Titel: SV: Hänga kött
Skrivet av: Snickan skrivet 26 jun-11 kl 20:39
Tack Quercus det var intressant!
Titel: SV: Hänga kött
Skrivet av: regnpipan skrivet 27 jun-11 kl 07:58
Kyla för snabbt, kan man inte hänga in lammet direkt i kylskåpet som är omtalat här?
Börjar man på en högre temperatur i kylskåpet i någon dag kanske?

kallar man det inte tio tio regeln? Slaktkroppen skall inte komma ner i under 10 grader de första 10 timmarna.
Titel: SV: Hänga kött
Skrivet av: Quercus skrivet 27 jun-11 kl 21:18
Det känner jag igen. Det låter som en vettig regel.  :)
Titel: SV: Hänga kött
Skrivet av: johan smith skrivet 29 jun-11 kl 14:22
när jag växte upp och vihade tjurarna så slaktade vi påsommaren ellerom det var på våren men i vilket fall som helst så hängde vi djuret ute i ladan i några dar. men annars kan man kanske ha ett stort kylskåp och ta ur inredningen i den och hänga ett eller två djur där i? annars kan manju slakta på vintern och hänga djuret i uthuset så kylan ute tar hand om det.

Vi har skaffat oss några får som fått lamm som vi ska slakta själva till hösten. Finns det något skåp att köpa som man kan hänga köttet i? Vill ju inte få flugor på det och sen om det är väldigt varmt ute. Ska börja slakta i augusti.
Titel: SV: Hänga kött
Skrivet av: skogsråetiskogen skrivet 01 jul-11 kl 08:18
Oktober är en bra slaktmånad, då har spyflugorna försvunnit men det är inte så kallt att köttet fryser för det är INTE bra så mitt i vintern är inget man eftersträvar heller. Planerar man slakten så är månaderna oktober, november, mars o april de bästa, med lite geografiska variabler.

Gäller det små djur som rådjur och lamm som ska slaktas andra tider skaffar man en hel kyl (ej kyl/sval för de har ett "golv" mitt i som man inte kan ta bort). Man skruvar i en stång att hänga djuret i och sågar ett hål på sidan där uppe och ett på motsatta sidan där nere och sätter i ventiler som man kan skruva upp. Då får man cirkulation av luften runt köttet och det är jätteviktigt, så ytan torkar fort. Det har funkat jättebra för oss.
Titel: SV: Hänga kött
Skrivet av: Quercus skrivet 01 jul-11 kl 12:50
En jaktkompis monterade in en liten fläkt från en kasserad hårddisk i kylen för att få bättre cirkulation. Kanske är värt att pröva?
Titel: SV: Hänga kött
Skrivet av: skogsråetiskogen skrivet 01 jul-11 kl 12:53
Va smart!
Titel: SV: Hänga kött
Skrivet av: Mångsysslare skrivet 03 jul-11 kl 07:37
Kylskåpet fungerar enligt kompisar som testat, medan vi förut själva hängde i jordkällaren när det inte var för fuktigt där när vi slaktade under den varma perioden. Fungerar även för att skydda mot kyla under vintern...  Hänger man under den varmare tiden så kan man ta gamla påslakan och se till att de är hela som skydd mot flugor. Förra sommaren innan slakteriet var klart hängde vi en 28 månader gammal tjur under 2 dagar i ett isolerat rum med betonggolv. Vi fuktade golvet under de två dygn som den hängde för att hålla nere tempen, då det var ca 25 grader ute då i juli... Den smakade kalasbra på brölloppet den var avsedd för! Ang. hängningstiden  hänger vi numer i ca 8-10 dagar i 5-6 grader i kylrummet, men då är det en färskvara som bör ätas upp ganska snart. Vi har fläktkylning så slaktktopparna får en torr yta utan bakterier. Innan de hängs in i kylen hänger de i ca 8-12 timmar i rumstemperatur för att den första avkylningen skall gå långsamt.
Men jag känner mig bortskämd nuförtiden...