Alternativ.nu
Djur => Brukshästar => Ämnet startat av: Adlihn skrivet 19 jun-11 kl 11:19
-
Jag och en av min familjs kompis ska köpa två hästar tillsammans. :)
Ingen av oss har haft häst själv men vi har hjälpt andra med sina hästar på olika ställen.
Vi är båda helt Ok ryttare men vi har olika erfarenheter Jag (15år) har ridit på ridskola i 6år och varit medryttare på olika ställen i 2 år.
Kompisen (43år) har ridit när hon var liten men hon red för ca 2 år sedan som medryttare.
nu var det två år sedan någon av oss red senat. men vi planerar att köpa två hästar tillsammans. :)
vi har kollat runt lite och hittat en 20 och 21 år gamla hästar.
Min fråga är då om ni tycker att det är för gammalt för att vara en fösta häst. :-\ vi ska mest träna dressyr och rida i skog och mark.
min mamma hade häst när hon var som mig så hon kan väldigt mycket om allt som kommer till i hästköp.
;D
-
Min första tanke är "tillsammans köpa två", menar du att ni ska dela på båda hästarna eller faktiskt köpa en varsin?
Vad är det för ras på hästarna?
Beroende på ras, kondition, hälsa och till slut pris kan det vara en bra ide att skaffa så gamla hästar.
Däremot kommer det mycket extra på ålderns höst som kan behöva extra skötsel som man kanske inte vill ha under sina första år som hästägare. Där skulle en häst som är ca 15 år vara bättre.
-
Att välja rätt häst är stort och hänger kanske inte enkom på åldern?
Vad är det för hästar?
Passar de till vad ni tänkt ha dem till?
Har de skadehistorik?
-
Vi ska köpa två men vi ska ha en var eller vad man ska säga.
båda två är svenska halvblod en valack och ett sto.
vi har pratat med hon som äger dem. och hon säger att de är friska och att de motioneras regelbundet.priset är 15 och 10.000.
båda är grundutbildade och kan dressyrsteg som fram o bakdelsvändning skänkelvikneng.
-
Låter som att de kan vara bra läromästare.
Det är alltid bra att ha en häst som förstahäst som redan kan mycket..
Min första häst var en oinriden sak och med facit i hand... ;)
Glöm bara inte att kolla upp dem ordentligt!
Det är inte roligt att köpa sin första häst och upptäcka att man måste ta bort den inom kort
Detta gäller visserligen alla och är inte upphängt på ålder
(åter min oinridna första häst - skadad som tusan var hon :( )
-
Låter inte som något kanon pris men som ett normalpris förusatt att de är fräsch.
Det jag personligen skulle "kräva" är att de är försäkrade, en så gammal häst går inte att försäkra och har man otur och blir lurad eller att åldern snabbt tar ut sin rätt så är det väldigt skönt att de är försäkrade. Kolla så det går att ta över försäkringen, utan reservationer.
Annrs verkar det väl inte som en dum ide om ni inte tänkt er att utvecklas jätte mycket tillsammans med hästen genom tävling och träning högre och högre.Bara de är i hyffsat god kondition och hälsa nu.
Lycka till!
-
tack för tipsen.
men tror ni då att det skulle vara bättre att köpa en med åldern och en som kanske är yngre ca9år och som man kan utvecklas en längre tid och satsa på dressyren med och ha 20 åringen som en skogs häst och köra lite dressyr med?
Vi är noga med att en veterinär ska kolla igenom dem ordentligt innan vi köper.
men ska man köpa två hästar från olika håll. eller ska man köpa från samma stall så att de är vana med varandra.
-
Egentligen kan du bara svara på det där själv..
Om du funderar både långsiktigt och kortsiktigt runt ditt hästköp?
Om du köper en 20 årig häst så finns det begränsningar - men du kanske har råd att köpa ny inom ett par år?
Jag skulle tro att det finns yngre friska utvecklingsbara till ganska hyfsade priser också ute på marknaden..
Huvudsaken egentligen är att ni funderar ordentligt kring hästköpet innan ni bestämmer er och det verkar ni ju göra ;)
-
För rasen halvblod så är dom gamla och kommer att behöva extra skötsel , foder mm mm om bara några år .
Hade det varit kallblod så hade jag inte sagt nånting .
Men i mina ögon är priset för högt för en häst man kan rida ca 5 år till max .
Sen har man kanske nåt eller några år till med lunk turer i skogen .
Om jag skulle köpa så gamla o relativt outbildade hästar så hade jag max betalat 5000kr st o då skulle dom vara toppenfrächa och försäkrade + skadefria.
Om du köper dom på samma ställe eller olika är skitsamma .
-
Glöm inte heller att göra en riktig koll av tänderna! En gammal häst har ju slitit mycket på
sina tänder och kan ha problem som dyker upp med åren.
Man fäster sej snabbt vid de små djuren och två gamlingar kan betyda två avlivningar på rätt kort tid.
Men, ta alla kommentaren skriv en lista för och nackdelar och fatta sen det beslut ni känner känns rätt
i magen. Kanske ska ni åka och kolla på några hästar till för att ha lite att jämföra med.
-
Jag tänker lite tvärtom jag.
En gammal häst har mycket med sig i bagaget, vanor och olater som oftast är svåra att ändra på när de är såpass gamla. Köper man en så gammal häst så får man räkna med att den är som den är.
Alla hästar över en viss ålder kallas automatiskt för "läromästare", men vad det verkligen innebär är ju faktiskt upp till hästen i fråga. Kommer den att lära dig bara bra saker, gör den alltid rätt fast du kanske gör fel, eller kommer den att lära dig tråkiga saker den hårda vägen?
Vet man vad man vill ha för häst i hanteringsväg (som jag tycker är av allra största vikt) så är det kanske bättre att köpa en yngre häst som är lättare att påverka och förändra beteendet på och få bort eventuella ovanor.
Det enda jag personligen skulle köpa en 20 år gammal häst till, skulle vara för att dryga ut en flock med, eller om den är en bra läromästare för föl och unghästar få gå med såna i uppfostringssyfte. Jag skulle aldrig köpa en sån häst för eget bruk, det är för mycket jobb i min smak att först få bort sånt som andra lärt den och sedan börja om med mina egna önskemål. Men det där är ju upp till var och en, och hur stora krav man ställer på sin häst och hur mycket eller lite man nöjer sig med.
-
Jag tycker att det är mycket pengar för häst i den åldern, gratis hästar finns det gott om.
Sedan tycker jag inte att en sån häst måste vara försäkrad men man måste kunna med att avliva den när (inte om) krämporna kommer. Ska man försöka då att laga hästens krämpor så blir det snart idiotdyrt.
-
Tycker lika jag med! 5000 hade jag kunnat ge MAX för en häst i den åldern, det kallas nog för en symbolisk summa.
Det är stor skillnad på 20-åring och 20-åring också!
En vältränad tävlingshäst som ska trappa ner är förmodligen användbar i många år till, medans en som gått och ätit sig fet i en hage dom senaste åren, har mycket jobbigt att komma i någon användbar kondition igen. Uppbygnadsdasen är slitande.
-
Även jag tycker att det är ett högt pris för två gamla halvblod. Risken att ålderkrämporna är runt hörnet är alldeles överhängande enligt mitt sätt att se det. Hade det varit ett kallblod..... som någon tidigare skrivit.
Däremot rekomenderar jag att köpa en mogen häst som första häst. 10-15 år skulle jag säga. Risken att hästar har skador med i bagaget får man kalkylera med när man köper ( hur gamla eller unga de än är). Nu verkar det inte som om ni ska träna hästarna på en ordentligt hög nivå och då brukar ändå de flesta hästar hålla ganska bra. Vetrinärbesiktning är en självklarhet. Hästar från olika håll e inget problem, men det är trevligt om båda hästarna har ungefärligt lika grundtempo, så att ni kan rida ut tillsammans utan att en ska behöva hållas in och den andra drivas på ;)
MVH
..... nu hann Franses före..... med sin "uppbyggnadsdase" ;D ;D ;D
-
uppbyggnadsdase
GAAAH, saknar knappar o F & D ligger ju intill... :-[
Egentligen har det ingen större betydelse med försäkring heller, det vore isåfall en "begränsad veterinär" för tex en sårskada. Buköppningar och andra avancerade grejer kommer förmodligen ändå inte att bli aktuella för såpass gamla djur.
-
Vid 25 blir de väl utförsäkrade iallafall..... har jag för mig.
måste oxå tillägga att jag tycker det är lite fult som hästägare att sälja sina hästar vid den åldern, till ett sånt pris..... dyvla över problem och kostnader på andra >:( ..... smidigt att slippa ta de livsavgörande besluten själv ::)
-
Jag har en 28åring som gärna vill komma till ett bra hem, kostar gratis. Hur pigg och glad som helst, Tessan och Mårten kan intyga detta.
-
Hur är det med ett varmblod då? När är den gammal? Jag frågar då jag kanske kan ta över ett varmblod men jag vet inte så mycket om den ännu. Har inte sett den heller.
-
Varmbloden e Frances mycket bättre på än jag, men jag skulle väl säga att det beror mycket på hur hårt hästen har gått. Om den har mycket pålagringar eller ej. Generellt en kortare livslängd än kallbloden..... som vi tidigare sagt ;)
-
Våra varmblod har börjat fått ålderskrämpor vid 20års ålder ungefär.
-
Som sagt, det beror ju helt och hållet på hur hästen används, en häst som motioneras räcker längre än en som förvaras i en hage.
Det jag upplevt som ålderskrämpor på varmblod som jag haft, har varit tänderna som tar slut fram emot 25. Då är det omöjligt att göra något.
-
Min första egna häst var ett amerikanskt varmblod (fd travare) som jag först hade på foder och sedan fick ta över gratis. En underbar häst som faktiskt lärde sig nya saker fast han var 20 år. Jag hade hästen i några år och fick sen barn och dåligt med tid för ridning (han var ett väldigt energiknippe och fordrade många timmars ridning i veckan). Jag hittade en fodervärd till honom som sedan fick hästen av mig mot löfte att han skulle stanna där livet ut. Hästen dog i en tragisk olycka i hagen när han var över 30år gammal. Förutom ett spiktramp i hoven var han en av de friskaste hästar jag haft.
Generellt tycker jag att som första häst ska man ha en färdigutbildat häst som är äldre än 10 år. En häst på 10-12 år är fortfarande väldigt formbar, en 15-åring som är rätt behandlad/utbildad är en underbar första häst men jag tror samma häst som 20-åring är väldig lämplig som första häst. Nu har jag aldrig haft halvblod, mina erfarenheter kommer från ponny, varmblod, nordsvensk, appaloosa och arab. Det finns ganska gott om omskolade fd travare att köpa för en billig slant. Jag har själv en sådan äldre herre som sällskap till mina unghästar. Han är snäll, lydig och kan ridas av vilken nybörjare som helst. Travare uppfostras oftast rätt från början, de har oförtjänt fått dåligt rykte som ridhäst speciellt av "ridsnobbar" som tycker att stamboken/ras är viktigare än hästens egenskaper. Det verkar också som halvbloden inte blir så gamla och dras med olika rasrelaterade problem. Som första häst skulle jag också rekommendera en valack, de är oftast mindre lynniga än stona, men det kan så klart variera på individ.
Köp en häst som varit många år hos någon som du känner att du litar på och verkligen gillar, då kommer också du och hästen fungera ihop. Du kan också fråga om du får ta hästen på foder en tid så du känner att det fungerar, är det äldre hästar som ska säljas tycker man att ägaren skulle vara extra mån om att de får det bra. Det finns bra kontrakt för foderhäst på nätet. Framför allt så måste du känna att det säger klick då du träffar hästen, man bara känner då man hittar rätt häst. Kom ihåg att det tar tid, kanske ett år, innan ni känner varandra riktigt.
-
jag själv skulle aldrig köpa en häst som e äldre en 15år...
-
Våra pensionärer som gått på ridskola till dom var 17 är nu 28 o 29 - ett sv hbl och en New forest. Dom hade varit fullt ridbara om vi bara hållt igång dom. Dom har dom sista 2 åren bara gått och ätit pga tidsbrist - först nu börjar krämporna komma med lite stela ben osv men inget som kräver någon speciellt - mat, torrt att bo i och kanske en raspning. Dom går på lösdrift med fri tillgång till ensilage.
Det är nu deras sista sommar - dom ska inte behöva bli uschliga.
Hade jag kunnat köpa samma hästar som 20 och 21 åringar så hade jag gjort det direkt - 7 år med en kanonhäst är det inte säkert man får ens om man köper en unghäst.
Låt individen avgöra.
Och hrmmm - enkel hästkunskap - ett Svenskt halvblod ÄR ett Varmblod!
-
Och hrmmm - enkel hästkunskap - ett Svenskt halvblod ÄR ett Varmblod!
Sorry, jag vet :-[ missade att skriva amerikanskt före varmblod (egentligen heter det nog varmblodig travare).
-
Jo vi som hållt på ett tag vet ju skillanden/likheten men då trådskaparen verkade vara färsk på att köpa häst så tyckte jag att det var bra om man var tydlig.
Jag har hört lite för många kommentarer modell:
- Men Milton var ett varmblod och han kunde hoppa jättebra så därför tänker jag köpa ett varmblod som inte funkade på travbanan för han ville bara galoppera. Han är 5 år och kostar bara 3000;-. Jättesnäll är han också. Inte inriden men det går säkert bra.
-
Ang försäkringar så har Agria en seniorförsäkring som man kan teckna fram tills 21 års ålder var det tror jag... vet iaf att jag fick nys om den och hann teckna den precis i tid för vår äldsta, då hon var oförsäkrad när vi fick hem henne för några år sedan.
Jag har två gamla tanter, en paint på 22 och en quarter på 19. Båda är hur pigga och friska som helst. Bockar och brallar runt i hagen osv. Paintstoet rider vi fortfarande, om än sporadiskt och på mysiga skogsturer, lite trail osv. Quartern skadades som ung så hon går bara som handhäst och avelssto, men lika pigg för det.
Jag skulle varken råda eller avråda från köp av gammal häst, det beror på så mycket. Tyvärr är dock min erfarenhet att halvloden och varmblod som gått trav (träning och/eller tävling) ofta har en hel del gamla skador, belastningsfel, snedhet osv. Gamla hästar är underbara individer och fantastiska läromästare. Hellre för gammal än för ung som första egna häst säger jag!
-
Ang försäkringar så har Agria en seniorförsäkring som man kan teckna fram tills 21 års ålder var det tror jag... vet iaf att jag fick nys om den och hann teckna den precis i tid för vår äldsta, då hon var oförsäkrad när vi fick hem henne för några år sedan.
Man var försäkrar man dem för när de är 21?
-
Varför försäkra över huvud taget.. ??? Hur många känner ni som har gjort/behövt gjöra en buk operation ...( vilket är ett sälj argument) Vilka veterinärer gör en buköppning. Ingen vad jag vet här på gotland och då är vi hästtätast i Sverige
Försäkringsbolagen lever på ägarnas empati i en krissituation och höjer premie beloppet vart år med att kalla det något annat. Veterinärer vet det går att plocka försäkeingsbolagen på pengar /utan det kostar försäkringstagarna ::) / och undrar jag ,,varför betala sin häst inköpssumma flera ggr om under dens livstid
Jag som har många hästar ( fler än 5) får en rabbat på 10% på häst nr 5 ;D ;D
Nopp,, Jag har bra material som ibland går sönder det ingår liksom när man tränar tävlar och har hästar som hästar ska vara i hagen på deras "fritid".
Slutade försäkra smådjuren /hund på kapp och katter/ redan innan man bytte namnet till b.la Agria någon gång på 70-talet
Satte in den premien på ett djurkonto då inte alla djuren blir sjuka på samma gång och det kontot håller än i dag på smådjuren...Nu har jag klarat en katt med svår diabetes /sprutor och prover/ utan att tulla för mycket av "premien"
Jag har mina hästar försäkrade...MEN till slakt pris inte värdet av hästen..Varför ??? Jo Tänk
Hur kan dom stora försäkringsbolagen ha råd med all denna sponsring.... Det kostar att vara med i TV och ge bort 10.000 Kr eller mer till "den bästa ryttaren" i olika grenar och jag bara får ut en väldigt liten del av vad jag lagt ut
I vissa fall inget då veterinärkostnaden inte uppgått till självrisken
Det är mina premie pengar
Skaffar man djur så kostar det just när man inte har varesig tid eller råd... Så tänk efter före
För att återgå till tråden
Rakt svar på trådskaparens fråga från mig
Absolut ska du ta tillfället i akt att bli ägare till en äldre häst. Om den är frisk Du kan få många år tillsammans kanske lär dig massor innan den får vara med på sista resan vilket inte är fy skam då många/ som du redan läst fegat ur/ inte törs följa sin trotjänare in i döden.
Den erfarenheten du tidigare fått av ditt halvblod/varmblod/ ger en erfarenhet hur du ska agera både mot din häst, kompanjon eller med ryttare i framtiden
Jag lovar dig att ett halvblod inte är slut vid 20 år likväl som någon annan ras.. Problemet är alla fördomar mot äldre hästar...Visst vissa skavanker finns men dom får man leva med ;) som på gamla kellingar ,,Allt behöver inte behandlas utan man accepterar situationen för vad den är och låter hästen/människan jobba där efter
MvH Cokett
-
Ang försäkringar igen...
Jag har mina hästar försäkrade för att slippa stå med svindyra veterinärräkningar helt enkelt. En buköppning är jag mycket tveksam till att jag skulle göra, men det är en annan diskussion... skaderisker i samband med betäckning, fölning osv kostar när det går illa.
Mina gamlingar har jag livförsäkrade helt enkelt för att bekosta den dag de ska vandra vidare helt enkelt. Dock inte till deras egentliga värde, utan så mycket att det täcker upp trotjänaravlivning/destruktion/tillstånd för begravning eller liknande. Avelshingsten har jag bara försäkrad för 30 000 i liv, inte heller han till inköpspris eller fullt värde med andra ord... man behöver ju inte mata bolagen med mer pengar än man får ut så att säga :)
Hundar, fjäderfä och katter har jag inte försäkrade alls, men så är de inte lika dyra hos veterinär etc heller. "Skadekonto" för djuren har jag det också. Det är ju inte gratis fastän man har försäkring.
Hästar som är 21 år fyllda kan man nog inte försäkra alls tror jag... samma som att man inte kan försäkra hundar som fyllt 7 (eller om det är 8?)
-
Nu är det säkert fler än jag som är nyfikna, vad valde ni för häst, eller ni letar fortfarande?