Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Spraka skrivet 18 aug-06 kl 22:48

Titel: Recept med Karl-Johansvamp?
Skrivet av: Spraka skrivet 18 aug-06 kl 22:48
Idag hittade jag en 7-8 stycken fina mellanstora Karl-Johansvamp i skogen  :)

Vet bara inte vad jag ska göra med KJ! Någon som har en bra recept att dela med sig av?
Titel: Re:Recept med Karl-Johansvamp?
Skrivet av: Sar skrivet 19 aug-06 kl 00:38
Svampstuvning och svampsoppa med Karl-Johan är ju oslagbart. Sedan vet jag en tysk familj som alltid gör Karl-Johanhamburgare, d.v.s. steker den hel. Låter gott men jag ahr inte provat själv.
Titel: Re:Recept med Karl-Johansvamp?
Skrivet av: Sar skrivet 19 aug-06 kl 00:39
Glömde svampomelett i ugn.... Mums!
Titel: Re:Recept med Karl-Johansvamp?
Skrivet av: Spraka skrivet 19 aug-06 kl 19:20
Tack för tipsen Sar, jag ska prova.
Fast när jag granskade svampen lite bättre upptäckte jag att de kryllade av mask  :(  det fanns bara en som var fin och den stekte jag i lite smör och gjorde en omelett på, det var supergott!

Jag är uppväxt i Holland, där det knappt finns någon riktig natur kvar, alla svampar är fridlysta och barnen redan på lekskolan får höra att alla svampar är jättegiftiga och man dör av dem. Därför har jag ingen naturlig "svampkultur" i bakgrunden.
Pust, det där blev en lång förklaring bara för att förklara min okunnighet och ha som en ursäkt för följande, säkert väldigt naiva fråga:
Vilka delar äter man av Karl-Johan? Alltihopa, eller äter man bara den övre delen av hättan? (den såg mest aptitlig ut i mina ögon). Äter man den där grönaktiga undersidan också, och stjälken?
Och när man fryser in dem, ska de förvällas först?
Tacksam för svar!  :)
Titel: Re:Recept med Karl-Johansvamp?
Skrivet av: Nettus skrivet 26 aug-06 kl 16:18
Man använder hela svampen, även det under hatten. Själv har jag stekt svampen och fryst in i lagom portioner. Tänk på att förkoka Karl-Johan, dvs lägg dem i en torr kastrull. Efter ett tag blir det en massa "svampsaft" i kastrullen. Det ska koka tills det försvinner. Sen steker du i lite fett och kryddar. Bra som bas för soppor, såser, stuvningar...
Titel: Re:Recept med Karl-Johansvamp?
Skrivet av: Suresh skrivet 02 sep-06 kl 23:11
Man använder hela svampen, även det under hatten. Själv har jag stekt svampen och fryst in i lagom portioner. Tänk på att förkoka Karl-Johan, dvs lägg dem i en torr kastrull. Efter ett tag blir det en massa "svampsaft" i kastrullen. Det ska koka tills det försvinner. Sen steker du i lite fett och kryddar. Bra som bas för soppor, såser, stuvningar...

Jag fattar inte hur du gör. ???

Jag hittade ett gäng soppar utanför knuten idag och gjorde ungefär som du skrev, men bitarna blev bara slemmiga - som sniglar man trampat på ungefär.

Jag hittade skogschampinjon också. Dem kan man ju också smörsteka. Men visst går de att torka också?

Och skivlingar och musseroner - var gör man med dem???

 
Titel: Re:Recept med Karl-Johansvamp?
Skrivet av: Valma skrivet 03 sep-06 kl 20:18
Svamp skall i regel stekas 10 min under lock utan fett så att vätskan kryper ur dem. Sedan steker du dem 10 min utan lock, här förångas vätskan. I med smör och bryn.

/Valma
Titel: Re:Recept med Karl-Johansvamp?
Skrivet av: Eulalia skrivet 04 sep-06 kl 13:49
Svamp skall i regel stekas 10 min under lock utan fett så att vätskan kryper ur dem. Sedan steker du dem 10 min utan lock, här förångas vätskan. I med smör och bryn.

/Valma

Hej
jag gör som Valma, förutom att jag kör utan lock, så vätskan kan dunsta bort från början.
Varför kör du med lock Valma? nyfiken

Mycket CarlJohan i år!! Jag tar bara de små stenhårda .
Jag brukar känna lite under hatten utan att plocka, då känner man rätt snabbt om den är fast o fin.
Annat kul jag hittat är ovanligt mycket Svart Trumpet,  min favorit i inläggningar!
Gul kantarell har jag inte hittat mycket, men en vän till morsan hade plockat 4 kg på en utflykt.

Nån som har ett bra pickles-recept?

Titel: Re:Recept med Karl-Johansvamp?
Skrivet av: leifhh skrivet 04 sep-06 kl 15:34
Karl Johan är oslagbart till risotto, jag brukar göra ungefär så här (beroende på vad som finns hemma):

Stek svampen
Stek riset (arborioris) med lite hackad lök (charlotten- eller sallads-) tills det börjar bli genomskinligt
Häll på lite het buljong och koka på låg temperatur under omrörning. Häll successivt på med buljon för blandningen får inte koka torr.
När riset börjar bli färdigt häller man på en skvätt vitt vin eller annat gott.
I med kryddor efter behag, i nuläget gärna färska örter efter tillgång och smak.
Häll i riven stark ost, västerbotten, parmesan eller vad som finns tillgängligt. (glöm inte att röra)
Tillsätt lite mer buljong tills konsistensen liknar den hos risgrynsgröt.
Servera med något gott, nu när slakten börjar närma sig så passar väl grillat kött allra bäst. Samt givetvis en sallad.
(Givetvis kan en hel massa andra saker också blandas i risotton, färska ärtor av olika slag, tunna morotsskivor etc, tänk dock på att inte välja något som slår ut den fina nötsmaken i KarlJohansvampen)
Titel: Re:Recept med Karl-Johansvamp?
Skrivet av: Spraka skrivet 04 sep-06 kl 17:22
Jag hittade ett gäng soppar utanför knuten idag och gjorde ungefär som du skrev, men bitarna blev bara slemmiga - som sniglar man trampat på ungefär.
 

Några dagar efter att jag startade denna tråd var jag på Österlen och råkade hitta MASSOR med stora, fina, inte angripna KJ. (Det var förresten riktiga KJ - mina första "fynd" var vanliga brunsoppor som jag trodde var KJ, men de gick fina att använda ändå).
Helt salig packade jag ner dem i min skjorta, tog hem dem och rensade mina fynd.
Hade läst någonstans att man kan frysa dem, men då ska de först förvällas i sin egen spad.
Så jag gjorde som Sar beskrev, stekte dem under lock och resultatet blev som hos dig, Suresh! En slemmig och geggig, föga aptitlig massa. ;D
Lika glad ändå har jag fryst ner hela altet i portionsförpackningar, och hoppas att de duger att använda längre fram...
Det gäller nog att prova sig fram. Kom också på att jag borde skurit dem i mindre bitar.
En tidigare samling soppor som jag försökte torka blev förstörda pga mögel (de torkade väl inte tillräckligt fort).
Inget är en bättre läromästare än egna erfarenheter...  8)
Titel: Re:Recept med Karl-Johansvamp?
Skrivet av: Valma skrivet 04 sep-06 kl 20:47
Hej
jag gör som Valma, förutom att jag kör utan lock, så vätskan kan dunsta bort från början.
Varför kör du med lock Valma? nyfiken



I ärlighetens namn så gör jag så för att det står att man skall göra så i kokboken och det har visat sig funka. Ska prova ditt sätt nästa gång, om inte annat så spar jag in lite el och en aning disk (det där stekpannelocket är Yeskrävande).

/Valma
Titel: Re:Recept med Karl-Johansvamp?
Skrivet av: Nettus skrivet 16 sep-06 kl 20:30
Jag fattar inte hur du gör. ???

Jag hittade ett gäng soppar utanför knuten idag och gjorde ungefär som du skrev, men bitarna blev bara slemmiga - som sniglar man trampat på ungefär.

Jaa... häromdan råkade jag också ut för det... Jag har faktiskt inget svar. Ska tillägga att jag är nybörjare på svamp och använder mammas gamla kokbok (helt suverän, rena guldgruvan!).
Titel: Re:Recept med Karl-Johansvamp?
Skrivet av: IsaIrina skrivet 22 sep-06 kl 07:41
När jag använder KJ så skivar jag den med osthyvel.
Lägger sedan i mycket varm stekpanna med smör och steker bara lite
i taget ev. med lite tunnskivad lök.
Krydda med salt och vitpeppar.

Smakar som stekt fläsk.....Mums.

Jag har provat att "koka" ur dom som ni gör också....men resultat blir sällan bra.