Alternativ.nu
Övriga ämnen => Energi => Övrigt om alternativ energi => Ämnet startat av: Bo skrivet 14 jun-11 kl 07:13
-
Lindningar bara i statorn och inga magneter i rotorn. http://www.abb.se/cawp/seitp202/9ef833440ecf81a1c12578860028f219.aspx (http://www.abb.se/cawp/seitp202/9ef833440ecf81a1c12578860028f219.aspx)
Men om det bara är järn, borde det väl bli induktionsvärme men värmeförlusterna hävdar man är nästan halverade jämfört med en traditionell motor.
En el-kunnig man måste sprida klarhet i detta.
-
Skillnaden mot en vanlig asynkronmotor (induktionsmotor) är att asynkronmotorn har en kortsluten lindning i rotorn, man kan säga att en sådan motor fungerar som en transformator med roterande sekundärlindning. Den effekt som överförs till sekundärlindningen bestäms av hur stort vridmoment som tas ut och av skillnaden mellan verkligt och synkront varvtal, och all denna effekt blir alltså värme.
ABB:s nya motor är istället en s k reluktansmotor, rotorn är alltså inte slät utan ser snarare ut som ett kugghjul. Dess funktion baseras på att det magnetiska flödet hellre går genom järn än genom luft, men den går i praktiken inte att koppla direkt till ett elnät utan kräver en "intelligent" frekvensomriktare/servoförstärkare emellan.
Reluktansprincipen har tidigare inte använts praktiskt i elmotorer, annat än någon enstaka gång i mycket små motorer (elektriska klockor, programverk etc). Däremot har den varit vanlig i samband med givare och vissa små generatorer - t ex en del tändmagneter till forna tiders bilmotorer, och givare för moderna brytarlösa tändsystem. En del cykelgeneratorer har också byggt på reluktansprincipen.
-
http://www.ts.mah.se/utbild/El7060/INTRO/INDEX.HTM (http://www.ts.mah.se/utbild/El7060/INTRO/INDEX.HTM)
Svårt att förstå varför det inte skulle gå bättre med permanentmagneter i rotorn.
-
Problemet med permanentmagnetmotorer är att de anses för ömtåliga. Med kraftiga permanentmagneter i rotorn kommer ju rotor och stator att slå ihop kraftigt, med risk för skador, om man t ex plockar isär motorn för att byta lager utan att ha speciella jiggar till hands. Och ute i industrierna är det ett absolut krav att industrins egen elverkstad ska klara av lagerbyten och andra enkla reparationer på åtminstone lite större motorer utan specialverktyg eller support från motortillverkaren.
Det finns flera exempel på olika slags maskintillverkare som har testat permanentmagnetmotorer men - på kundernas begäran - gått tillbaks till vanliga asynkronmotorer efter några år. Hos en av dem har jag sett pallvis med reklamerade permanentmagnetmotorer på väg tillbaks till motortillverkaren.
-
Här fanns en bra beskrivning: http://www.nyteknik.se/nyheter/automation/article3189680.ece (http://www.nyteknik.se/nyheter/automation/article3189680.ece)