Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: MickeMård skrivet 04 jun-11 kl 14:14

Titel: Mattråden för vandringsmat.
Skrivet av: MickeMård skrivet 04 jun-11 kl 14:14
Tänkte att man kunde tippsa om bra mat att ha med sig på vandringen.
Tänker först på mat som inte är frystorkad och färdigpaketerad (då de enligt mig är för dyrt).

Här kommer några saker som jag tycker funkar.

Ägg (håller i alla fall i 3 dagar i 20 plusgrader)
Nötter
Torkad frukt
Torkat kött
Knäckebröd
Havregryn eller dinkel eller vad man gillar.

I kombination med allt gott som redan finns ute i skogen kan det bli riktiga festmåltider.
Titel: SV: Mattråden för vandringsmat.
Skrivet av: Lainde skrivet 04 jun-11 kl 14:21
Mjöl och salt går det  att göra mycket av över öppen eld, i kombination med det du redan räknat upp.

Titel: SV: Mattråden för vandringsmat.
Skrivet av: ChristinaR skrivet 04 jun-11 kl 14:37
Torkade grönsaker! Morot, purjo, gröna ärter, paprika o.s.v. Piggar upp det mesta smakmässigt.

Potatismospulver (ja, jag vet är det är en läbbig industriprodukt, men det mättar bra. Om man blandar i torkade grönsaker blir det mycket godare!)

Kakao + mjölkpulver + socker + hett vatten= varm choklad. Mycket godare än Oboy och man kan själv bestämma proportionerna. Piggar upp när man är trött.

Korv som är hårt torkad och/eller rökt.

Nudlar/pasta

Nåt fett behöver man. Nötter är bra, kanske lite mörk choklad. Smör i tät burk funkar om det inte är alltför varmt. Jag har t.o.m. tagit med olivolja nångång, men det är seriös läckagerisk!

Torkade örter, örtsalt.

Torkade bär att blanda med havregryn till müsli eller gröt.

Och glöm förgudsskull inte kokkaffet och kaffepannan!!  :D
Titel: SV: Mattråden för vandringsmat.
Skrivet av: Lainde skrivet 04 jun-11 kl 14:47

Och glöm förgudsskull inte kokkaffet och kaffepannan!!  :D

Amen!  ;D

Går det att få tag på torrsaltat fläsk nuförtiden?.
Man äter ju mest "rimmat", och där är ju hållbarheten begränsad.
Titel: SV: Mattråden för vandringsmat.
Skrivet av: ChristinaR skrivet 04 jun-11 kl 14:56
Amen!  ;D

Går det att få tag på torrsaltat fläsk nuförtiden?.
Man äter ju mest "rimmat", och där är ju hållbarheten begränsad.

Bra fråga! "Modernt" rimmat fläsk kan man ju ha med någon dag i svalt väder, men längre skulle jag inte chansa på.

Jag tycker att kruxet med vandringsmat är att det är lätt att få till kolhydraterna - bröd, pasta, potatismos och så kan man ju greja med pinnbröd och stekpannebröd i trangiaköket  - eller på en het sten.  :D

Svårare med fett/proteinbiten utöver nötter då. Iaf när det är varmt. Mjukost på tub funkar, men hur kul är det  :P Jo, ädelost funkar hyggligt och blir smaskens blandat med pasta. Särskilt på hösten om man hittar svamp! Eller så får man ta med sig torkad svamp.  :)
Titel: SV: Mattråden för vandringsmat.
Skrivet av: vattuvarg skrivet 04 jun-11 kl 15:12
Misosoppa på påse är jättegott och tar pytteliten plats i säcken. Komplettera med gräslök, salladslök, svamp eller rent av en bit korv. :)
Titel: SV: Mattråden för vandringsmat.
Skrivet av: pålle skrivet 04 jun-11 kl 15:37
Rökt fläsk står sig i flera dagar om an gräver ner det när man tar natt läger eller allra helst vid var rast obs gäller alt som är lite känsligt så det får lite kyla  men vad ni värkar glömt är ju ägg mjöl som nån nämnde vatten salt lika med=pannkaka med helst rickigt smör extra saltat :)smaklig spis och trevlig vandring.ps glöm inte nässelsoppa och maskrosor.  :)
Titel: SV: Mattråden för vandringsmat.
Skrivet av: ChristinaR skrivet 04 jun-11 kl 16:56
Rökt fläsk står sig i flera dagar om an gräver ner det när man tar natt läger eller allra helst vid var rast obs gäller alt som är lite känsligt så det får lite kyla 

Om man har nattläger vid vatten (och det vill man ju gärna) så kan man ju kyla saker i vatten. Täta plastpåsar/säckar behövs ju förstås  ;)
Titel: SV: Mattråden för vandringsmat.
Skrivet av: pålle skrivet 04 jun-11 kl 17:13
Om man har nattläger vid vatten (och det vill man ju gärna) så kan man ju kyla saker i vatten. Täta plastpåsar/säckar behövs ju förstås  ;)
Helt rätt annars funkar det fint med att gräva och påsar behöver man vilket som  :)
Titel: SV: Mattråden för vandringsmat.
Skrivet av: Elin G skrivet 04 jun-11 kl 18:06
Röda linser är bra och lättburet protein. Nåt år hade vi fått tag på kikärtsmjöl som vi blandade med vatten och gjorde vegofrikadeller på trangiaköket.
Titel: SV: Mattråden för vandringsmat.
Skrivet av: MickeMård skrivet 04 jun-11 kl 18:21
 Har också hört gott om linser. Det ska jag ha med mig nästa gång, ska även byta ut ölkorven mot torkat kött.
Titel: SV: Mattråden för vandringsmat.
Skrivet av: Gronavagen skrivet 04 jun-11 kl 19:09
När jag sticker iväg och paddlar brukar några matvaror alltid få följa med, dessa är mjukost med ädelostsmak som jag sprutar på pepparkakor (bara så himmelskt gott på källen framför elden). När jag fortfarande åt kött brukade jag ta med ölkorv som faktiskt är hållbar i rumstemperatur (ni vet såna där i plastförpackning), jättelätt att slänga ihop en god pasta eller pyttipanna.

En god frukostgröt som ger mycket energi är när man blandar havregryn, krossade nötter, torkad frukt, salt och linfrön. Blanda allt i en burk, sen på kvällen tar man en portion grötblandning och ställer på svällning, då går det inte åt lika mycket bränsle att koka den klar.

Sen finns ju såna där färdiga pannkaksblandningar som man bara tillsätter vatten, kungsörnen är ett märke. Pannkakor med nyrepade bär är inte helt fel. Sen är soltorkade tomater inte helt fel att ha med, de kan piffa upp pastan till himmelska höjder (nja, men man brukar ju vara hungrig som en varg så då smakar de gudomligt).
Titel: SV: Mattråden för vandringsmat.
Skrivet av: Snickarn skrivet 04 jun-11 kl 20:41
Glöm inte att containerdyka :)

Då kan du ju få lyxartiklarna som du kanske inte vill släpa med. Bananer, tomater, mozarella, kött i mängder, juice och en massa annat gott. Ett smart sätt att slippa släpa extra.
Titel: SV: Mattråden för vandringsmat.
Skrivet av: MickeMård skrivet 04 jun-11 kl 20:53
Ja det är verkligen en bra idé om man är inne i civilisationen :)
Titel: SV: Mattråden för vandringsmat.
Skrivet av: Lainde skrivet 05 jun-11 kl 00:46
Bra fråga! "Modernt" rimmat fläsk kan man ju ha med någon dag i svalt väder, men längre skulle jag inte chansa på.

Instämmer!

Recept på torrsaltat borde väl finnas i någon äldre kokbok?

"Kajsa Varg"?
Titel: SV: Mattråden för vandringsmat.
Skrivet av: Annika Johansson skrivet 05 jun-11 kl 11:58
Bidrar med tok-enkelt recept som jag provade med andra bitar än skinka, och det är mums!


Lufttorkad skinka
Ett recept på en lättsaltad lufttorkad skinka som passar utmärkt om man vill ha ett alternativ till den alldeles för dyra äkta Parma- eller Serranoskinkan. Hela processen tar 2-3 veckor.
Tillredning
1.   Koka 1 l vatten med 1,5 dl grovsalt och 2 krm salpeter. Låt svalna.
 
2.   Slå över saltlagen i en skål. Lägg ner skinkan i det salta vattnet. Täck med en tallrik e dyl, och ställ i kylen under 4 dygn.
 
3.   Ta upp och torka av skinkan flera gånger med rena handdukar. Vira sedan in den i en torr handduk och lägg i kylen några timmar.
 
4.   Byt handduk och knyt ett snöre om och häng knytet i ett soligt fönster eller över ett element i ca 1-2 veckor.
 
5.   Skär i lövtunna skivor med en vass kniv.
 
Törs prova!

Annika
Titel: SV: Mattråden för vandringsmat.
Skrivet av: Attes matte skrivet 05 jun-11 kl 17:10
Är det nån som har tips på mer lchf-inriktad kost om man ger sig ut på en kortare (1-2 nätter) fjällvandring? Räknar med att kunna hålla en del av maten sval över natten i en fjällbäck eller liknande. Kanske till och med i snö!  ;D

Detta bröd kommer jag i alla fall att ha med:
http://www.lchfrecept.com/ShowRecepy.aspx?ID=194 (http://www.lchfrecept.com/ShowRecepy.aspx?ID=194)

/Sara
Titel: SV: Mattråden för vandringsmat.
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 07 jun-11 kl 18:20
Jag har inte riktigt kommit iväg med de nya produkterna som jag framställt sedan Torken anlände till oss.
Dock experimenteras det väldigt friskt med att torka allt möjligt,
Torkat nötkött blev perfekt som tilltugg och i en enkel gryta med andra torkade produkter.
Färsk lax blev lite liten i torkat format men efter ½timmes blötläggning så var den som vilken lax som helst.
 På gång att prova är räkor, kyckling fileer, och varför inte en bit griskött som först har fått ligga i saltlag.

Det är oxå perfekt att ta svängen via en asiatisk butik och fynda bland deras frystorkade, har man någon i bekantskapskretsen som tillhör den Gröna firman så kan man försöka tigga till sig fältlivsmedel (sådant finns även att hos en del Surplusbutiker.)

Jag försöker alltid att få med mig buljongtärningar då dessa innehåller en hel del braigt och ger en snabb energikick om det skulle behövas.
 
Titel: SV: Mattråden för vandringsmat.
Skrivet av: skiesabove skrivet 13 jun-11 kl 17:11
Är det nån som har tips på mer lchf-inriktad kost om man ger sig ut på en kortare (1-2 nätter) fjällvandring? Räknar med att kunna hålla en del av maten sval över natten i en fjällbäck eller liknande. Kanske till och med i snö!  ;D

Detta bröd kommer jag i alla fall att ha med:
[url]http://www.lchfrecept.com/ShowRecepy.aspx?ID=194[/url] ([url]http://www.lchfrecept.com/ShowRecepy.aspx?ID=194[/url])

/Sara


Torkat kött/fisk, ägg (lär du ju ha massor av), riktigt hård hårdost håller sig bra, smältost i tub också. Om det inte kommer vara så jättevarmt + tillgång till fjällbäck funkar ju i princip alla matvaror. Ju torrare ju bättre, slipper man släpa på vatten.

Nötter är perfekt vandringsmat tycker jag (även i urbana miljöer). Lättätet, bra fett, proteiner, energirikt. Kombinera med torkad frukt och mörk choklad för extra snacks-poäng. "Fjällsnus" / "Jägarsnus" kallas det för ibland =).
Titel: SV: Mattråden för vandringsmat.
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 13 jun-11 kl 18:10
Det går utmärkt att steka fläsk/bacon eller kryddiga vad-de-nu-heter-korvar och torka och ha med ut på en tur. (Ta av skinnet och stek i "medaljonger".) Det håller inte länge, fettet härsknar med tiden, men en långhelg eller mer är inga problem. Passar utmärkt att ha som "krydda" till linser.

Som andra redan skrivit, torkade grönsaker, rotfrukter bär och frukt. Ett mindre självklart tips är att torka russin! Det går att nästan halvera vikten på dem, men de får rätt bra tuggmotstånd sedan. Men passar fint i gröten. Är man i England kan man köpa med hem tomatpulver och äggpulver (går att göra själv också.

Torrmjölk, mjöl, buljongtärningar, liten sojaflaska, liten flaska rapsolja, ris, pasta, nudlar, linser, pesto, curry och andra kryddor och mjukost på tub kan man göra mycket gott med. Väger lite i förhållande till vad det ger i smak, näring och energi.

Man kan också göra en köttfärssås på ren nötfärs, krossade tomater och lök, och torka det på långpanna i ungen. Blir smakrika köttfärskorn. Tillsätt vatten och lite extra rapsolja, tomatpuré/pesto/buljongtärning och vips har du en smarrig köttfärssås. Eller grönsaker och lite bruten pasta i kokande vatten och vips har en mustig matig soppa. Om man undviker fett när man steker färsen, och färsen är mager, så kan det sedan hålla väldigt länge i en bra burk/påse.
Titel: SV: Mattråden för vandringsmat.
Skrivet av: Jim Österberg skrivet 12 sep-11 kl 11:56
Jag är sjukt dålig på att göra egen mat när jag är ute numera. Eftersom jag nästan bara gör kortare energikrävande turer på några nätter där vikten är viktig biter jag ihop och köper Real Meal och får därefter gråta hela vägen till banken. Utöver det har jag nötter och lite godis med mig samt extra energi som ren rapsolja och energibars. Inte mycket självhushåll över det. Syrran försöker få mig på bättre tankar och har gett mig flera kokböcker för frilufsbruk, jag tror att en heter Allt på en låga eller något liknande. Det finns en del på biblioteket om man letar.

MEN det finns några grejer jag prövat i modern tid med fantastiskt resultat, t.ex. Lappskojs. Ta pulvermos eller torka eget potatismos om du orkar. Torka lite köttfärs, lök, zukini eller vad du gillar. Skär tunt och in i ugnen på femtio grader tills det är torrt. Blanda ihop allt i portionspåse du kan hälla varmt vatten i (själv har jag använt gamla Realpåsar men jag tror att IKEAs återanvändbara fryspåsar funkar. Testa hemma först). Väl ute i naturen värmer du ditt vatten, häller det i påsen, rör om rejält, väntar i tio minuter och sedan är det bara att äta en riktigt god måltid. Vill du ha det hela lite krämigare och mer energifyllt häller du i rapsolja (eller olivolja för lite mer medelhavsffeeling).

Sedan fick jag lära mig frukosttekniken i somras. Ta müsli, gärna med lite torrmjölk i, i en portionspåse som tål varmt vatten. Häll i varmt vatten och vänta i tio minuter och ät müsligröt. Skitgott och fullt med så mycket energi som du har i müslin. Min fru gör en egen supergod müsli som är lite som Start med med mer frukt och utan socker. Det blir kanon på detta sätt.

Fördelarna med påsmetoderna är att man bara behöver skölja ur påsen med lite vatten och sedan är disken klar, men framför allt minimerar man användningen av bränsle i köket eftersom man inte behöver koka vattnet längre än att det kokar upp. Mindre energiåtgång ger mindre att bära och så har man såklart miljöargumentet också.

Är det någon som har något annat gott påsrecept tar jag tacksamt emot.
Titel: SV: Mattråden för vandringsmat.
Skrivet av: K@rin skrivet 18 mar-13 kl 21:47
knäckebröd med jordnötssmör....
Titel: SV: Mattråden för vandringsmat.
Skrivet av: Ripa skrivet 27 mar-13 kl 13:21
Är du inte kräsen med smaken och håller på LCHF är pemmicaner en bra grej att ta med sig, i alla fall som komplement. Torkat protein och fett som håller praktiskt taget för evigt. Se till att det inte smälter bara, men det går att gräva ner på natten och bevara på det sättet.
Titel: SV: Mattråden för vandringsmat.
Skrivet av: Juniperus skrivet 27 nov-13 kl 08:11
Intressant, trodde tråden skulle handla om mat man kunde insamla under vandring. Det finns mycket man kan samla in på vandrande fot under vissa tider och vissa platser kan mat förekomma i sådan mängd att man med små resurser kan samla den mat som behövs, i andra fall kan man nästan alltid finna mycket gott som man kan dryga ut maten med.

Växter finns överallt och jag brukar ha som vana att ständigt ta för mig av knoppar, skott och blad, men det är klart vill man syssla med seriös insamling så är det nog bäst att slå läger en dag eller två och samla rötter, blad, frön och nötter. Har man med sig ett litet betesnät kan man med lätthet få ihop småfisk som man kan äta hela.

Vanlig animalisk mat för min del under vandring är myror. Jag insamlar dom genom att koka upp vatten i mitt kokkärl för att därefter gå till en myrstack med kokärlet, därefter tar jag en pinne och lägger på myrstacen och doppar sedan ner den i det kokande vatten. Jag upprepar detta ett par gånger och sedan har jag en hel del myror i det kokande vattnet.
Titel: SV: Mattråden för vandringsmat.
Skrivet av: Mustapeikko skrivet 16 maj-15 kl 13:41
brukar ha med mig havregryn och/eller rågmjöl för o göra gröt o välling på morgonen...en limpa med rågbröd o en tub fjällbrynt för lite "lyx" ...några påsar med pulver soppor...o då framför allt räk eller fisk soppa som jag tillagar när jag får fisk(kokar upp fisken...tar ur den rensar...har ner pulversoppan i fonden o tillbaka med fiskköttet..blir gött) ...fiberpasta,ris,fiber cos-cos (långsamma kolhydrater är absolut att föredra på vandringar än tex nuddlar) ..brukar ha med mig kryddor(väger inget) nån vitlök...men också en flaska( ofta överhålld i någon bra petflaska som INTE läcker) olja som jag nån månad innan har guggat ner vitlök,chili,gurkmeja o lite andra goda kryddor som curry mm för att ha något att götta till maten med o få i mig fett...utöver detta brukar jag också ha en påse med nötter och mörkchoklad som man tuggar när energin går ner lite men man inte riktigt vill stanna för att göra mat(dock inte att underskatta energin man får av en matrast)...lite tepåsar för kvällen....har även nån gång slunkit ner en burk pesto för o piffa upp pastan o en bit rökt kött brukar komma med för att ha till pastan/riset de dagar som man inte får fisk.... o så en liten flaska med en styrke tår...kan va fint en regning ruggig dag(som när jag o två vänner vakna av att tältet plåste omkull i full storm o fick vandra 3,5 mil i storm o regn till en stuga på norska sidan...då gick flaskan åt :)

nu talar jag av erfarenhet från fjällvandring...o där jag går är det ett bra utbud på fisk bär och svamp vilket jag naturligtvis kompliterar med för att hålla nere pakningens vikt...när jag o en vän gick från kilpisjärvi ner till kurra för 2 år sen(tog 11 dagar) så vägde min ryggsäck 22kg o min väns 18 o ändå har jag aldrig ätit så mycket i hela mitt liv(gick dock ner 5kg :)

en annan sak jag nyttjar på vägen är rosenroten...bra dagar man vet att man vill komma långt men ändå hålla sig pigg
Titel: SV: Mattråden för vandringsmat.
Skrivet av: Mammas trädgård skrivet 03 okt-15 kl 12:51
kokosolja i tät plastburk håller oavsett temperatur. Finns utan kokossmak. Härsknar inte i sommarvärmen.