Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Lidhem skrivet 01 jun-11 kl 20:53

Titel: rabarberrecept
Skrivet av: Lidhem skrivet 01 jun-11 kl 20:53
rabarber, rabarber, rabarber
Har någon något kul recept som inte är saft eller sylt?
tar tacksamt emot förslag
Titel: SV: rabarberrecept
Skrivet av: Suss i Sannum skrivet 01 jun-11 kl 21:04
Chutney, vin  ;). Chutney med ingefära har jag i kylen och den är riktigt god. Vinet är förberett idag och står på jäsning i 2-3 veckor, sen kan jag uttala mig även om det.
Titel: SV: rabarberrecept
Skrivet av: AnGu skrivet 01 jun-11 kl 21:06
Håller på och baka rabarber paj just nu för första gången, hoppas på det bästa !
Titel: SV: rabarberrecept
Skrivet av: Lidhem skrivet 01 jun-11 kl 21:07
rabarbervin låter spännande, hur mycket går det åt?
Titel: SV: rabarberrecept
Skrivet av: Suss i Sannum skrivet 01 jun-11 kl 21:14
Till detta receptet tog jag 6 kg rabarber (det var egentligen ett vinbärsrecept). Köpte ett Wine-kit med jäst och annat att blanda i. Det ska visst bli 23 liter ::), så nu hoppas jag det blir gott.
Titel: SV: rabarberrecept
Skrivet av: Elin G skrivet 02 jun-11 kl 07:45
Jag satt precis och funderade på chutney med rabarber och ingefära. Finns det nåt bra recept?
Titel: SV: rabarberrecept
Skrivet av: kanka skrivet 02 jun-11 kl 07:56
Ja här : http://www.alternativ.nu/index.php?topic=111516.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=111516.0)
Ta i rejält med ingefära annars blir det mer som nåt att ha på glassen,
kan ju i och för sig också vara gott  ;D

Hälsningar från torpet
Titel: SV: rabarberrecept
Skrivet av: Nullan skrivet 02 jun-11 kl 21:05
Jag har börjat använda rabarber som smakförstärkare i grytor och till hel ugnskyckling.
Titel: SV: rabarberrecept
Skrivet av: kattfot skrivet 02 jun-11 kl 21:52
I tråden "Spännande marmelader" finns ett jättegott recept på marmelad med rabarber och ingefära.

Jag tycker att det mesta med rabarber blir godare med lite vanilj i.
Titel: SV: rabarberrecept
Skrivet av: Guld skrivet 03 jun-11 kl 20:54
Man kan skiva dem tunnt på längden eller tvären spelar nog ingen roll och strö såsocker över och micra eller tag dem i ugnen tills vätskan släppt och sockret smält och det torkat upp,      gott till glass och tom kött.
Titel: SV: rabarberrecept
Skrivet av: ringaren skrivet 05 jun-11 kl 10:50
Rabarberglass är himmelskt gott!
Har även hävt ned rabarber i brödbak enligt principen att går det med potatis så... och det blev riktigt bra!
Titel: SV: rabarberrecept
Skrivet av: kanka skrivet 09 jun-11 kl 19:51
Har provat ett till rabarberchutneyrecept som jag bara vill dela med mig av.
Det blev så vansinnigt gott och enligt gubben passar det till mycket.
Han äter det till det mesta utom fil tror jag   :D

500 gram rabarber skalat och skuret i små bitar
2 st röda lökar, hackade
4 dl socker
1.5 msk 24% ättika
3/4 dl vatten
1 tsk malen ingefära
1.5 msk curry
2 tsk salt
2 frukter spansk peppar i små bitar
6 st torkade aprikoser skuret i små bitar

Blanda allt i en kastrull och koka tills det tjocknar, häll på varma burkar.

Har ingen aning om hur länge det kan hålla sig men med tanke på sockret så borde det
klara sig ett bra tag i sval förvaring.

Hälsningar från torpet
Titel: SV: rabarberrecept
Skrivet av: regnpipan skrivet 09 jun-11 kl 20:00
Chutney på rabarber  är ju oslagbart. Jag brukar göra ungefär såhär:

Koka samman:
1 del rabarber
1 del socker
en skvätt ättika
lite lök
russin (senast tog jag torkad berberis istället)
chilli, färsk eller torkad, stark eller mild efter smak
riven färsk ingefära
lite övriga kryddor efter smak, t.ex. en dask kanel

När rabarbern är sönderkokt är det klart att tappa upp på burk. Senast mixade jag den slät först, det blev nästan ännu bättre....

Jag tycker att chutneyn bör få mogna i en tre fyra månader innan den är riktigt ätmogen.

Sedan har jag kört samma recept fast med krusbär också. Den blev kalasgod, men behövde mogna i 2 år (!) innan den var ätlig över huvud taget.
Titel: SV: rabarberrecept
Skrivet av: mig skrivet 11 jun-11 kl 17:54
Jag har hittat ett saftrecept, jättelätt och väldigt gott!

http://lata-mammans-receptblogg.blogspot.com/2009/05/rarord-rabarbersaft.html (http://lata-mammans-receptblogg.blogspot.com/2009/05/rarord-rabarbersaft.html)
Titel: SV: rabarberrecept
Skrivet av: Grönöga skrivet 11 jun-11 kl 18:41
http://www.recept.nu/1.289356/leila_lindholm/efterratter_godis/agg_mejeri/rabarbersemifreddo (http://www.recept.nu/1.289356/leila_lindholm/efterratter_godis/agg_mejeri/rabarbersemifreddo)

Den här glassen har vi blivit lätt beroende av här hemma.

Jag brukar skala och hacka rabarbern efterhand och frysa in i portionsförpackningar. Perfekt att ta upp till paj eller dyl!

Letar efter ett riktigt bra recept på saft i år. Chutney har jag märkt att vi tyvärr är usla på att äta upp, tips på bra mat att ha chutney till?
Titel: SV: rabarberrecept
Skrivet av: Utekanin. skrivet 13 jun-11 kl 20:45
Rabarber och jordgubbar är gott att blanda i paj..säkert också till glass.
Titel: SV: rabarberrecept
Skrivet av: purpurbönan skrivet 20 jun-11 kl 00:02
   Det här brödet är finfint!

http://brodattbaka.blogspot.com/2011/06/rabarberbrod-med-rosmarin.html (http://brodattbaka.blogspot.com/2011/06/rabarberbrod-med-rosmarin.html)