Alternativ.nu

Djur => Kaniner => Ämnet startat av: La Ladin skrivet 01 jun-11 kl 20:20

Titel: Hänger ni köttet?
Skrivet av: La Ladin skrivet 01 jun-11 kl 20:20
Var? Hur länge? I något slags nät då eller? Vilken temperatur bör det vara?
Titel: SV: Hänger ni köttet?
Skrivet av: Trollmor skrivet 01 jun-11 kl 20:22
Flugfritt, fågelfritt, omkring 40 "graddagar", dvs Du multiplicerar antalet grader Celsius med antalet dagar det hänger.  (Detta inlägg är egentligen mest ett hundöra, ty jag är lite osäker...  :-[ )
Titel: SV: Hänger ni köttet?
Skrivet av: La Ladin skrivet 01 jun-11 kl 20:28
Flugfritt, fågelfritt, omkring 40 "graddagar", dvs Du multiplicerar antalet grader Celsius med antalet dagar det hänger.  (Detta inlägg är egentligen mest ett hundöra, ty jag är lite osäker...  :-[ )

Menar du att jag kan hänga köttet även om det är 20 grader varmt? Det låter lite... farligt.  :)
Titel: SV: Hänger ni köttet?
Skrivet av: gustos skrivet 01 jun-11 kl 20:33
Brukar bara hänga köttet i kylen till dagen efter slakt, styckar sedan och fryser in.
Titel: SV: Hänger ni köttet?
Skrivet av: Januschka skrivet 01 jun-11 kl 20:34
Flugfritt, fågelfritt, omkring 40 "graddagar", dvs Du multiplicerar antalet grader Celsius med antalet dagar det hänger.  (Detta inlägg är egentligen mest ett hundöra, ty jag är lite osäker...  :-[ )

Men absolut riktigt.

kan alltsa hängas vid 30 grader i ett dygn plus nagra timmar.. 20 Grader knapp 2 dager osv..

Tror dock inte att kaninkött fran yngre djur behöver hängas. 

/Januschka
Titel: SV: Hänger ni köttet?
Skrivet av: Trollmor skrivet 01 jun-11 kl 21:08
Det jag grunnade på var om små slaktkroppar som fågel kanske hänger färdigt fortare.
Titel: SV: Hänger ni köttet?
Skrivet av: grimbart skrivet 01 jun-11 kl 21:16
kanin hänger jag inte överhuvudtaget.. blir kanon ändå...slakta,stycka,skölj och in i frysen bara...
Titel: SV: Hänger ni köttet?
Skrivet av: Solöga skrivet 01 jun-11 kl 21:19
Fågel hänger jag aldrig, kanin får ligga i kylen till dagen efter, större djur slaktar jag när det är svalare och mindre flugor och sen får de hänga lite olika efter vikt och utetemp
Titel: SV: Hänger ni köttet?
Skrivet av: Skiftestads skrivet 01 jun-11 kl 22:05
Et gammalt kylskåp där man tagit bort ristene nede är perfekt att hänga kaninslakt i  :)
Titel: SV: Hänger ni köttet?
Skrivet av: Edgar skrivet 01 jun-11 kl 22:17
Mina hänger 1 dygn i kylskåp.
Om de hänger längre (kanske 3 dygn), tycker jag slaksidor etc torkar väl mycket.
Titel: SV: Hänger ni köttet?
Skrivet av: Gille skrivet 01 jun-11 kl 22:17
Vi fryser in direkt.
Titel: SV: Hänger ni köttet?
Skrivet av: La Ladin skrivet 01 jun-11 kl 22:40
kanin hänger jag inte överhuvudtaget.. blir kanon ändå...slakta,stycka,skölj och in i frysen bara...

Tycker du? Jag tycker att konsistensen blir seg "hård"?
Titel: SV: Hänger ni köttet?
Skrivet av: La Ladin skrivet 01 jun-11 kl 22:41
Men menar ni alltså att jag kan hänga en kanin en varm sommardag och äta den nästa dag utan att bli sjuk?
Titel: SV: Hänger ni köttet?
Skrivet av: grimbart skrivet 01 jun-11 kl 22:43
Tycker du? Jag tycker att konsistensen blir seg "hård"?
jag kokar nästan alltid mina kaniner i 1,5h så det har jag inte märkt.. enda gången nåt är segt så är det vid rökning och då är det slaksidorna som är sega...
Titel: SV: Hänger ni köttet?
Skrivet av: La Ladin skrivet 01 jun-11 kl 22:46
jag kokar nästan alltid mina kaniner i 1,5h så det har jag inte märkt.. enda gången nåt är segt så är det vid rökning och då är det slaksidorna som är sega...

Men vad är den "normala" konsistensen hos kaninkött? Mina kaniner har varit hårda med snabb delning, alltså, de har fallit isär och delat sig men aldrig smält i munnen om man säger så. Lite tråkigt, dessutom är de ganska smaklösa.
Titel: SV: Hänger ni köttet?
Skrivet av: skiesabove skrivet 02 jun-11 kl 22:48
Hängde en 1-åring och en 4 mån i 40 dygnsgrader. Båda blev bra utom sidorna som torkade. Kanin är ju nästan fettfritt, man får tänka på det vid tilllagningen annars blir det lätt lite tråkigt.
Titel: SV: Hänger ni köttet?
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 04 jun-11 kl 09:46
Häng kanin till kistelheten släpper ( ca 1 dygn). Om det är för varmt och inte kan hållas flugfritt är det bättre att frysa direkt och låta tina långsamt i kylskåp före tillagning.
Tamfågel där man vet att den inte är gammal behöver inte hängas alls. Vildfågel (tex tjäder) bör hängas i 40 dygnsgrader
Titel: SV: Hänger ni köttet?
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 04 jun-11 kl 09:46
Häng kanin till kistelheten släpper ( ca 1 dygn). Om det är för varmt och inte kan hållas flugfritt är det bättre att frysa direkt och låta tina långsamt i kylskåp före tillagning.
Tamfågel där man vet att den inte är gammal behöver inte hängas alls. Vildfågel (tex tjäder) bör hängas i 40 dygnsgrader
Stavar illa gör jag. LIKSTELHETEN  ska det vara
Titel: SV: Hänger ni köttet?
Skrivet av: Trollmor skrivet 04 jun-11 kl 09:49
Stavar illa gör jag. LIKSTELHETEN  ska det vara
Vi förstod!  Tack för tipset, ska komma ihåg det!  :)
Titel: SV: Hänger ni köttet?
Skrivet av: Stockros skrivet 11 jun-11 kl 12:52
Måste kaninen "hänga", om man nu vill göra det, eller kan den lika gärna "ligga ned" i kylskåpet? Vi har en gammal källare där vi kan hänga slaktdjur, men jag vet inte var jag köper slaktpåsar. Det skulle ju vara smidigt att lägga en kanin i kylen ett par dagar innan man ska grilla. Såvida de inte måste "hänga" med fötterna upp och huvudet ned?
Titel: SV: Hänger ni köttet?
Skrivet av: Emhel skrivet 20 jun-11 kl 10:45
Jag undrar också lite över det, måste kaninen "hänga" eller kan den ligga ner?
Titel: SV: Hänger ni köttet?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 20 jun-11 kl 10:50
Om slaktkroppen ligger ner riskerar man att den ligger i lite köttsaft, som lätt jäser. Slaktkroppar ska helst hänga upp utan att röra intill något annat. Ytan får inte vara fuktig, då blir köttet som sagt lätt dåligt.