Alternativ.nu

Odling => Övrigt om odling => Ämnet startat av: lemoni skrivet 12 aug-06 kl 23:20

Titel: Närodlat eller ekologiskt i första hand?
Skrivet av: lemoni skrivet 12 aug-06 kl 23:20
Hej alla!

Vad skulle ni säga var viktigast, närodlat eller ekologiskt?  ::)

:)
Lenchen
Titel: Re:Närodlat eller ekologiskt i första hand?
Skrivet av: rosita51 skrivet 12 aug-06 kl 23:43
För mig är det viktigaste med närodlat, därför odlar jag 4 meter från huset!  ::)
Fast under vintern handlar jag i första hand ekologiskt, men gärna svenskt!  ;)
Titel: Re:Närodlat eller ekologiskt i första hand?
Skrivet av: Alva skrivet 12 aug-06 kl 23:50
I min affär -ICA- kommer just nu sockerärtorna från Kenya !!!!
Hur seriöst är det?
Titel: Re:Närodlat eller ekologiskt i första hand?
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 13 aug-06 kl 00:05
Närodlat, utan tvekan.
Titel: Re:Närodlat eller ekologiskt i första hand?
Skrivet av: saltkråkan skrivet 13 aug-06 kl 00:09
Jag köper KRAV-märkt för att det är oftast godare och nyttigare och sen i tredje hand att det på köpet är miljövänligare. Vilket det kanske inte blir om det fraktats över halva jorden för att komma till mig.

Har ni hört att Saltå Kvarn har börjat kompensera för transporterna av tex russin genom att plantera träd? De är först med klimatkompensering. Vad tycker ni om det?

http://www.saltakvarn.se/foretaget/klimatkompensering.htm (http://www.saltakvarn.se/foretaget/klimatkompensering.htm)

Jag tycker den kampanjen "Svenskt sigill" gjorde var lite missvisande, fult av dom att försöka påskina att de är ekologiska och mer "naturliga" (det ordet igen!). Vet ni vilka affischer jag menar?

På lång sikt tror jag att ekologiskt oavsett transporter är bättre att välja om man vill vara rädd om miljön.  

Jag äter ekologiskt från min kolonilott i första hand. Det hade gärna fått vara lite mer närodlat. Det tar en halvtimme att cykla dit.. :)
Titel: Re:Närodlat eller ekologiskt i första hand?
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 13 aug-06 kl 00:24
Har ni hört att Saltå Kvarn har börjat kompensera för transporterna av tex russin genom att plantera träd? De är först med klimatkompensering. Vad tycker ni om det?

Absurt. Kan de inte hitta användbara ingredienser som produceras på närmare håll?

En bekant till en bekant vars bil inte gick igenom besiktningen pga för höga avgasvärden köpte utsläppsrätter och krävde sedan att bilen skulle godkännas i befintligt skick. Det är något liknande.
Titel: Re:Närodlat eller ekologiskt i första hand?
Skrivet av: Suresh skrivet 13 aug-06 kl 00:24
I min affär -ICA- kommer just nu sockerärtorna från Kenya !!!!
Hur seriöst är det?

För 160 kr / kg dessutom!

Nästa år är det jag som säljer sockerärtor!
Titel: Re:Närodlat eller ekologiskt i första hand?
Skrivet av: ChristinaR skrivet 13 aug-06 kl 09:42
Närodlat. Det ekologiskt odlade blir lite meningslöst om det krävs en massa fossila bränslen för att få hit det. Exempel: stod för en tid sen och valde mellan två burkar honung. Den ena var närodlad Sjuhäradshonung, men ej KRAV. Den andra var KRAV från Långtbortistan. Det kändes självklart att köpa Sjuhäradshonungen.

Annars går det ofta rätt hyfsat att få både lokalt och ekologiskt (och då menar jag inte bara det man odlar själv). Mycket av det vi köper är KRAV från södra/västra Sverige, det finns en hel del, särskilt om man har tillgång till gårdsbutiker o.d.

Största problemet är väl alla goda exotiska frukter som varken är det ena eller det andra... där är vi tveklöst miljöbovar  :-[ Sockerärter från Kenya eller Zimbabwe är däremot bara korkat - varför går sånt att sälja överhuvudtaget? Ungefär som äpplen från Sydamerika. Och varför odlas inte sockerärter kommersiellt i Sverige - det är ju väldigt lättodlat??
Titel: Re:Närodlat eller ekologiskt i första hand?
Skrivet av: EvaSara skrivet 13 aug-06 kl 20:55
Det beror väl på vad man vill åstadkomma med sin konsumentmakt. Om man vill stödja lokala företag köper man naturligtvis närproducerat. Om man vill vara optimalt miljövänlig kan det bli mer komplicerat.

Jag tror att Svenska Naturskyddsföreningen rekommenderar ekologiskt i första hand och närproducerat i andra hand. Själv köper jag tex svenska "konventionella" äpplen hellre än importerade KRAV-märkta, delvis för att de svenska är mycket godare. Svenska odlare använder i allmänhet mindre bekämpningsmedel än odare i de flesta länder som vi importerar varor ifrån, livsmedelsverket kollar rester av bekämpningsmedel varje år.

Sockerärter från Kenya förstår jag inte överhuvudtaget hur någon kan köpa. Sockerärter är en extrem färskvara och smakar bäst inom några timmar efter skörd, sedan börjar de tappa smak.
Titel: Re:Närodlat eller ekologiskt i första hand?
Skrivet av: javill skrivet 14 aug-06 kl 11:12
Köper närproducerat i första hand och ekologiskt i andra hand. Allra helst närproducerat och ekologiskt när det finns! För mig är det helt obegripligt att ICA-affären här hemma har en sorts tomater som är svenska så här års. Resterande kanske 5-6 sorter är holländska.  ??? Känns som om det borde finnas tomatodlare i Sverige som odlar kvisttomater och körsbärstomater också eller gör det inte det?
Titel: Re:Närodlat eller ekologiskt i första hand?
Skrivet av: Gryning skrivet 14 aug-06 kl 11:26
Jag har en kompis som jobbar på en grönsaksgrossistfirma och jag har faktiskt frågat honom om just sockerärterna från Kenya. Han säger att man inte kan få dem så snyggt plockade och packade någon annanstans från. Men jag tror att en anledning till att vi reagerar är att Kenya ändå är ett ganska ovanligt importland occh att det därför känns väldigt "långt bort". Det är faktiskt mycket kortare resväg fågelvägen från Kenya och hit än t ex från bananplantagerna i Centralamerika.
Såsom sammanlevande med en bonde har jag också en liten inblick i hur otäcka besprutningsmedlen faktiskt är, t o m i snälla Sverige, så jag måste nog säga att jag håller på och svänga från lokalproducerat konventionellt till ekologiskt långt bort. Men just honung känns ju som ett av de mer knasiga exemplen...
Titel: Re:Närodlat eller ekologiskt i första hand?
Skrivet av: leifhh skrivet 14 aug-06 kl 11:27
Ett tag jobbade jag i Trollhättetrakten. En av mina arbetskompisar var deltidsjordbrukare, odlade ekologiskt och hade kontrakt med Konsum. Ett kontrakt som han sade upp eftersom han ansåg att det var absurt att hans produkter för att säljas i Trollhättan, någon mil från hans gård, först skulle köras till Konsums regionlager i Göteborg innan det kördes till butiken i Trollhättan. Ca 20 istället för 1 mil.....
Så mycket för "gröna konsum" (åtminstone i slutet av 1990-talet, nu vet jag inte hur det fungerar).

Jag väljer tveklöst närodlat - om jag kan köpa direkt från gården. (Förutom att jag är såld på biff från Pampas, men det beror på en massa sydamerikanska minnen som väcks av smakerna, speciellt med ett glas sydamerikanskt rödvin - givetvis ekologiskt ;))
Titel: Re:Närodlat eller ekologiskt i första hand?
Skrivet av: Alva skrivet 14 aug-06 kl 12:06
Jag tänker så här ,,, det finns en massa saker som vi inte kan odla här som kaffe, bananer osv.. Men allt det vi kan odla så som sockerärtor, det kan inte vara försvarbart på något sätt att importera det ! Och hur i jösse namn skall de Svenska odlarna överleva om vi accepterar att de grönsaker som är odlingsbara här ändå köps utifrån ?
Vad gäller priset för mig som konsument så kan det väl knappast bli så mycket dyrare än vad det redan är, just idag, 18-20 kr för 150 g....
Titel: Re:Närodlat eller ekologiskt i första hand?
Skrivet av: Suresh skrivet 14 aug-06 kl 12:11
40 kr för 500 g

Nästa år är det jag som står på torget och säljer sockerärt.  ;D
Titel: Re:Närodlat eller ekologiskt i första hand?
Skrivet av: Suresh skrivet 14 aug-06 kl 12:18
Jag tänker så här ,,, det finns en massa saker som vi inte kan odla här som kaffe, bananer osv..

Jag har för mig att Island är nettoexportör av bananer! Orsaken är att de har gott om växthus och jordvärme.

Det går alltså att odla vad som helst på våra breddgrader, det är en energifråga vad som är värt att odla.

Energikostnaden att hålla ett växthus varmt får alltså ställas mot energikostnaden att transportera varor hit från resten av planeten.

Sen kanske vi inte skall strypa leveranser av (special)livsmedel från södra halvklotet helt. De behöver trots allt lite exportinkomster.

Titel: Re:Närodlat eller ekologiskt i första hand?
Skrivet av: Lilla Anna skrivet 14 aug-06 kl 13:24
Om man köper KRAV-märkt så känns det som om efterfrågan skulle öka på just KRAV och så kanske affärer tar in mer sånt och så vidare så att faktiskt mer jordbruk blir KRAV-jordbruk i längden.

Men om man köper närproducerat i affären och det tar slut så tror jag inte självklart att affären ersätter med mer närproducerat utan kan likaväl köpa in från nåt annan land.

Fattar ni vad jag menar? Tror ni att det är så?
Det är liksom bara en känska jag har.
Titel: Re:Närodlat eller ekologiskt i första hand?
Skrivet av: yrian skrivet 14 aug-06 kl 14:25
40 kr för 500 g

Nästa år är det jag som står på torget och säljer sockerärt.  ;D

Ha, jag med! Och bönor och mangold... såg mangold i affären för några veckor sedan, vaccumförpackade, små och halvvissna... minns inte exakt vad de tog, men det var DYRT! Och vi som har så mycket mangold så vi vet inte vad vi ska göra av allt...
Titel: Re:Närodlat eller ekologiskt i första hand?
Skrivet av: yrian skrivet 14 aug-06 kl 14:34
Sockerärter från Kenya förstår jag inte överhuvudtaget hur någon kan köpa. Sockerärter är en extrem färskvara och smakar bäst inom några timmar efter skörd, sedan börjar de tappa smak.

Men det är inte många som längre vet hur sockerärt ska smaka! Det är likadant med t ex äpplen, eller kyckling. Vi är så vana vid smaken på det som säljs i affären, vi har "glömt" hur maten egentligen ska smaka.

Sockerärt smakar bäst när man man strosar omkring barfota bland landen, man tjuvar tomatplantorna litegranna och kollar så löken växer som den ska. Och så mumsar man i sig en sockerärt här, och en där...  :)
Titel: Re:Närodlat eller ekologiskt i första hand?
Skrivet av: javill skrivet 14 aug-06 kl 15:36
Något annat som säljs både importerat och dyrt är Aubergine och squash, så här års borde det väl finnas svenskt och billigare?!
Titel: Re:Närodlat eller ekologiskt i första hand?
Skrivet av: EvaSara skrivet 14 aug-06 kl 18:34
Citera
Det går alltså att odla vad som helst på våra breddgrader, det är en energifråga vad som är värt att odla.

Energikostnaden att hålla ett växthus varmt får alltså ställas mot energikostnaden att transportera varor hit från resten av planeten.

Det finns folk som har räknat på det, och tydligen är det mer energieffektivt att importera tomater odlade på friland från tex Spanien än att odla dem i uppvärmda växthus i Sverige. Men som sagt, det beror på vad man vill uppnå med sitt val. Kanske är de svenska tomaterna så gott som nyplockade och godare än de som har åkt några dagar?

I vår närmaste butik finns just nu KRAV-märkt squash från en lokal odlare och då är det ändå i norra delen av Sverige. Jag kommer inte ihåg priset men den var väldigt god.
Titel: Re:Närodlat eller ekologiskt i första hand?
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 17 aug-06 kl 00:54
Aftonbladet gör under rubriken "Kravmärkt är inte nyttigare" en sak av att ekologiska och vanliga grönsaker har ungefär samma näringsvärde.

http://aftonbladet.se/vss/matovin/story/0,2789,872383,00.html (http://aftonbladet.se/vss/matovin/story/0,2789,872383,00.html)

Om detta kan sägas att poängen med ekologisk odling väl inte i första hand är att produkten blir särskilt annorlunda, utan att den förhoppningsvis framställs på ett annat sätt.

Det intressantaste med jämförelsen var dock något annat än de eventuella gifterna: alla Krav-odlade grönsaker var importerade. Inget närodlat här inte.
Titel: Re:Närodlat eller ekologiskt i första hand?
Skrivet av: Gryning skrivet 17 aug-06 kl 12:00
Nu har jag kikat på AB-artikeln. Flera av de intervjuade kommer från Sveriges lantbruksuniversitet och vad jag har uppfattat skvallervägen så styr känslorna där i lika hög grad som på andra ställen. Dvs de som "tror" på konventionell odling hittat fakta som stödjer deras upppfattning och de som tror på Krav gör likadant.
F ö så gjordes en undersökning i början av 90-talet om varför man väljer ekologiskt. forskarne frågade helt enkelt folk i kassorna i en mataffär varför de handlat Kravmärkt. Det fanns förvisso såna som oss osm gör det för naturens hälsa, men den vanligaste anlednignen var att man väljer Krav för dne egna hälsans skull. Och då kan ju en sån här artikel ställa till med jättemycket.  :(
Titel: Re:Närodlat eller ekologiskt i första hand?
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 17 aug-06 kl 13:14
Nu har jag kikat på AB-artikeln. Flera av de intervjuade kommer från Sveriges lantbruksuniversitet och vad jag har uppfattat skvallervägen så styr känslorna där i lika hög grad som på andra ställen. Dvs de som "tror" på konventionell odling hittat fakta som stödjer deras upppfattning och de som tror på Krav gör likadant.

I senaste Forskning och Framsteg framför ett gäng från SLU tesen att ekologiskt lantbruk varken gynnar miljön eller konsumenterna. Bland annat hävdas att handelsgödsel ger mindre risk för näringsläckage.
Titel: Re:Närodlat eller ekologiskt i första hand?
Skrivet av: Gryning skrivet 17 aug-06 kl 14:47
I senaste Forskning och Framsteg framför ett gäng från SLU tesen att ekologiskt lantbruk varken gynnar miljön eller konsumenterna. Bland annat hävdas att handelsgödsel ger mindre risk för näringsläckage.


Det där med näringsläckaget känner jag igen från min tid som lokalreporter på Laholms tidning, några år efter övergödningsskandalen (och säldöden) i Laholmsbukten. De hade omfattande försök om näringsläckage där och med handelsgödsel är det ju lättare att sprida ut exakt "rätt" giva, en kemikalie är ju mera homogen än innhållet i en gödselbrunn helt enkelt. Men eftersom djurhållning också är en stor näring i södra Halland så måste man ju göra någoning av gödseln. Minns att de jobbade med att köra ut optimala givor flytgödsel (urin) med släpslangspridare t ex. en annan läösning de testade var att så in fånggröda, frfa en storts gräd, mellan raderna med gröda, som alltså skulle suga up överflödigt kväve. Tyvärr vet jaginte ritkgit hur det har gått, men Krav vs konventionelllt verkar fortfarande vara ett laddat ämne.