Alternativ.nu
Övriga ämnen => Energi => Fordonsdrift => Ämnet startat av: JohnA skrivet 26 maj-11 kl 20:09
-
Ögonblicket då det smäller i motorn är förstås väldigt viktigt. (både för bensin- och dieselmotorer)
Tänder bränslet för tidigt övergår mer förbränningsvärme till cylindern, kolven och toppen. Dessutom händer det lätt att motorn knackar. Tänder man istället för sent rusar onödigt mycket av förbränningsgaserna ut genom avgasröret.
Den optimala tändpunkten för ett specifikt varvtal borde vara den som bäst utnyttjar förbränningstrycket i det läge kolven överför maximalt vridmoment till vevaxeln. Borde inte maximum för effekt och verkningsgrad sammanfalla då?
Jag har tidigare trott att det optimala tändläget på en genomsnittlig bilmotor är då motorn precis är på gränsen till spikning då man gasar på, men nu är jag inte längre lika övertygad. Jag misstänker också att motortillverkarens uppgifter inte nödvändigtvis ger den mest ekonomiska inställningen, utan att det lika gärna kan vara en inställning som krävs för att klara något specifikt avgaskrav eller ett bränsle bortom det alldagliga.
Hur är det förresten med engelskans "advanced" och "retarded"? -Vilket innebär sen respektive tidig tändning?
Senarelagd tändning borde gynna lågvarvsegenskaperna och vice versa. Jag tycker min fiat blev "drögigare" sedan jag ställde tändningen senare, men har inte märkt någon förbättring av segdragningen. Däremot är det nu betydligt mer "stök" i avgasröret då jag släpper av på gasen. Med det fullflödes avgassystem jag har nu bluppar det väldigt trevligt (bejakandet av min inre 19-åring) men om det inte minskar bensinförbrukningen vid landsvägskörning är det inget att satsa på. Återstår att se efter helgen vad nästa tankning visar. Innan denna framställning av tändningen har jag justerat efter spikningsgränsen vid full belastning på halvfart.
Någon som begriper bättre än jag hur allt hänger ihop?
-
Det är ju en sak att bestämma ett tändläge för en enda arbetspunkt hos motorn (ett enda bestämt varvtal och ett enda gaspådrag), men en helt annan sak om man har en fördelare med tändförställningsmekanismer som är som de är, och ska försöka hitta ett idealt grundtändläge för denna.
En egenhet som i synnerhet märks så länge man använder bensin som bränsle är ju att det ideala tändläget för ett visst varvtal blir senare ju större gaspådraget är, detta för att bränsleluftblandningen brinner snabbare ju större motorns fyllnadsgrad är. Det är därför många bilmotorer inte bara har centrifugaltändförställning utan även vakuumtändförställning. Tanken med detta är att centrifugaltändförställningskurvan provas ut för att ge "rätt" tändläge vid fullgas, och vid mindre gaspådrag när det finns undertryck vid gasspjället ställs tändningen lagom mycket tidigare. Det har varit mycket vanligt att ta till onödigt sen tändning för att klara kraven på kväveoxidutsläpp, speciellt om biltillverkaren inte har velat krångla till motorn med avgasåtercirkulation. Ibland har detta gjorts genom att bestämma ett sent grundtändläge, ibland genom en mycket flack centrifugaltändförställningskurva, och ibland genom att ta bort vakuumtändförställningen eller förregla den på något sätt så att den inte griper in vid fel tillfällen (det kan vara olika slags fördröjningsventiler, termoventiler, magnetventiler som styrs t ex av växelspaken så att vakuumförställningen bara kopplas in på vissa växlar).
En bra början om man ska laborera med tändinställningar är att ta reda på (t ex i verkstadshandbok) hur tändförställningskurvan borde se ut för den fördelare man har. Kolla sedan med stroboskoplampa att det verkar stämma med verkligheten, ofta mattas fjädrarna ut med tiden så att centrifugaltändförställningen börjar vid ett lägre varvtal än det var tänkt. På de flesta motorer ska tändläget ligga fast upp till någonstans mellan 1000 och 1500 varv/min, först däröver börjar centrifugaltändförställningen gripa in. Om motorn har en brant förställningskurva och förställningen börjar för tidigt kan det vara omöjligt att få till ett stabilt tomgångsvarvtal.
-
Herregud vad det är härligt med förmågan att förmedla kunskap så man fattar! Tack :)