Alternativ.nu

Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: uffeoanette skrivet 11 aug-06 kl 22:08

Titel: Vitlöksodling
Skrivet av: uffeoanette skrivet 11 aug-06 kl 22:08
Har under denna skördesäsong fått ett varierat resultat i vårt trädgårdsland. Vissa grönsaker såsom vaxbönor har gett stor skörd och andra mindre t ex rädisor. Eftersom det är vårt första år som odlare är vi mer än nöjda ändå.
Till nästa år tänkte vi odla vitlök, då det används en del i hushållet. Men vi vet inte något om odling av detta... Vet att man sätter det på hösten, men när??, Var köper man "löken"? Kan man ta den från grönsaksdisken? Finns det något annat vi bör tänka på?

Titel: Re:Vitlöksodling
Skrivet av: rosita51 skrivet 11 aug-06 kl 22:36
Det går bra att sätta klyftor av vanlig vitlök, men proffsen rekommenderar riktigt utsäde som man köper på plantskolor t ex.
Själv har jag alltid satt vanlig vitlök och det har gått bra, men i år provade jag riktigt utsäde från en plantskola. Det rekommenderas att sätta på hösten, men det gör inte jag eftersom det inte blir bättre eller större lök än om jag sätter på våren. Men så bor jag också i zon 1. Nåväl, jag satte både vanlig och utsädesvitlök i våras och har skördat all vitlök. Den vanliga vitlöken blev mer än dubbelt så stor som utsädet!  :o Utsädesvitlökarna är stora som vindruvor och de andra som de vitlökar man köper på ICA! Så jag sätter inte utsäde fler gånger!
Om man sätter på hösten, ska man sätta så sent att den inte hinner spira utan bara bildar rötter, då sätter den igång att växa till våren. Det beror var på var i landet man odlar, men jag tyckte mig se att ni odlar i Kristianstad, så jag antar att ni kan vänta tills november. Annars kan man sätta så fort jorden reder sig på våren.
Lycka till!
Titel: Re:Vitlöksodling
Skrivet av: Gryning skrivet 12 aug-06 kl 05:43
Får du vitlökar som är delade i flera klyftor fast du sätter dem på våren? eller blir det stora "enhetslökar"?
Jag bor oxå i zon 1 och har alltid satt vitlök på hösten, i september - oktober, när bönorna har vissnat ner. Jag har också delat med mig av utsäde (köpt från en firma en gång) till en kompis i odlingszon 6 och hon fick också skörd, fast mindre.
Titel: Re:Vitlöksodling
Skrivet av: rosita51 skrivet 12 aug-06 kl 08:44
Jag får vitlök som är delade i klyftor.  :)

Om du sätter i september-oktober, hinner den inte spira innan vintern då?
Titel: Re:Vitlöksodling
Skrivet av: ChristinaR skrivet 12 aug-06 kl 08:51
Häromåret satte jag vitlök i augusti/september. Det var en mild höst, vitlöken spirade och fick fin grön blast. Dessvärre upptäckte rådjuren att det var väldigt gott. Det blev inte en endaste vitlök att skörda året därpå  >:( (De upptäckte också att palsternacksblast är gott! Vi fick gräva upp hela landet för att hitta palsternackorna, så nedbetat var det)

Vet inte riktigt vilken taktik jag ska köra i år. Sätta så sent att den inte börjar spira, kanske? Har prövat att sätta på våren, men då hinner den inte växa till sig något särskilt. Här är zon 4, rätt kort säsong alltså.

Titel: Re:Vitlöksodling
Skrivet av: Gryning skrivet 12 aug-06 kl 13:49
Om du sätter i september-oktober, hinner den inte spira innan vintern då?
Det här är min andra omgång köpta utsäde, eftersom jag ett år råkade äta upp nästan hela skörden. Min förra omgång vitlök kunde växa till sig gansdka rejält före vintern (här fick de vara i fred för rådjuren). Sen stod de still i utveckling under de kalllaste månaderna och satte ny fart när våren kom. De jag har npresenterar på sin höjd en liten "knopp" i markutan innan vintern kommer. Det är Thermidrome från Törnviks Frö (från 2002 tror jag) och Leningradskij som jag har förnyat och förnyat själv sedan jag var på vitlökskurs hos Åke Truedsson 1997.
Titel: Re:Vitlöksodling
Skrivet av: rosita51 skrivet 12 aug-06 kl 14:07
När jag satte på hösten, började de spira, de frös ner på vintern tror jag och på våren fortsatte de att växa, men vid skörden hade de delat sig i klyftor trots att de inte var större än 1/3 vitlök i storlek.  :o
Titel: Re:Vitlöksodling
Skrivet av: uffeoanette skrivet 12 aug-06 kl 20:40
Tack för alla svar. tydligen kan man sätta både vår och höst. får se hur vi gör. Något annat vi tänkte på är om vitlök kräver mycket gödning?
Titel: Re:Vitlöksodling
Skrivet av: rosita51 skrivet 12 aug-06 kl 23:48
Förutom grundgödslingen på våren, använder jag gräsklipp ett par gånger under sommaren. I år har jag upptäckt att sedan jag började med jordisering, så växer åtminstone gul lök och purjolök bättre.  :)
Titel: Re:Vitlöksodling
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 13 aug-06 kl 00:18
I år har jag upptäckt att sedan jag började med jordisering, så växer åtminstone gul lök och purjolök bättre.  :)


Rekordodling!

http://www.skurupsborren.se/
Titel: Re:Vitlöksodling
Skrivet av: Alba skrivet 26 aug-06 kl 19:57
På tal om Åke Truedsson, så har han skrivit ett mycket prisvärt häfte om vitlöksodling.
http://www.tomatklubben.se/

Själv har jag bara odlat vitlök från utsäde inköpt på Törnviks Frö (http://www.tornvikfro.com/). Skörden vaierar mycket beroende på sortval, väder och på hur bra plats du valt att odla på.
Jag kan tänka mig att det går lika bra att sätta "köpelök" om man inte får med sig diverse svampar osv, vilket ju är svårt att veta.

Välj en plats som är väl dränerad, vitlöken blir inte glad om nästa år blir regnig och den står i en svacka. Den vill också ha bra jord som är ordentligt gödslad. Gå på känn med vattnet, den vill inte torka men heller inte vattnas för mycket, särskilt inte när det närmar sig skörd.

Odla en lagom mängd det första året. Det är lätt att sätta för mycket av bara farten, men sen ska den tas om hand, torkas, och ja du fattar.

Det är verkligen en fröjd när vitlöken börjar spira på våren!

Mvh / Alba
Titel: Re:Vitlöksodling
Skrivet av: AndersT skrivet 04 sep-06 kl 22:58
Jag har provat att sätta ut vitlöksklyftor från både mataffären och från trädgårdsaffären, den senare gav bäst resultat. Viktigt är att det är bra jord, själv har jag mycket lera i jorden vilket leder till att löken ruttnar, vilket jag råkat ut för vid mycket regn.. >:( En upphöjd bädd med en del sand eller finare grus uppblandad i jorden och ett dike runtom gör susen. Sätt ner klyftorna under September(med rätt sida av klyftan upp), täck ev. med halm eller fiberduk när frosten börjar komma (har inte testat själv men fått det rådet), så är dom färdiga till sommaren eller hösten, nästa år, är dom små så låt dom stå kvar ett år till. Även om dom är små första året så brukar dom ha betydligt starkare smak än de man köper..
Titel: Re:Vitlöksodling
Skrivet av: uffeoanette skrivet 05 sep-06 kl 10:23
Vi har väldigt sandig jord, så risken att de ska ruttna känns minimal..Du (Anders T) skriver att rätt sida av klyftan ska vara upp, vilken sida är det??? Känns som det är dags att börja sätta. Kul!!! Måste bara hitta klyftor först...
Titel: Re:Vitlöksodling
Skrivet av: Alba skrivet 05 sep-06 kl 18:37
Den spetsiga änden ska vara uppåt.

Jag brukar trycka ned dem så att spetsen är precis under jordytan, mer eller mindre.

Har också märkt att tjälen (och i vissa fall nyfikna fåglar :)) lyfter upp dem på våren när det börjat spira. Då kan man gå över dem och försiktigt trycka ner de som åkt upp.

/ Alba
Titel: Re:Vitlöksodling
Skrivet av: AndersT skrivet 05 sep-06 kl 21:44
Stämmer att den spetsiga ändan ska vara uppåt, har dock fått lära mig att den ska planteras alltifrån 4-15 cm djupt, jag brukar plantera på ca 10 och det fungerar bra för det mesta.. om man köper lösa klyftor kan det ibland vara svårt att se vilken som är den spetsiga sidan, då kan det fungera att lägga dem mörkt ett par dagar så brukar det skjuta upp lite grönt och då är det den sidan som ska vara uppåt, ibland kan det behövas någon dag i fönstret om inget grönt kommit upp.
Titel: Re:Vitlöksodling
Skrivet av: Anders S skrivet 06 nov-06 kl 01:01
Det rekommenderas att sätta på hösten, men det gör inte jag eftersom det inte blir bättre eller större lök än om jag sätter på våren. Men så bor jag också i zon 1. Nåväl, jag satte både vanlig och utsädesvitlök i våras och har skördat all vitlök. Den vanliga vitlöken blev mer än dubbelt så stor som utsädet!  :o Utsädesvitlökarna är stora som vindruvor och de andra som de vitlökar man köper på ICA! Så jag sätter inte utsäde fler gånger!

Jag har odlat många vitlökssorter, mest såna som finns i Sesam. Några verkar ge samma skörd om jag sätter vår eller höst, men de flesta ger mer om jag sätter på hösten.
Det som har gett allra bäst (för vissa sorter) är enstaka "självsådda" vitlökar, d.v.s. såna som jag missat att skörda i juli-augusti, så de fått stå kvar.
Det där med zon tror jag inte spelar så stor roll. Zon handlar mest om övervintringsförhållanden för perenna växter. Det handlar mer om att ha en odlingsplats där löken trivs, samt att förbättra den (som det står en del om i denna tråd samt i tråden "lök").
Jag har fått bra vitlök i zon 2 och 4 och mindre bra i zon 3. Fast det ställe där det går bäst, där jag får rätt fin vitlök av alla sorter även om jag sätter på våren, ligger i zon 2, så möjligheterna till vårsättning kanske delvis handlar om zon ändå...
Anders
Titel: Re:Vitlöksodling
Skrivet av: AnnaPanna skrivet 19 apr-07 kl 18:14
Idag skulle jag göra en god vitlökssås, hittade bara en massa groddar i löklådan! Så här ska det planteras vitlök i morgon!
Jättespännande! Såbädden är färdig, ska bara gödslas med ordentligt brunnen hönsgödsel och ny planteringsjord.

En dum fråga... men jag vet INGET om lökodling.

Utvecklas klyftan till en ny lök, eller hur/var bildas den nya löken?

/A
Titel: Re:Vitlöksodling
Skrivet av: AndersT skrivet 19 apr-07 kl 19:05
Klyftan kommer att utvecklas till en ny lök, och går allt bra, och du får många nya lökar, så sparar en eller fler av den och plantera ut klyftorna i höst eller nästa vår, så är du självförsörjande på vitlök.. :)
Lycka till!!
Titel: Re:Vitlöksodling
Skrivet av: drömmer skrivet 14 maj-07 kl 15:26

Hur förvarar man vitlöken på bästa sätt så att den inte gror? Min vitlök gror alltid och jag förstår inte hur den ska kunna hålla sig ett helt år....jag kanske har för fuktigt?
Titel: Re:Vitlöksodling
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 14 maj-07 kl 15:34
torrt och mörkt  8) finns ju sådana vitlökskrukor som funkar bra
Titel: Re:Vitlöksodling
Skrivet av: Vitis skrivet 14 maj-07 kl 21:18

Hur förvarar man vitlöken på bästa sätt så att den inte gror? Min vitlök gror alltid och jag förstår inte hur den ska kunna hålla sig ett helt år....jag kanske har för fuktigt?

Har du den kallt eller i omväxlande kallt-rumsvarmt eller bara rumsvarmt ?

Vitlök triggas att börja växa om den utsätts för en kall period. Om man förvarar vitlök i kylen och tar ut den börjar den gärna gro, den kan också börja gro i kylen.

Rumstemp, torrt och mörkt, som tidigare skrivits, funkar bra.
Titel: Re:Vitlöksodling
Skrivet av: drömmer skrivet 14 maj-07 kl 21:21
 :-[  jo, vitlöken bor i kylen.... då får den flytta ut så kanske det går bättre.
Titel: Re:Vitlöksodling
Skrivet av: olaus skrivet 26 maj-07 kl 10:16
Det går bra att plantera klyftorna både höst och vår. Den blir lite större satt på hösten.
Man petar ner klyftan med den trubbiga delen nedåt och bara så långt, att man ser spetsen skymta - alltså spetsen i höjd med markytan. Normalgödslad jord. Den reagerar positivt på kompostjord, dock inte så utpräglat som palsternackan.
Jag har bara använt sättlök som jag köpt i trädgårdshandeln.
Vitlöken går utmärkt att odla långt upp i Norrland.
Den bör samodlas med morötter - de trivs ihop.
Hemodlad vitlök är mycket starkare och godare än den man köper i handeln. Den räcker länge. Färsk går ju blasten utmärkt att använda i t ex sallad.
Jag brukade binda knippen av vitlök och hänga i garaget som var frostfritt. Tillsammans med knippen av gul- och rödlök höll den sig till nästa sommar.
Titel: SV: Vitlöksodling
Skrivet av: Cissiluria skrivet 24 jun-08 kl 14:39
Hejsan! Jag har läst lite överallt och försökt hitta NÄR man skall skörda sin höstsatta vitlök? Nån som vet?
Titel: SV: Vitlöksodling
Skrivet av: Vitis skrivet 24 jun-08 kl 16:20
Hejsan! Jag har läst lite överallt och försökt hitta NÄR man skall skörda sin höstsatta vitlök? Nån som vet?

Mitten av juli brukar det bli här. Man får hålla lite koll på dem från början av juli och framåt, när klyftorna är färdigbildade och tydliga är löken klar. Blasten brukar bli ganska vissen också när själva löken mognar. Står den kvar för länge faller löken isär i klyftor och sen börjar det växa 10 vitlökar på samma ställe. :)
Titel: SV: Vitlöksodling
Skrivet av: Cissiluria skrivet 25 jun-08 kl 17:25
Tack vitis, för ditt svar. Tittade in på er hemsida, fick inspiration till matlagningen idag... har ett par chilifrukter och stora söta paprikor i kylen. Ni verkar ha det härligt där nere på vackra Österlen!