Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: SarLa skrivet 11 aug-06 kl 08:20
-
jag funderade lite ::)
på varför man aldrig hör talas om röd vinbärs saft
funkar det inte alls att göra saft av bara röda vinbär ?? ::)
tänkte göra Gele fast jag hittar inget recept på det
finns det någon här som har något bra recept
Mvh
sara
-
Jag gör ofta saft av röda vinbär, nästan den bästa saften. Och av saften gör jag sedan ibland gele. Det är skitenkelt. Koka vinbären med lite vatten, bara så det inte bränner fast i grytan i början. Rör om å mosa till bären under kokningen, några minuter. Sila av i silduk minst 30 min. Mät upp saften och tillsätt ca 5-6 dl socker per liter saft. Om du vill tillsätter du även ett (eller flera beroende på mängd, det står på påsen) kryddmått natriumbensoat för konserveringen. Rödvinbärssaft möglar rätt lätt. Så, då har du saft. Vill du istället ha gele tillsätter du pektin, tex melantin i röd påse. Några teskedat utrört i lite extra socker. Läs på melantinpåsen där står proportionerna.
Alltså, man gör som man gör med svartvinbärsgele. Men jag tror de röda bären innehåller lite mindre pektin i sig själva så man får fuska med påsen. Eller så köper man syltsocker, men det tycker jag är onödigt dyrt. Man kan även få pektin genom att koka med några rätt omogna äpplen.
Så här gör jag även ibland gele på tranbär eller lingon. Fast både de bären är underbara som saft... Man kan ju även göra rönnbärsgele. Kanske jag ska prova det i år.
Och appropå vinbär hörde jag att man kan dryga ut hallonsylten med upp till en fjärdedel röda vinbär. Kanske värt att prova om man har mycket vinbär.
-
jo saft har jag gjort
och då blandade jag hallon och vinbär
det blev väldigt gott tyckte jag
fast godast blev ju krusbärs saften
skall testa göra gele nu
har ioförsig mest svarta vinbär
så det blir väl lite saft där oxå tror jag :)
;D
-
Visst kan man "fuska" lite med att tillsätta pektin. Annars gör man så att man tar ej alltför mogna bär, kokar saften har ganska mycket socker, låter det sjuda tills man gjort geleprovet positivt.
Jag brukar ånga saften i saftmajan UTAN SOCKER, på äpple gör jag mintgele genom att lägga till några droppar peppermyntsolja.
Vinbär, äpple, rönnbär och äpple/rönnbär brukar bli bra.
Koka saften sakta och tillsätt socker lite i taget, mer socker för lite mognare bär, mindre för sura omogna bär.
Det brukar bli 1 kg socker till en liter sursaft.
Rör om nästan hela tiden, det brukar ta en kvart, gör sedan geleprovet, ta lite i en sked och om dropparna faller sega och tunga, finns det hopp. Låt det stå i fem minuter, och skumma av.
Häll det varmt och fyll de varma geleburken till kanten, låt stå till nästa dag. Man måste parafinera så det blir absolut tätt. Lägg en tråd i parafinen, så blir det lätt att öppna sen.
Så ut och fixa rönnbär det är gott med rönnbär/äpplegele
Glöm inte att gele ska ha SURA bär för det ska bli bra.
-
jag har både rönnbär och äpplen
men hur gör man gele med äpplen .. blir det inte bara äpplemos ? *s* :-[
jag har en saftmaja som jag brukar :)
-
Det blir gele på SURA äpplen, ta med lite rönnbär för både smaken och att det gelear lättare.
Rönnbär är sura, fråga räven.
-
hej!
vinbär är pektinrika bär,såvida dem inte är övermogna.
Det betyder att man kan tillsätta mer vattentill dem för att få ut mer
saft än till andra frukter/bär.
detgår utmärkt att blanda röda och svarta vinbär till gele om man vill.
svartvinbärsgele görs på samma sätt.
RÖDVINBÄRSGELE!
1Kilo röda vinbär.
9dl vatten
3/4 kilo socker.
Blanda vinbär och vatten i syltgrytan och låt koka upp långsamt.
småkoka tills bären är mjuka.
mosa bären mot grytans kanter och låt dem sedan självrinna i saftställning.gör pektinprovet.
häll tillbaka saften i den ursköjda grytan och tillsätt sockret.
hetta försiktigt upp och rör tills sockret löst sig.
låt saften få ett häftigt uppkok och koka sedan häftigt tills den tjocknar.
rör om då och då.
häll upp på små heta,sterieliserade burkar eller geleglas.
sätt på lock.
eller låt geleet kallna och parrafinera sedan.
ger 1,5kilo gele.