Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: joakimlinden skrivet 09 aug-06 kl 12:18

Titel: Köp Tempeh-sporer i Sverige
Skrivet av: joakimlinden skrivet 09 aug-06 kl 12:18
Såg att det var några som letade efter Tempeh-kulturer/sporer. Jag har hittat ett företag som säljer både färdig Tempeh och 100grams-paket med sporer. 2 gram räcker till 1 kilo sojabönor och kostar 133kr inkl frakt.

För er som inte har testat eller hört talas om Tempeh (får mina sporer imorgon, så jag väntar spänt på att få testa själv) finns lite mer info här:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tempeh

Maila till: macogront@swipnet.se så skickar de. Fick svar snabbt och jag tycker priset är helt ok.
Titel: Re:Köp Tempeh-sporer i Sverige
Skrivet av: Gruff skrivet 09 aug-06 kl 12:49
Tack! Jag skickade genast iväg en förfrågan.
Titel: Re:Köp Tempeh-sporer i Sverige
Skrivet av: Gruff skrivet 16 aug-06 kl 16:35
Fick mina sporer från maco idag. Snabbt och enkelt efter trevlig mailkontakt.
Titel: Re:Köp Tempeh-sporer i Sverige
Skrivet av: joakimlinden skrivet 19 aug-06 kl 12:11
Sådär... Nu var det klart!

Hela processen gjordes ganska snabbt och utan direkt hänsyn till exakta mått och instruktioner. Det fungerade ändå.


Nu har jag så mycket tempeh att jag måste ta reda på hur man kan frysa ner det. Jag har massor av tempeh-starter kvar så nästa gång tänkte jag experimentera med att tillsätta chili och eventuellt vitlök och salt.
Titel: Re:Köp Tempeh-sporer i Sverige
Skrivet av: Gruff skrivet 25 aug-06 kl 01:41
Jag gjorde mina av en 500g påse sojabönor. Med den skillnaden att jag bara lät dom stå i durkslaget efter skalningen, och att jag inte hade någon vinäger. Ca: 3,5 kryddmått starter motsvarade 2g. I en perforerad ziplockpåse mellan ett par kökshanddukar ovanför äggkläckaren växte det fint. I slutet när tempehn började alstra sin egen värme, tog jag bort handduken som låg överst.

Provstekte 1/4 och hade harissa och ketchap bentang på. Gott!

När man fryser tempeh, får man inte stoppa den varm i frysen. Utan man ska stanna kulturen först i kylen och sen stoppa den i frysen. Det blir inte lika blött av kondens då.

Tack igen för tipset. Jag är urnöjd!

Här hittade jag lite tydliga bilder. http://www.geocities.com/pvachuska/tempeh/ (http://www.geocities.com/pvachuska/tempeh/)

Och så gjorde jag en sökning på Astray. http://www.astray.com/recipes/?search=tempeh (http://www.astray.com/recipes/?search=tempeh)
Titel: Re:Köp Tempeh-sporer i Sverige
Skrivet av: zzz skrivet 10 sep-06 kl 11:49
Jag har köpt sporer några gånger från detta företag:
http://www.tempeh.info/

Det går utmärkt att frysa tempehn. När den skall användas brukar jag tina den lite kort i mikron. Det behövs inte många sekunder för att den skall bli lätt att skiva/tärna och sedan använda.

Med lite framförhållning behöver man förstås inte mikra den alls.
Titel: Re:Köp Tempeh-sporer i Sverige
Skrivet av: Marieberg skrivet 10 okt-06 kl 16:19
Jag har också tillverkat tempeh, och resultatet blev helmumsigt! Bättre än den tempeh som jag tidigare har köpt i utlandet.

Jag har ett tips när det gäller skalning av sojabönorna. Efter kokning & avsvalning lägger man en handlig mängd i en ren kökshandduk och gnider runt. Skalen "fnasar av" och kan lätt skiljas från bönorna. Eventuellt la jag dem efteråt i en gryta med vatten, så att skalen flör upp till ytan. Det funkade jättebra när jag gjorde det, och det gick relativt snabbt!
Titel: SV: Köp Tempeh-sporer i Sverige
Skrivet av: Nying skrivet 21 dec-09 kl 10:25
Hej!

En gammal tråd som jag hänger på igen! Hur har det gått med eran tempehtillverkning? Är det någon som håller på även nu? Kan man fortfarande köpa startkulturen här i Sverige? Behöver man ny startkultur för varje gång eller går det att ympa från en tidigare sats? Jag är jättenyfiken! Åt tempeh för flera år sedan och tyckte att det var jättegott. Har någon bra tips på var man kan köpa färdig tempeh eller startkultur förutom på den gamla adressen tidigare i tråden?

Kram