Alternativ.nu
Övriga ämnen => Hushåll => Ämnet startat av: Suresh skrivet 07 aug-06 kl 17:18
-
Likt var och en i bekännelsetråden kan skvalpa ur sig sin kärlek till högteknologin skulle jag här vilja slå ett slag för vardagslyxen. Dvs det där allra extra överflödet som vi absolut inte trots allt självhushåll kan klara oss utan. Och kanske kan vi ge varandra ett och annat tips om hur man framställer lyx på egen hand.
Själv är jag svag för indiska kanderade kumminfrön (eller om det nu är fänkål). Jag vet att det går att göra, inte bara hur och hur som helst - var skall jag få tag i alla kumminfrön?
Rökelse är ju tungt att vara utan om man skall ha lite sitarstämning hemma. Och turkiskt kaffe med kardemumma i, mmmm.
Det senaste håller jag dock att råda bot på. Jag har sått mängder med rotcikoria som man enligt läroboken skall kunna rosta kaffesurrogat av.
har någon gjort det förr? Annars återkommer jag till hur jag lyckas med det.
-
Svenskt Generalsnus vill jag inte vara utan.
Men det finns surrogat häröver till det om det kniper.
Har fösökt tillverka eget snus från egen odlad tobak efter Bengt Sendts recept men jag har aldrig blivit riktigt nöjd med resultatet.
"-Med Ljunglöfs snus och svenska rallare kan jag bygga järnväg rakt ner till helvetet".
Sagt av Ansvarig för den Amerikanska Järnvägsutbyggnaden när han fick frågan om det var möjligt att bygga järnväg till Los Angeles.
-
Choklad och vissa sorters smågodis. Öl (Staropramen). Vin (en god Rioja). Smaksatt te (nu även rättvisemärkt!).
-
Nu har jag druckit min första kopp egettillverkat kaffe. Det var.... helt ok!
Fast kaffe och kaffe... Det handlar alltså om ett surrogat rekommenderat av Runåbergs fröer - rotcikorian. Tydligen vanlig på kontinenten.
Rotcikorian är inte helt olik maskrosen, med stora taggiga mellangröna marklånga blad i en yvig mangoldliknande rosett eller öppet huvud. Den växer så det knakar, bladen kan ätas som bittersallad och om man inte vill göra surrogat av rötterna kan man driva endive-vintersallat från dem.
För ett par dagar sedan plockade jag upp min första rot och lät saften går ur bladen. Sen började jag fundera. Det stod att roten skulle rostas. Hur gör man det då, tänke jag och kände mig verkligen som ett stadsbarn?
I vart fall rev jag roten fint och lade in rivet i vedugnen medan jag kokade diskvatten och kvällsmat. Därefter glömde jag bort altihop och nu på morgonen hittade jag en brunsvart klump mitt på bakplåten i ugnen.
Mitt kaffe! Färdigt att koka i micron. ;D
Nåväl, hur smakade det då?
Här kommer ett litet testresultat:
Utseende: ;D Perfekt. Mörkt och fylligt, precis som riktigt kaffe.
Doft: :D Riktigt bra, faktiskt. Lite mer mjölkchocklad än kaffe, men med alla latterior som ploppar upp ur asfalten hade jag väl kunnat låta det passera som en choco - cafe.
Smaken: :) Mjaa... Det är ju inte kaffe. Men det är ändå inte helt fel. Det är kraftigare än te, lite sötare än vanligt svart kaffe och men precis lagom beskt. Det enda som egentligen saknas är väl den tydliga kaffesmaken. Men man kan ju inte få allt. i vart fall känner jag att jag är beredd att möta ett tredje världskrig i vinter. Frukostkaffet kommer jag att klara.
(Som parentes kan berättas att jag även tidigare försökt göra kaffe av vanligt hundkex, en stor vit röllekeliknande blomma som det drälelr av i min trädgård. Den bildar också en kraftig rot likt cikorians och maskroten. I det fallet blev också färgen rätt, men drycken hade en bismak av metall som efteråt stack i munnen. Det var cikorian helt fri ifrån)
-
En kompis hade en planta äkta kaffe i lägenheten och lyckades odla fram en handfull kaffebönor. Ett alternativ kanske? Fast jag veti nte hur många plantor man behöver för att få ihop till en vinters konsumtion...
-
FIKA!
Att sitta o ta en fika hemma hos nån eller hos sig själv eller på ett fik, det är lyx. Eller att grilla korv. För mig blir inte livet bättre än fint väder och korvgrillning. Med fika efteråt, kanske ;)
-
FIKA!
Att sitta o ta en fika hemma hos nån eller hos sig själv eller på ett fik, det är lyx. Eller att grilla korv. För mig blir inte livet bättre än fint väder och korvgrillning. Med fika efteråt, kanske ;)
Att grilla är knappast lyx, sommartid lagar jag all mat utomhus, antingen på grill eller i gjutjärnsgrytor i eldglöd.
Det är snarare elspisar som är lyx. Att trä en köttbit (eller korv) på en pinne och laga till den över eld är väl det mest primitiva många tar sig för idag, knappast lyx. Men det kan väl kanske kännas så för storstadsbor som lever infängslade i konsumtionssamhället.
-
Själv är jag svag för indiska kanderade kumminfrön (eller om det nu är fänkål). Jag vet att det går att göra, inte bara hur och hur som helst - var skall jag få tag i alla kumminfrön?
Är det vanlig svensk brödkummin så är det inte svårt att odla, de kommer tacksamt igen. Men är det något indiskt så är det kanske spiskummin eller svartkummin. Kanerade fänkålsfrön har jag aldrig hört talas om, men det låter gott!
-
Fred, har du inte hört talas om balkonggrillningen eller för den delen detsamma i radhusområdena? :P Som tur är har jag inte bott så ofta i balkonghus, men de åren jag gjorde det så var det ett obehagligt otyg. Det var bara till att stänga balkongdörren och vädringsluckor och vänta ut eländet !
Tändvätska en masse och brinnande fett, uäcko tvi.....
-
Att grilla är knappast lyx, sommartid lagar jag all mat utomhus, antingen på grill eller i gjutjärnsgrytor i eldglöd.
Det är snarare elspisar som är lyx. Att trä en köttbit (eller korv) på en pinne och laga till den över eld är väl det mest primitiva många tar sig för idag, knappast lyx. Men det kan väl kanske kännas så för storstadsbor som lever infängslade i konsumtionssamhället.
Hmmm vill inte göra dig besviken men storstadsbo kan jag nog knappast titulera mig. ;D Jag tror att ordet du letar efter heter "korv-älskare". För mig känns det lyxigt för att jag gör något jag gillar. Grillade korvar är dessutom godare än att bara steka dem. Tycker jag. Det är därför det är lyx för mig.
-
Fred, har du inte hört talas om balkonggrillningen eller för den delen detsamma i radhusområdena? :P Som tur är har jag inte bott så ofta i balkonghus, men de åren jag gjorde det så var det ett obehagligt otyg. Det var bara till att stänga balkongdörren och vädringsluckor och vänta ut eländet !
Tändvätska en masse och brinnande fett, uäcko tvi.....
Man kan t.ex. grilla sin korv i stilla begrundan i sin öppna spis en kall januarikväll. Helt utan extra fett och tändvätska. Eller om man inte gillar kött kan man väl grilla ett äpple eller nåt annat gott. Bara sitta och ta det lugnt och filosofera lite.
-
Hmmm vill inte göra dig besviken men storstadsbo kan jag nog knappast titulera mig. ;D Jag tror att ordet du letar efter heter "korv-älskare". För mig känns det lyxigt för att jag gör något jag gillar. Grillade korvar är dessutom godare än att bara steka dem. Tycker jag. Det är därför det är lyx för mig.
Ja så sett är det lyx, och jag håller med dig, grillat är gott.
-
Bra, då är vi överrens då! :D Och du, du får gärna kalla mig storstadsbo om du vill, jag tar inte illa upp. ;)
Men om man inte ens kan se sina närmaste grannar, så passar det liksom inte in så bra. Nu bor vi inte så isolerat, men vi bor inte i en tät by direkt. Och närmaste staden är Växjö, inte direkt New York om man säger så...
-
Bra, då är vi överrens då! :D Och du, du får gärna kalla mig storstadsbo om du vill, jag tar inte illa upp. ;)
Men om man inte ens kan se sina närmaste grannar, så passar det liksom inte in så bra. Nu bor vi inte så isolerat, men vi bor inte i en tät by direkt. Och närmaste staden är Växjö, inte direkt New York om man säger så...
Jag bor i New York.....men har drygt 50 mil in till New York City. Och jag ser inte heller mina grannar ;).
Men jag har släkt utanför växjö också. Och jag menade inte att kalla dig för storstadsbo, mera att det är nog storstadsbor som vanligtvis ser tillagning av mat över öppen eld som lyx. För oss andra är det ju ett ganska normalt och alldagligt sätt att tillreda maten.
-
Jo jag kan och föredrar ju det eller att göra en glödbädd av ved. Det var inte så jag menade. Lät jag tyken kanske?
Nej, det var en fasa på helgerna då x antal hushåll skulle grilla på sina balkonger. Fet tändvätskerök och bränt fett är inte särskilt kul. :P
-
Ingen fara, jag tog inte illa upp :)
Jag hatar också villagrillning eller balkonggrillar, STINKER!!!
Vi har en grill som vi nästan jämt eldar med ved istället för det är billigare och GODARE med vedglöd.
Kom på en annan vardagslyxgrej härom dagen förresten:
Egna, varma tomater. Solvarma direkt från växthuset... Då minns man varför det är gott med tomater.
-
på 1970-talet bodde jag en stund på Inishfree Island, en liten vindpinad plätt mitt i atlanten söder om Aran Island.
Där fanns vårt kollektiv, ett par fiskargubbar, ett 100-tal förfallna ruiner, getter , hönor, torvmossar, vildhästar och......ingenting. Gasspis, stearinljus, eget torvbrott för uppvärmning. Och så "spuds" i massor.
Ett par gånger i månaden åkte vi in till fastlandet och provianterade.
Gissa vad det var för längtan som låg som en hägring innanför pannbenet medan den lilla utombordaren plöjde sig in genom vågorna till hamnen i Ailt an Chorrain?
-
Gissa vad det var för längtan som låg som en hägring innanför pannbenet medan den lilla utombordaren plöjde sig in genom vågorna till hamnen i Ailt an Chorrain?
En stadig Pint förstås
-
Faktiskt inte.
Det var något som redan nämnts tidigare i den här tråden:
CHOCKLAD!!!!!!
En svartröd "Mars-bar" (Japp på svenska) seglade runt som en hägring i mitt inre. Att kunna gå in på den lilla vitkalkade hamnkiosken och lyfta en sådan för 50 p - det var Civilisation.
Jag är säker på att kakao är det sista som kommer sluta exporteras från söder-om-ekvatorn när oljan tar slut och segelfartygen tar över igen.
Den andra saken jag längtade efter var varmt , rinnande vatten. En chockladkaka och en dusch. Det är det man behöver för att bli fullvärdig människa igen.
PS:
(Jag saknar ännu dusch hemma efter 2 år. Det har fått mig att engagera mig kommunalpolitiskt mot den lokala bastuns nedläggning. Och gör mig mycket intresserad av att åka och jobba ett par dar varje vecka. Varmdusch - en härlig obeskattad löneförmån)
-
Det är helt galet att oljan fortfarande är så billig att det pga räntekostnader är billigare att transportera saker som egentligen inte är tidskänsliga med oljedrivna fartyg istället för med moderna segelfartyg. Ett modernt segelfartyg med elektriska/hydrauliska vinschar för seglen behöver inte större besättning än ett dieseldrivet, däremot är de bra mycket billigare i drift. Olja, Malm, ja de flesta råvaror faktiskt borde kunna transporteras med segelfartyg och tåg istället för med dieselfartyg eller lastbil. Massaved borde kunna flottas, jag minns i slutet på åttiotalet när man fortfarande såg timmersläp på väg till hallsttavik ta skydd i Kallriga fjärden för hårt väder.
-
Den andra saken jag längtade efter var varmt , rinnande vatten. En chockladkaka och en dusch. Det är det man behöver för att bli fullvärdig människa igen.
PS:
(Jag saknar ännu dusch hemma efter 2 år. Det har fått mig att engagera mig kommunalpolitiskt mot den lokala bastuns nedläggning. Och gör mig mycket intresserad av att åka och jobba ett par dar varje vecka. Varmdusch - en härlig obeskattad löneförmån)
Det kanske vore en åtgärd för att få fler i jobb! Stäng av allt varmvatten, förutom på arbetsplatsen ;D ;) :o
-
(Jag saknar ännu dusch hemma .... Och gör mig mycket intresserad av att åka och jobba ett par dar varje vecka. Varmdusch - en härlig obeskattad löneförmån)
Åhhh, som jag känner igen mej ;D ! Jag och en jobbarkompis, brukade ha varmvattensdueller...om vem som fick dom sista dropparna hett vatten i våra respektive duschar, läänge efter att arbetstiden var slut och vi hade kunnat gå hem.
En annan kollega brukade muttra över att jag duschade för länge, jag bara muttrade tillbaka att "Det är ju lätt för dej att säga som bor i hyreskåk med hur mycket köpevarmvatten du vill..."
-
Svettig o inibängen skitig efter att ha städat hagen, bäddat rent åt fåren i ligghallen, o klyvit ved , vet jag precis vilken lyx jag inte kan vara utan ; skumbad, rökig skotsk wiskey (Laphroig+ lite vatten) samt Starless av King Chrimson på stereon. Så nu går jag o tar mej ett bad. ; ;D ;D ;D
-
Oj, Lyx jag inte kan vara utan är mörk apelsinchoklad, men den är iallafall rättvsemärkt! Och bananer, rättvisemärkta också givetvis men vi har snålat ner på det hemma nu..Och rökelse, men har gjort vissa försök i att göra egen...
Alla sorters nötter och frön, men ska försöka odla sådant nästa år!
-
ja, frukt är en lyx jag inte kan vara utan. samma här, så långt de är möjligt krav och/eller rättvisemärkt, men då är det också l y x. överhuvudtaget är kravmärkt mat en lyx jag unnar mig så långt det är möjligt...kanske därför jag inte har pengar över till något annat? haha. synd bara att bensinen inte är särskilt kravmärkt, då det är min andra stora utgift. motsägelsefull, visst är det? men utan kollektivtrafik är bilen ett nödvändigt ont... och kanske en lyx, det med.
annars håller jag med om varmvattnet. en varm dusch är helt gudomligt! för tillfället uppskattar jag all form av vardagslyx efter ett och ett halvt års provisoriskt boende på olika ställen i olika typer av bostäder (buss, vagn, rum, sunkig barack etc); att gå på toa utan att klä på sig alla kläder på morgonen, att bara gå och öppna kylskåpet som står där under samma tak som jag bor under, en spis som fungerar, dusch inne... ah, det är LYX! och att därtill slippa dela allt detta med 10-12 pers.. det är en dröm! :D
-
;D En påse chips slinker alltid ner nån gång ibland
;D En god whisky, idag är det jag och en 15-årig Glen Garioch...
;D En god bok icke att förglömma
;D Och musik..... är väl en härlig lyx... alltså en radio el. stereo
;D ...och under vissa dar i månaden... mörk choklad!
-
Mycket av det som nämnts är väldans trevligt, som nykokt kaffe (jeps! koker kaffet, är förmodligen en av mycket få under pensionsålder som gör det), lövtunn choklad (65-70% kakao), single malt whisky (Highland Park), samt en lång varm dusch. Är också enormt förtjust i Launois champagne (BLanc de Blancs), särskilt ihop med sushi. Pinfärskt nyrökt fisk är en annan höjdare. Samt nygrillat pinnbröd med smööör! :D
Ser nu att allt utom duschen är kulinariskt kopplat :-[