Alternativ.nu
Övriga ämnen => Hushåll => Ämnet startat av: pyromanen skrivet 07 maj-11 kl 12:50
-
Maken har med succes tillverkat eget grillkol åt oss i våran (baxi)vedpanna. Fyllde opp med ved som till en normal eldning och när all ved verkade väl antänd rörde han runt lite därinne och stängde av fläkt och lufttillförsel och väntade nåt dygn tills det var helt avsvalnat. Dörren ut från pannrummet öppen för att inte riskera kolmonoxidförgiftning därinne.
Kolet blev mycket bra att grilla med (och mycket billigare än att köpa). Jämfört med köpekol så blev det varmare på grillen (fick ha köttet högre upp över glödbädden) och glödde längre tid än köpekol.
-
Och det blev naturligtvis inte fullt med tjära i rökgångar och skorsten! Så ... ehmm ...smart.
-
Kolaremaken sotar själv,så det löser sig. Vi har stålskorsten så det är inte så bökigt.
-
Den mesta tjäran går ju bort i början av eldningen innan veden har blivit så att säga övertänd. Så om man gör på det här sättet blir det nog inga svårartade problem - åtminstone inte så länge man bara kolar någon enstaka gång och använder pannan för normal eldning till vardags.
-
Den mesta tjäran går ju bort i början av eldningen innan veden har blivit så att säga övertänd. Så om man gör på det här sättet blir det nog inga svårartade problem - åtminstone inte så länge man bara kolar någon enstaka gång och använder pannan för normal eldning till vardags.
Presis så. Det är i princip bara inne i själva pannan det var lite sotigt och det försvinner ju när vi eldar som vanligt.
Har just grillat igen :P (mums!) och kan igen konstatera att det är en jäkla effekt på detta kolet. Om det beror på kvaliten eller på att bitarna är större än köpekol vet jag inte, men gallret med köttet måste HÖGT upp.
-
På ungarnas skola brukar vi, en gång om året, ta en dag/kväll/natt och göra en liten kolmila.. Blir alldeles perfekt grillkol av det med. Lite bökigare kanske men förbaskat trevligt!
-
Jag köper aldrig träkol till grillning. Jag eldar med mindre vedbitar tills en fin kolbädd har bildats (efter cirka en halvtimme). Räcker tillräckligt länge för grillning av både dagens grillning och något annat vi har i frysen, så vi kan frysa in färdigportioner. Vill jag ha lite extra smak lägger jag på lite tallbars-, gransbars- eller helst enris.